Recept afdrukken
No ratings yet

Artisjok basilicummousse met parmaham

AllerHande februari 2003
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • ½ potje gemarineerde artisjokharten ongeveer 140 g
  • ½ zakje verse basilicum ongeveer 7 g
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 plakje Parmaham

Instructies

  • Doe de gemarineerde artisjokharten samen met 8 blaadjes basilicum in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om ze te pureren tot een gladde mousse.
  • Voeg indien nodig extra olie uit het potje toe om de mousse smeuïger te maken.
  • Breng de mousse op smaak met zout en peper.
  • Snijd 4 dunne repen van de Parmaham.
  • Leg de hamreepjes in de breedte over lepels.
  • Schep mooie bergjes artisjokmousse op de ham.
  • Vouw de repen ham over de mousse dicht.
  • Garneer met kleine blaadjes basilicum.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht is heerlijk in combinatie met een glas champagne.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige Paling Salade

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 290kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels appelciderazijn biologisch
  • Versgemalen zwarte peper
  • 200 g palingfilet
  • 1 zakje verse bieslook 25 g
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 1 rode appel bijvoorbeeld Elstar
  • 1 zakje ijsbergsla met peterselie 200 g

Instructies

  • Klop in een kom een vinaigrette van olijfolie, appelciderazijn, zout en peper naar smaak.
  • Snijd de palingfilet in lange, smalle reepjes.
  • Snijd de bieslooksprieten in stukken van 3 cm.
  • Pluk de steeltjes van de basilicum en scheur het blad grof.
  • Was de rode appel goed en snijd deze ongeschild in 4 parten.
  • Verwijder het klokhuis en snijd de parten vervolgens in dunne schijfjes.
  • Verdeel de ijsbergsla, bieslook, basilicum en appelschijfjes over vier borden.
  • Verdeel de reepjes paling over de salade.
  • Sprenkel de vinaigrette over de salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze salade met paling vraagt om een lichte en frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio. De delicate smaken van de salade worden mooi aangevuld door de fruitige tonen van de wijn, terwijl de frisse zuren zorgen voor een gebalanceerde combinatie

Nutrition

Calories: 290kcal

Recept afdrukken
No ratings yet

Gourmet Kaasburgers met Verfrissende Peer-Komkommersalade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Fruit, Hoofdgerechten, Kaas, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 handperen geschild en in blokjes gesneden
  • 2 komkommers
  • 4 eetlepels slasaus
  • 100 g jongbelegen kaas in blokjes
  • 400 g half-om-half gehakt
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 kaiserbroodjes of broodjes naar keuze
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng de blokjes peer met 50 ml water aan de kook in een pan en laat ze 2 minuten doorkoken.
  • Voeg eventueel suiker naar smaak toe.
  • Laat de perencompote afkoelen in een kom.
  • Schil de komkommers, halveer ze en verwijder de zaadjes met behulp van een theelepel.
  • Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in lange plakken en meng deze met de slasaus, zout en peper naar smaak.
  • Meng de jongbelegen kaasblokjes met zout en peper door het gehakt.
  • Verdeel het gehakt in 4 porties en rol er 4 ballen van.
  • Druk de gehaktballen plat.
  • Bak de uienringen in 2 eetlepels olie bruin in een koekenpan.
  • Schep ze op een bord en voeg de resterende olie toe aan het bakvet.
  • Bak de kaasburgers op hoog vuur aan beide zijden bruin.
  • Draai het vuur laag en bak de kaasburgers afgedekt in 15-20 minuten gaar.
  • Snijd de broodjes open en beleg ze met de kaasburgers en gebakken uienringen.
  • Schep de perencompote op de uienringen en serveer de kaasburgers met de komkommersalade.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige kaasburgers en het frisse van de peer-komkommersalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Honing Gebakken Appel met Zuurkool en Eendenborst

