Recept afdrukken
No ratings yet

Authentieke Indonesische Nasi Goreng

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 gr gekookte witte rijst
  • 350 gr varkensfilet hamlap of schouderlappen, in blokjes
  • 75 gram ontbijtspek of gekookte achterham fijn gesneden
  • 100 gr garnalen gepeld en gekookt (of gedroogde garnalen, geweekt in warm water)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels plantaardige olie geen olijfolie
  • 1 prei fijngesneden
  • 4 eieren
  • Snufje koenjit geelwortelpoeder voor de omelet
  • Peper en zout naar smaak

Boemboe:

  • 4 grote sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 rode Spaanse pepers
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 2 theelepels trassie oedang garnalenpasta
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Maal de sjalotten, knoflook, Spaanse pepers en trassie oedang met zout fijn tot een boemboe.
  • Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en fruit de boemboe tot deze halfgaar is.
  • Voeg het vlees en de garnalen toe en bak deze al roerend mee.
  • Schep de gekookte rijst en ketjap manis erdoor en bak verder op hoog vuur tot alles goed vermengd en verhit is.
  • Voeg de fijngesneden prei toe en bak deze kort mee.
  • Voor de omelet: Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en een snufje koenjit.
  • Bak een dunne omelet in een aparte koekenpan op laag vuur.
  • Laat de omelet iets afkoelen, rol op en snijd in smalle reepjes.
  • Serveer de nasi goreng op een grote schaal en leg de reepjes omelet erbovenop.
  • Je kunt ook gebakken spiegeleieren toevoegen.
  • Garneer met zilveruitjes, augurkjes, sambal, ketjap manis, atjar en gebakken uitjes.
  • Serveer met verschillende soorten kroepoek.

Notities

Wijnadvies:

Deze pittige en smaakvolle Nasi Goreng past goed bij een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc. Als je liever bier drinkt, kies dan voor een koel glas pils.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Kalfsentrecote met Avocadosalsa

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 2 personen
calorieën: 380kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 kalfsentrecôtes op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels olijfolie gesplitst
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 rijpe avocado
  • 2 tomaten
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 2 eetlepels verse muntblaadjes fijngesneden
  • 100 g eikenbladslamelange
  • Zout en versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Klop een dressing van de helft van de olijfolie, het limoensap en zout en peper naar smaak.
  • Schil en halveer de avocado, verwijder de pit en snijd het avocadovlees in kleine blokjes.
  • Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd ze eveneens in kleine blokjes.
  • Meng voor de avocadosalsa de avocado en tomaat in een kom met de sjalot, munt en de helft van de dressing.
  • Bestrijk de kalfsentrecôtes met de rest van de olijfolie en bestrooi beide kanten met zout en versgemalen peper.
  • Verhit een grillpan of barbecue op hoog vuur en bak het vlees in 2-3 minuten per kant rosé.
  • Verdeel de eikenbladslamelange over twee borden en besprenkel met de resterende dressing.
  • Leg de gegrilde kalfsentrecôtes naast de salade en schep een lepel avocadosalsa op het vlees.
  • Serveer de rest van de salsa apart.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Italiaanse Chianti of een Spaanse Tempranillo past goed bij dit gerecht. Geniet ervan! 🍷

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 0.8mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Tomaten met Ei en Geitenkaas

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Kaas
Porties: 4 personen
calorieën: 185kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 grote stevige tomaten
  • 1 sneetje oud witbrood glutenvrij indien nodig
  • 1 kleine rode ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels verse basilicum fijngesneden
  • 25 g geraspte geitenkaas of lactosevrije kaas
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 medium eieren
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Snijd van de bolle kant van de tomaten een kapje af en hol de tomaten voorzichtig uit met een theelepel.
  • Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en peper en laat ze omgekeerd uitlekken op keukenpapier gedurende 5 minuten.
  • Verkruimel het sneetje brood (met korst) in een keukenmachine tot fijne kruimels.
  • Meng het broodkruim met de fijngesnipperde ui, basilicum en geraspte geitenkaas.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Dep de binnenkant van de tomaten voorzichtig droog met keukenpapier en plaats ze in een ingevet ovenschaaltje.
  • Breek boven elke tomaat een ei en laat het ei voorzichtig in de tomaat glijden.
  • Bedek het ei met een dikke laag van het broodkruimmengsel en besprenkel met olijfolie.
  • Bak de gevulde tomaten in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Serveer de gevulde tomaten met versgeroosterd brood.

Notities

Wijnadvies:

Probeer een frisse, lichtzure witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De levendige smaak zal goed samengaan met de tomaten en het ei, terwijl het de geitenkaas accentueert.

Nutrition

Calories: 185kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 9g | Vet: 13g | Zout: 0.7mg | Sugar: 4g