Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen-Kruiden Penne met Parmezaanse Kaas

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 15 blaadjes basilicum in reepjes
  • 3 eetlepels peterselie grofgehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Sap en rasp van 2 citroenen
  • 500 g penne
  • 75 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng een ruime pan gezouten water aan de kook.
  • Meng olijfolie, basilicum, peterselie, knoflook, citroenrasp en -sap in een kom.
  • Kook de penne in het kokende water volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Giet de penne af en doe terug in de warme pan.
  • Voeg de citroen- en kruidenolie toe aan de penne en schep de pasta goed om.
  • Bestrooi met de fijngeraspte Parmezaanse kaas en schep weer goed om.
  • Kruid met peper en zout naar smaak.

Notities

Deze citroen-kruiden penne met Parmezaanse kaas is heerlijk als hoofdgerecht en kan worden geserveerd met een frisse salade.

Wijnadvies:

Geniet ervan met een glas Italiaanse witte wijn, zoals een Pinot Grigio.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pompoenpilav met Gehaktballetjes

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Turkije
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 390kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 500 g pompoen
  • 1 envelopje saffraan
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 1 stuk kaneel
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 300 g basmatirijst
  • 750 ml groentebouillon van tablet
  • 500 g rundergehakt
  • 15 g verse koriander grofgesneden
  • 2 theelepels gemalen komijn djinten

Instructies

  • Snijd de pompoen in parten, verwijder de schil en zaden, en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Week de saffraan in 1 eetlepel water.
  • Verhit in een ruime pan 1 eetlepel olijfolie en fruit hierin de ui en de helft van de knoflook gedurende 1 minuut.
  • Voeg de pompoen, chilipeper, kaneel en rozijnen toe en bak alles afgedekt zachtjes gedurende 10 minuten.
  • Roer de rijst erdoor.
  • Voeg de groentebouillon en saffraan toe, breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten sudderen, tot de rijst en pompoen gaar zijn.
  • Laat de pilav snel afkoelen en bewaar in de koelkast.
  • Maal in een keukenmachine het gehakt met de helft van de verse koriander, gemalen komijn, de rest van de knoflook, zout en peper fijn.
  • Vorm van het gehaktmengsel worstjes van ongeveer 5 cm lang (köfte) en bewaar deze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de pilav zachtjes.
  • Verhit de resterende olijfolie in een pan en bak hierin de gehaktworstjes in 8-10 minuten rondom bruin.
  • Bestrooi de pilav met de rest van de koriander.

Notities

Wijnadvies:

Een medium-bodied rode wijn zoals een Turkse Kalecik Karası zou goed passen bij dit gerecht. De fruitige tonen en milde tannines van de wijn zullen de smaken van de pompoenpilav en de gekruide köfte mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 73g | Protein: 9g | Vet: 7g | Zout: 0.9mg | Sugar: 7g

Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane Pesto Spaghetti met Gehakt en Feta

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 750kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 500 g half-om-half gehakt
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken gepelde tomaten à 400 g
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 500 g spaghetti
  • 75 g fetakaas
  • 1 potje pesto alla genovese 90 g
  • Zout en peper naar smaak
  • Snufje suiker

Instructies

  • Maak het gehakt los in een kom met behulp van een vork.
  • Verhit een droge koekenpan met antiaanbaklaag en bak het gehakt op laag vuur, regelmatig omscheppen, tot het rul en gaar is.
  • Fruit de gesnipperde ui in een ruime pan in olijfolie tot deze goudbruin is.
  • Voeg de gepelde tomaten en gedroogde oregano toe aan de ui en laat het geheel op hoog vuur in 15 minuten iets inkoken, blijf roeren.
  • Pureer de saus met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde consistentie.
  • Breng op smaak met een snufje suiker, zout en peper.
  • Houd de saus warm terwijl je de spaghetti bereidt volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Schep eventueel overtollig vet van het gehakt (of laat het uitlekken in een vergiet) en breng het gehakt op smaak met zout en peper.
  • Rasp de fetakaas grof.
  • Meng de gekookte en uitgelekte spaghetti met de pesto.
  • Verdeel de tomatensaus over vier borden.
  • Leg de pesto-spaghetti erop en schep het gehakt erover en eromheen.
  • Bestrooi het gerecht met de geraspte feta.

Notities

Wijnadvies:

De rijke smaken van het gehakt en de tomatensaus vragen om een stevige rode wijn zoals een Chianti of Sangiovese. Deze wijnen vormen een perfecte aanvulling op de kruidige tonen in het gerecht en accentueren de smaken van de feta en pes

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 30g | Vet: 38g | Zout: 2.5mg | Sugar: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Pastasalade met Gerookte Zalm en Sinaasappel

Voorbereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Salade, Zalm
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g penne
  • 300 g broccoli in kleine roosjes
  • 225 g doperwten diepvries, fijn
  • 1 sinaasappel
  • 125 ml zure room
  • 1 theelepel mosterd
  • 200 g gerookte zalmfilet
  • 1 blikje maïskorrels 300 g, uitgelekt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • ook de penne in ruim kokend water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Giet de pasta af, spoel hem af onder koud stromend water en laat goed uitlekken in een vergiet.
  • Kook de broccoli in een klein laagje kokend water met zout in 2-3 minuten beetgaar.
  • Doe de doperwten in een schaal, giet er kokend water op en laat 2-3 minuten staan tot de doperwten net ontdooid zijn.
  • Giet de broccoli en de doperwten af, spoel ze af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
  • Boen de sinaasappel schoon.
  • Rasp de schil van de sinaasappel fijn en voeg toe aan de zure room in de serveerschaal.
  • Pers de sinaasappel uit en roer het sap samen met de mosterd door de room.
  • Breng de dressing op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Snijd de gerookte zalm in repen van drie centimeter breed.
  • Schep de afgekoelde penne, broccoli, doperwten, maïs en zalm door de sinaasappeldressing in de serveerschaal en meng alles goed door elkaar.

Notities

Wijnadvies:

De romige textuur van de zure room en de hartige gerookte zalm vragen om een lichte en fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio. Deze wijnen vormen een perfecte aanvulling op de frisse sinaasappeldressing en versterken de smaken van dit heerlijke gerecht.
 
 
 
 

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 54g | Protein: 26g | Vet: 18g | Zout: 1.5mg | Sugar: 7g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerse Kabeljauw met Tomatensaus en Pesto Pasta

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 650kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 sjalot fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 30 g verse peterselie fijngehakt
  • 15 g verse basilicum fijngehakt
  • 250 g cherrytomaten in kwarten gesneden
  • 4 kleine kabeljauwhaasjes of 2 grote ca. 500 g
  • 2 blikken gepelde tomaten op tomatensap à 400 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g zwarte olijven
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 100 ml droge witte wijn
  • 250 g verse tagliatelle of fettuccine pasta
  • 100 g pittige kaas bijv. grana padano, geraspt
  • 1 bakje verse groene pesto 100 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en fruit de sjalot en de helft van de knoflook gedurende 2 minuten.
  • Pureer de gepelde tomaten met sap in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Voeg de gepureerde tomaten met basilicum toe aan de hapjespan en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit intussen in een koekenpan de resterende olie en fruit de rest van de knoflook gedurende 1 minuut.
  • Bestrooi de kabeljauwhaasjes met zout en peper, bak ze 2 minuten per kant in de koekenpan.
  • Voeg de cherrytomaten, olijven en kappertjes toe aan de koekenpan en bak ze 2 minuten mee.
  • Leg de gebakken vis in een ovenschaal en bestrooi met peterselie en oregano.
  • Schenk de witte wijn bij de tomaten in de pan en laat even inkoken.
  • Schep het tomaat-olijvenmengsel naast en over de vis in de ovenschaal.
  • Kook de pasta in ruim water met zout iets korter dan de gebruiksaanwijzing aangeeft, zodat de pasta nog net niet beetgaar is.
  • Giet af en meng door de saus.
  • Verdeel de pasta met saus over vier ovenschaaltjes bekleed met aluminiumfolie.
  • Bestrooi de pasta met geraspte kaas en verdeel de pesto erover.
  • Vouw de folie dicht en zet de schaaltjes in de oven.
  • Verwarm gedurende 7 minuten.
  • Verdeel de vis met groenten en jus over vier warme borden.
  • Serveer de pasta apart en garneer eventueel met zeekraal.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Italiaanse witte wijn zoals Vermentino di Sardegna vormt een uitstekende combinatie met dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen goed samengaan met de tomatensaus en de basilicum, terwijl de complexiteit ervan de vis en de pittige kaas mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Traditionele Glühwein

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Alcoholische drank, Warme dranken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 liter soepele rode wijn bijv. AH Huiswijn rood
  • 1 citroen in partjes
  • 1 sinaasappel in partjes
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • Suiker naar smaak

Instructies

  • Giet de rode wijn in een ruime pan en voeg de partjes citroen en sinaasappel toe, samen met het kaneelstokje en de kruidnagels.
  • Verwarm het mengsel zachtjes op laag vuur (niet laten koken om de alcohol te behouden) en laat de smaken minimaal 15 minuten in de wijn trekken.
  • Zeef de glühwein om de partjes fruit en specerijen te verwijderen.
  • Roer suiker naar smaak door de glühwein.
  • Serveer warm in mokken of glazen.

Notities

Glühwein kan ook worden gebruikt om stoofpeertjes te maken. Kook een restant glühwein met wat extra suiker in tot een siroop om over roomijs te gieten, eventueel met partjes peer.

