Satay Babi
varkensvleessate met ananas pindasaus
porties: 4 personen
ingrediënten
- 8 sjalotjes fijngesnipperd mag ook 1 grote rode of gewone ui zijn
- 1 stengel citroengras vers alleen de zachte binnenste delen van de onderste 10 cm. , in dunne ringen mag ook 1 el. gedroogd citroengras zijn
- 60 ml. plantaardige olie
- 4 tl. korianderpoeder
- 4 tl. bruine suiker
- 2 tl. zout
- 1 tl. kurkuma
- 500 gr. varkenslende of -filet, in plakken van 1 cm. en daarna in blokjes van 2 cm. gesneden mag ook 600 gr. kippevlees zijn
- 250 ml. pindasaus
- 80 gr. ananas uit blik uitgelekte, zeer fijn gesneden
- 1 kleine komkommer
- 1 tl. zout
- 1 rode ui middelgrote of gewone ui, in vieren, laagjes losgehaald
Bereidingswijze
- Het citroengras in de kruidenmolen fijnmalen, dan de gesnipperde sjalotjes toevoegen.
- Fijnmalen tot er een zachte pasta ontstaat.
- De pasta in een middelgrote schaal overdoen en goed vermengen met 1 el. olie, de koriander, suiker, het zout en de kurkuma.
- Het varkensvlees erdoor scheppen.
- De schaal afdekken en het vlees 2 uur marineren.
- Voor het grillen van de sate de pindasaus en de ananas in een schaaltje door elkaar roeren.
- Met een vork lijnen trekken over de schil van de komkommer, deze met zout bestrooien en dat in de schil wrijven.
- De komkommer vervolgens in kleine stukjes snijden.
- Het gemarineerde vlees op de satestokjes steken en met een deel van de resterende olie invetten.
- De grill invetten met de rest van de olie en verhitten.
- De stokjes op een hoog vuur 4-5 min. grillen tot het vlees gaar is.
- Keer de stokjes regelmatig tijdens het grillen.
- De sate in een decoratieve presenteerschaal leggen, garneren met komkommer en ui.
- Warm serveren met de ananas-pindasaus.