Prei a la crème met kerrie en gran gusto geraspte kaas

Vandaag hebben we verse prei a la crème met kerrie en geraspte gran gusto kaas gegeten met een beenhammetje, honingmosterdsaus en aardappelen
Porties: 4
Total time 3 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 flinke preien
  • 2 kipbouilionblokjes
  • 25 gram roomboter
  • Pakje kookroom
  • 4 theelepels kerriepoeder
  • Paneermeel
  • Beenhammetje van 500 gram
  • 50 gram bloem
  • 4 eetlepel(s) bloem
  • 1 liter runderboulion
  • Pakje kookroom
  • 3 flinke theelepels grove mosterd
  • Scheutje honing
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Kilo aardappels

Instructies

  • Snij en was de preien
  • Blancheer ze even met 2 kipbouilionblokjes
  • Giet af in een vergiet
  • Doe 50 gram ongezouten roomboter in een braadpan met een scheutje olijfolie op hoog vuur
  • Schroei de beenham rondom dicht
  • Zet op het zachste stoofpitje
  • Doe de deksel dicht op de pan
  • Voeg geen water toe
  • laat 90 minuten garen onder af en toe keren
  • Maak een liter runderboulion van 1 liter kokend water met 3 runderboulionblokjes
  • Smelt 50 gram ongezouten roomboter in een pan
  • Op halfhoog vuur
  • Voeg al roerend met een garde 4 flinke eetlepels bloem erbij
  • Tot een mooie stevige roux onstaat
  • Doe dan soeplepel voor soeplepel boulion erbij en blijf goed roeren tot je bijna de juiste dikte voor een saus hebt
  • Voeg dan een pakje kookroom toe
  • Dan 3 flinke theelepels grove mosterd
  • Goed doorroeren
  • Daarna een beetje honing (niet teveel)
  • Proeven is belangrijk je kunt wel extra toevoegen maar niets meer verwijderen
  • Dan nog wat vers gemalen zwarte peper
  • Smelt 25 gram ongezouten roomboter in een pan
  • Doe de prei erbij
  • En daarna het pakje kookroom.
  • Met de 4 theelepels kerriepoeder
  • Verwarm het geheel tot het bijna op tafel kan
  • Voeg dan panneermeel toe om te binden
  • Aan tafel strooi je de geraspte gran gusto kaas over de prei a la crème

Notities / Tips / Wijnadvies

Er staan al meerdere recepten van mijn beenhammetjes en sauzen op de site
Mijn versie van de verse prei a la crème is nieuw hier
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland