Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- 2 bakblikken van 400 gram
Ingrediënten
- 600 g witte bloem voor brood
- 50 g water
- 350 gram melk
- 12 g verse gist of 6 gr droge gist
- 10 g zout
- 10 g bote
Instructies
- Doe alle ingrediënten behalve het zout in de kom van de Maxima en laat de machine een 2 tal minuutjes draaien.
- Voeg nu het zout toe en laat de machine nog eens 7 minuutjes kneden.
- Bij een ander keukenmachine kunnen de kneedtijden langer duren.
- Je deeg is goed wanneer je er een doorzichtig vliesje in kunt trekken zonder dat het scheurt.
- Leg het deeg in een kom met deksel en laat het een half uurtje rusten.
- Na de rust neem je het deeg, verdeel het in 2 gelijke helften en rol je de 2 degen uit tot een rechte lap.
- Vouw de buitenste flappen naar het midden en draai het deeg nu een slag.
- Rol door gebruik van je duimen ( opspannen ) het deeg op tot een rol.
- Neem de ingevette bakblikken en leg in elk vorm een rol deeg.
- Dek af met een doek en laat het deeg nu 60 tot 90 minuten rijzen.
- Ik laat het deeg rijzen in de oven op 35 à 40°C.
- Na een 15 tal minuten zet ik de oven uit, de warmte blijft mooi hangen in de oven.
- Het deeg moet verdubbelt zijn in volume.
- Verwarm de oven voor op 220°C hetelucht met stoom.
- Zet het brood erin en laat het 10 minuten bakken.
- Schakel dan de oven over naar gewone hetelucht of onder en bovenwarmte.
- De temperatuur blijft 220°C en bak het brood nog 25 minuten verder.
- Na het bakken meteen ontvormen en met een kwast en water over de korst gaan of eventueel een klein klontje boter over de korst uit smeren met een kwast.
- Dit zorgt voor extra glans en smaak.