Lotte in pittige rode wijnsaus

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 800 gr lottefilet
  • 150 gr gerookt spek dikgesneden
  • 200 gr champignons
  • 150 gr zilveruitjes
  • ½ fles lichte rode wijn
  • 30 gr boter
  • 1 eetlepel bakboter
  • 30 gr bloem + bloem om de vis in te wentelen
  • 2 eetlepels olie
  • 2 cl cognac
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snijd het zwoerd van het spek en verdeel het spek in blokjes.
  • Verhit een pan met anti-kleefbodem, laat het spek daarin goed uitbakken en laat het daarna op keukenpapier uitlekken.
  • Giet het spekvet weg.
  • Pel de zilveruitjes.
  • Wrijf de champignons droog en schoon en snijd ze in dunne plakjes.
  • Verhit de helft van de olie en fruit de uitjes glazig.
  • Voeg de champignons toe en laat ze even mee bakken.
  • Verwijder zo nodig het vel en de graten uit de vis en verdeel de filet in vingerdikke moten.
  • Spoel ze en dep ze goed droog.
  • Kruid met zout en peper en wentel de vis even door de bloem.
  • Verhit de bakboter en de rest van de olie en roerbak de vismoten aan alle kanten goudbruin.
  • Schep ze voortdurend, maar voorzichtig, met een grote visschep om.
  • Reken op 2-3 minuten.
  • Voeg de spekblokjes, de zilveruitjes en de champignons toe.
  • Giet de verwarmde cognac over de lotte en flambeer.

Notities / Tips / Wijnadvies

Veiligheidstip:

Bchakel de dampkap uit voor u de cognac laat branden.
Blus de vlammetjes met de rode wijn en laat de vis en de groenten in de open pan een tiental minuten stoven.
Laat het vuur niet te hoog staan, de vloeistof mag net tegen de kook aan zijn.
Kneed de zachte boter met de bloem tot een glad mengsel.
Schep met de schuimspaan de vis uit de pan. doe de geknede boter in de pan en roer met een houten lepel tot de saus is ingedikt.
Laat op een hevig vuur een paar minuten doorkoken om de bloemsmaak te neutraliseren.
Kruid de saus eventueel nog wat bij met zout en peper.
Giet haar heet over de vis en serveer meteen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst België