Recept afdrukken
No ratings yet

Honing Gebakken Appel met Zuurkool en Eendenborst

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Eend, Fruit, Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 645kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 600 g eendenborstfilet
  • 1 kleine ui
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 150 ml rode wijn
  • 4 stevige appels
  • 65 g pijnboompitten
  • 8 eetlepels vloeibare acaciahoning
  • 500 g zuurkool
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erwijder het vet van de eendenborstfilet met een scherp mes en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Meng de eendenborstfilet met ui, 1 liter lauwwarm water, kruidnagel, laurier, rode wijn en 1 theelepel zout in een ovenschaal.
  • Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie.
  • Plaats de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven die nog koud is.
  • Zet de oven vervolgens aan op 100°C en laat de eendenborstfilet langzaam in ongeveer 45 minuten gaar worden.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd 12 mooie plakken van 1½ cm dik.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Laat ze afkoelen op een bord.
  • Karamelliseer de appelplakken in twee aparte koekenpannen met elk 3 eetlepels honing op laag vuur.
  • Voeg een scheutje water toe als de honing te donker wordt.
  • Verwarm de zuurkool in eigen vocht met 2 eetlepels honing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en schep het vlees eruit.
  • Leg op elk bord een appelplak in het midden.
  • Schep de helft van de zuurkool uit de pan en verdeel dit over de borden.
  • Leg er vervolgens een tweede appelplak bovenop.
  • Verdeel de rest van de zuurkool over de borden en leg de eendenborstfilet er bovenop.
  • Bedek met de laatste appelplak en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.
  • Serveer de gerechten eventueel met aardappelpuree.

Notities

Wijnadvies:

Deze combinatie van eendenborstfilet, zoete appels en zuurkool vraagt om een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot. De fruitige tonen van deze wijnen vullen de smaken van het gerecht goed aan.

Nutrition

Calories: 645kcal | koolhydraten: 69g | Protein: 34g | Vet: 26g | Zout: 2mg | Sugar: 51g

Recept afdrukken
No ratings yet

Ananasjam met limoen en vanille

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodbeleg, Fruit, Lunch, Ontbijt
Porties: 2 potten
calorieën: 1125kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 limoenen schoongeboend
  • 500 g verse ananasstukjes
  • 1 vanillestokje
  • 500 g geleisuiker

Instructies

  • Schil de limoenen zo dun mogelijk met een scherp mesje en snijd de schillen in dunne reepjes.
  • Pers de limoenen uit.
  • Pureer de ananas met het limoensap in de keukenmachine of met een staafmixer.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open.
  • Doe de ananaspuree, reepjes limoenschil, vanillestokje en geleisuiker in een ruime pan en meng alles door elkaar.
  • Breng het mengsel langzaam aan de kook en laat het 4 minuten flink borrelend doorkoken.
  • Schep eventueel schuim met een natte schuimspaan van de jam.
  • Leg met behulp van een tang een half vanillestokje in elke pot en schenk de jam in de jampotten.
  • Sluit de potten af, laat ze 15 minuten staan, zet ze vervolgens 5 minuten op de kop.
  • Keer de potten weer om en laat ze afkoelen.
  • Bewaar de jam op een donkere plek gedurende 6 weken om de smaken te laten intrekken.

Notities

Zelfgemaakte jam is lang houdbaar (ca. 6 maanden). Was de jampotten en deksels in de vaatwasser of spoel ze om met heet sodawater en spoel ze na met kokend water. Zet de potten tot gebruik omgekeerd op een theedoek te drogen.

Nutrition

Calories: 1125kcal | koolhydraten: 280g | Protein: 1g