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Eend, Fruit, Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 645kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 600 g eendenborstfilet
  • 1 kleine ui
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 150 ml rode wijn
  • 4 stevige appels
  • 65 g pijnboompitten
  • 8 eetlepels vloeibare acaciahoning
  • 500 g zuurkool
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erwijder het vet van de eendenborstfilet met een scherp mes en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Meng de eendenborstfilet met ui, 1 liter lauwwarm water, kruidnagel, laurier, rode wijn en 1 theelepel zout in een ovenschaal.
  • Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie.
  • Plaats de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven die nog koud is.
  • Zet de oven vervolgens aan op 100°C en laat de eendenborstfilet langzaam in ongeveer 45 minuten gaar worden.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd 12 mooie plakken van 1½ cm dik.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Laat ze afkoelen op een bord.
  • Karamelliseer de appelplakken in twee aparte koekenpannen met elk 3 eetlepels honing op laag vuur.
  • Voeg een scheutje water toe als de honing te donker wordt.
  • Verwarm de zuurkool in eigen vocht met 2 eetlepels honing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en schep het vlees eruit.
  • Leg op elk bord een appelplak in het midden.
  • Schep de helft van de zuurkool uit de pan en verdeel dit over de borden.
  • Leg er vervolgens een tweede appelplak bovenop.
  • Verdeel de rest van de zuurkool over de borden en leg de eendenborstfilet er bovenop.
  • Bedek met de laatste appelplak en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.
  • Serveer de gerechten eventueel met aardappelpuree.

Notities

Wijnadvies:

Deze combinatie van eendenborstfilet, zoete appels en zuurkool vraagt om een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot. De fruitige tonen van deze wijnen vullen de smaken van het gerecht goed aan.

Nutrition

Calories: 645kcal | koolhydraten: 69g | Protein: 34g | Vet: 26g | Zout: 2mg | Sugar: 51g

Recept afdrukken
No ratings yet

Knuffelgroentesoep

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 210kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 1 of 2 dikke winterwortels
  • 2 grote vastkokende aardappels
  • 2 stengels bleekselderij
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Leg de kipfilet in een pan met 1 liter koud water.
  • Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de kipfilet met het deksel op de pan zachtjes koken.
  • Dit duurt ongeveer 15 minuten, maar je kunt de bouillon langer laten koken voor meer smaak.
  • Snijd intussen de winterpeen en aardappels in dikke plakken.
  • Was de bleekselderij en snijd deze in boogjes.
  • Gebruik vormpjes om letters uit de winterpeen en aardappels te steken.
  • Haal de gare kipfilet uit de pan en laat deze even afkoelen op een snijplank.
  • Trek vervolgens met behulp van een vork de kipfilet uit elkaar tot draderige stukjes.
  • Voeg de bleekselderij, winterpeen en aardappelletters toe aan de bouillon en laat ze ongeveer 10 minuten koken.
  • Breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Voeg de draderige stukjes kip weer toe aan de soep en verdeel de soep over vier borden.
  • Garneer met de blaadjes van de bleekselderij.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, vormt een goede aanvulling op deze hartverwarmende groentesoep.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 23g | Vet: 3g | Zout: 0.6mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm Avocado Club Sandwich

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Lunch, Zalm
Porties: 3 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 6 sneetjes volkoren brood of glutenvrij brood
  • 1 bakje avocadosaus 115 g
  • Verse roomkaas naturel of met mierikswortel naar smaak
  • 150 g gerookte zalm
  • Handvol ijsbergsla
  • ½ komkommer in reepjes gesneden

Instructies

  • Bestrijk 2 sneetjes brood met een dikke laag avocadosaus.
  • Bestrijk 2 andere sneetjes met roomkaas.
  • Beleg de roomkaassneetjes met op maat gesneden zalm.
  • Maal peper over de zalm.
  • Leg een paar blaadjes ijsbergsla op de belegde sneetjes.
  • Stapel de verschillend belegde sneetjes op elkaar.
  • Dek af met een sneetje brood.
  • Snijd de sandwiches schuin doormidden en steek er een satéstokje met reepjes komkommer aan.