Wijnadvies:

Deze glühwein is een heerlijk warm drankje op koude dagen. Serveer het gewoon zo, genietend van de aroma's van citrus en kruiden. Als je het iets zoeter wilt, kun je een suikerstroop toevoegen, maar het is niet nodig.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Kipkerrieragout met Doperwtenrijst

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 600kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g basmatirijst
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij in kleine stukjes gesneden
  • 4 kipfilets in dunne reepjes gesneden
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 ml kippenbouillon van tablet
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 zak verse doperwten koelvak, 200 g
  • 4 eetlepels gebakken uitjes

Instructies

  • Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui en bleekselderij op matig vuur gedurende 2 minuten.
  • Voeg de kip toe en bak deze 1 minuut mee.
  • Meng het kerriepoeder en de bloem, strooi dit over de kip en schep om.
  • Schenk al roerend de bouillon in gedeelten bij het kipmengsel, voeg de volgende scheut pas toe als de vorige gebonden is door de bloem.
  • Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag.
  • Roer de crème fraîche erdoor en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de rijst de doperwten toe aan de rijst en verwarm deze mee.
  • Breng de kipkerrieragout op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de doperwtenrijst over vier borden en schep de kipkerrieragout ernaast.
  • Bestrooi het gerecht met gebakken uitjes.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij deze romige kipkerrieragout met doperwtenrijst. De frisheid van de wijn balanceert de romige textuur van de saus en versterkt de kruidige smaken van de kerrie.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Bloemkool-Aardappelsoep

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 230kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool in roosjes
  • 1 grote aardappel geschild en in blokjes
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 4 plakken rauwe ham
  • 125 ml crème fraîche
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een ruime pan de bloemkoolroosjes en aardappelblokjes met 750 ml water aan de kook.
  • Verkruimel de bouillontabletten boven de pan.
  • Kook de bloemkool en aardappel in ongeveer 15 minuten gaar en stamp ze in de pan fijn met een aardappelstamper of pureer kort met een staafmixer.
  • Snijd ondertussen de vetrandjes van de ham en bak de plakken in een droge koekenpan krokant uit.
  • Laat de gebakken ham uitlekken op keukenpapier.
  • Roer de crème fraîche door de soep en breng op smaak met peper.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook.
  • Verdeel de soep over vier kommen en verkruimel de gebakken ham erover

Notities

Wijnadvies:

Deze romige bloemkool-aardappelsoep vraagt om een frisse witte wijn, zoals een Chardonnay. De volle smaak van de wijn zal goed samengaan met de romigheid van de soep en de hartige smaak van de ham.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 12g | Vet: 13g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Ananasjam met limoen en vanille

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodbeleg, Fruit, Lunch, Ontbijt
Porties: 2 potten
calorieën: 1125kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 limoenen schoongeboend
  • 500 g verse ananasstukjes
  • 1 vanillestokje
  • 500 g geleisuiker

Instructies

  • Schil de limoenen zo dun mogelijk met een scherp mesje en snijd de schillen in dunne reepjes.
  • Pers de limoenen uit.
  • Pureer de ananas met het limoensap in de keukenmachine of met een staafmixer.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open.
  • Doe de ananaspuree, reepjes limoenschil, vanillestokje en geleisuiker in een ruime pan en meng alles door elkaar.
  • Breng het mengsel langzaam aan de kook en laat het 4 minuten flink borrelend doorkoken.
  • Schep eventueel schuim met een natte schuimspaan van de jam.
  • Leg met behulp van een tang een half vanillestokje in elke pot en schenk de jam in de jampotten.
  • Sluit de potten af, laat ze 15 minuten staan, zet ze vervolgens 5 minuten op de kop.
  • Keer de potten weer om en laat ze afkoelen.
  • Bewaar de jam op een donkere plek gedurende 6 weken om de smaken te laten intrekken.

Notities

Zelfgemaakte jam is lang houdbaar (ca. 6 maanden). Was de jampotten en deksels in de vaatwasser of spoel ze om met heet sodawater en spoel ze na met kokend water. Zet de potten tot gebruik omgekeerd op een theedoek te drogen.

Nutrition

Calories: 1125kcal | koolhydraten: 280g | Protein: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Havermoutdelight Pannenkoekjes

gevulde zoete pannekoekjes
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Schotland
Porties: 4
calorieën: 290kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 350 g havermout
  • ½ liter water
  • 3 eieren
  • 25 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
  • Een snufje zeezout
  • 125 g volkorenmeel
  • Extra ongezouten boter
  • Suiker
  • Jam of stroop naar keuze

Optioneel:

  • Cornflakes even geweekt en minder bloem voor een knapperige textuur

Optioneel:

  • Gehakte walnoten of andere noten geserveerd met bruine basterdsuiker

Instructies

  • Laat de havermout weken in water.
  • Klop de eieren met de natuurlijke zoetstof en het zeezout tot het mengsel schuimig is.
  • Meng dit met de uitgelekte havermout (bij voorkeur met de havermout-wateroplossing).
  • Roer goed door en voeg ten slotte de volkorenmeel toe.
  • Voeg indien nodig wat extra water toe.
  • Bak met dit vrij dikke beslag op gebruikelijke wijze in een ruime hoeveelheid boter pannenkoekjes.
  • Serveer de pannenkoekjes met suiker, jam of stroop naar keuze.

Notities

Varieer door cornflakes te gebruiken (even geweekt) en iets minder bloem toe te voegen voor een knapperige textuur.
Voeg gehakte walnoten of andere noten toe aan het beslag en serveer met bruine basterdsuiker voor extra crunch.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 11g | Vet: 9g | Sugar: 8g