Recept afdrukken
No ratings yet

Zelfgemaakt Brood

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Rijzen1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 300kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 g zout
  • 500 g bloem
  • 250 g lauw water
  • 20 g gist
  • 80 g vetstof boter of zonnebloemolie

Optioneel:

  • 1 koffielepel honing

Instructies

  • Los de gist op in lauw water.
  • Meng de bloem met zout.
  • Voeg het opgeloste gistmengsel toe in een kuiltje in de bloem en roer voorzichtig tot alles gemengd is.
  • Kneed het deeg goed totdat het niet meer plakt.
  • Voeg indien nodig wat bloem toe tijdens het kneden.
  • Kneed minstens 10 minuten, totdat het deeg goed droog is en niet meer plakt.
  • Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur, bedekt met een keukenhanddoek.
  • Druk het deeg nogmaals goed samen en leg het in de gewenste vorm.
  • Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen met een handdoek erover.
  • Prik twee luchtgaten in het deeg met een mes en bak het in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende ongeveer 45 minuten.
  • Geniet van dit zelfgebakken brood bij je lunch of brunch!

Notities

Wijnadvies:

Dit brood past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 1.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kwarkbroodjes met Boerenkaas en Rozenbotteljam

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
rijzen30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 12 broodjes
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 350 g bloem
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje gedroogde gist 7 g
  • 3 eieren losgeklopt
  • 100 g magere kwark
  • 50 g roomboter op kamertemperatuur
  • 100 g rozijnen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 g boerenkaas in plakjes
  • 4 eetlepels rozenbotteljam

Instructies

  • Rasp de schil van de sinaasappel.
  • Zeef de bloem met 1 theelepel zout boven een kom en roer de suiker en gist erdoor.
  • Voeg ook de eieren, kwark en roomboter toe en kneed er met een mixer een soepel deeg van.
  • Kneed de rozijnen en de sinaasappelrasp door het deeg en vorm er een bal van.
  • Laat de bal in de kom, afgedekt met een vochtige doek, op kamertemperatuur 30 minuten rijzen.
  • Verdeel het deeg in twaalf stukken en rol er bolletjes van.
  • Leg de bolletjes op een ingevette bakplaat en laat ze onder de vochtige doek in 45 minuten rijzen tot ze twee keer zo groot zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de kwarkbroodjes in 20-25 minuten gaar.
  • Laat ze afkoelen op de bakplaat en beleg ze met boerenkaas en een lepeltje jam.

Notities

Varieer door de helft van de rozijnen te vervangen door stukjes sukade of ongezouten amandelen, hazelnoten of walnoten.
Deze kwarkbroodjes zijn heerlijk bij het ontbijt of als snack tussendoor. Geniet ervan met een kopje thee of koffie.

Wijnadvies :

Als je een lichte wijn wilt serveren, kies dan voor een fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gepofte Aardappels met Knoflooktopping en Gegrilde Kipspiesjes

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip
Land van herkomst: Nederland
calorieën: 550kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels ongeveer 150 g per stuk
  • 350 g kipfilet
  • 2 uien
  • 10 gedroogde tomaten op olie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g bewust light margarine met olijfolie
  • 1 krop ijsbergsla
  • 2 eetlepels azijn
  • 150 g peen julienne gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Boen de aardappels schoon, prik er gaatjes in en verwarm ze in de magnetron op vol vermogen (700 Watt) gedurende ongeveer 12 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
  • Laat de aardappels afgedekt met een keukenhanddoek nog 10 minuten nagaren.
  • Snijd de kipfilet in ongeveer 16 stukjes van 5 cm.
  • Snipper de halve ui en snijd de rest in 8 stukken.
  • Laat de tomaten uitlekken en vang 4 eetlepels olie op.
  • Rijg afwisselend ui, kip en tomaten aan satéprikkers.
  • Bestrijk de spiesjes met 1 eetlepel van de opgevangen olie.
  • Verwarm een grillpan en bak de spiesjes in ongeveer 10 minuten gaar en bruin.
  • Pers de knoflook boven de bewust light margarine uit.
  • Snijd de rest van de gedroogde tomaten fijn en meng ze door de knoflookmargarine.
  • Maak de sla schoon en snijd deze in reepjes.
  • Meng de gesnipperde ui, peen julienne en sla en maak een dressing van de resterende olie, azijn, zout en peper.
  • Snijd de gepofte aardappels aan de bovenkant in, bestrooi met zout en serveer met de knoflooktopping, sla en kipspiesjes.

Notities

Deze maaltijd is heerlijk met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5mg | Sugar: 10g