Notities

Wijnadvies:

 
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze zalm avocado club sandwich. De citrusachtige tonen en verkwikkende zuurgraad van de wijn vormen een mooie aanvulling op de romige avocadosaus en de zachte smaak van de zalm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerse Meloensalade met Bramen en Ham

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4
calorieën: 290kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 kleine galiameloenen goed gekoeld
  • 200 g rauwe ham bijv. Jambon d'Ardenne
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • Versgemalen peper
  • 1 zakje verse basilicum 15 g, grofgescheurd
  • 2 bakjes bramen à 200 g

Instructies

  • Halveer de meloenen en schep met een lepel de pitjes eruit.
  • Maak vervolgens grove krullen uit het vruchtvlees (of steek met een meloenbolletjessteker bolletjes uit het vruchtvlees).
  • Laat de lege meloenhelften ondersteboven uitlekken in een vergiet.
  • Scheur de ham in stukken.
  • Klop in een grote schaal de dressing van olijfolie, citroensap en versgemalen peper.
  • Meng de meloen en ham door de dressing.
  • Voeg de grofgescheurde basilicum en bramen toe en schep alles voorzichtig door elkaar.
  • Verdeel de salade over vier borden of schep het eerst in lege meloenhelften.
  • Snijd eventueel een klein plakje van de onderkant af zodat de meloenen steviger staan.

Notities

Wijnadvies:

Een Torrontés wijn, zoals Etchart Cafayate Torrontés, met zijn frisse en fruitige tonen, vormt een uitstekende aanvulling op deze zomerse salade.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2mg | Sugar: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen met rozijnen en abrikozen

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Porties: 22 stuks
calorieën: 160kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 g rozijnen
  • 150 g gewelde abrikozen
  • 1 zakje gedroogde gist ca. 7 gram
  • 500 g bloem
  • 1 eetlepel(s) kaneel
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 5 dl lauwe melk
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Was de rozijnen en laat deze goed uitlekken.
  • Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  • Meng in een beslagkom de bloem met de gist, kaneel en het zout.
  • Voeg het ei en de melk toe en roer dit met een mixer tot een glad beslag.
  • Voeg de rozijnen en de abrikozen aan het beslag toe en roer het beslag nogmaals goed door.
  • Dek de beslagkom af met een natte, schone theedoek en laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175 graden.
  • Schep het beslag voorzichtig door.
  • Doop de ijsschep of de twee lepels in de hete olie, vorm bollen en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak ongeveer 5 oliebollen tegelijk.
  • Bak de oliebollen in ca. 6 minuten goudbruin en keer ze halverwege.
  • Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
  • Haal elke keer de restjes beslag uit de pan en gooi deze weg.
  • Bak de rest van de oliebollen op dezelfde manier.
  • Serveer de oliebollen op een mooie schaal.

Nutrition

Calories: 160kcal

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à l'Indienne

gekruide hartige en gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 200 g mager lamsvlees
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kerrie
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes bakken.
  • Intussen de blokjes lamsvlees aanbraden.
  • Van boter en bloem + bouillon een dikke saus maken hierin het lamsvlees gaar smoren op smaak brengen met nog wat zout en de kerrie.
  • Van deze kerriesaus een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brenen op de randen wat achtergehouden beslag doen omvouwen dichtplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Stukjes kip aanbraden en gaarmaken in kerriesaus + scheut sherry
  2. Blokjes varkensvlees/magere ham in een afgeslapte sambalsaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rissoles à la bouquetière

hartige gevulde groentefrituur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter water
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 50 g bloemkool
  • 50 g doperwtjes
  • 50 g worteltjes
  • boter
  • 2 deciliter sauce béchamel
  • 25 g Parmesan
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren water boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken.
  • Hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • De groenten (en brunoise) laten smoren binden met een sauce béchamel aan het geheel wat geraspte Parmesan toevoegen.
  • Van deze groentenragoût een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brengen dit dubbelvouwen en de rand met wat achtergehouden beslag dichtplakken.
  • Paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een macédoine van selderieknol kervel en ui
  2. Soepgroenten smoren en op dezelfde manier gebruiken.