Risotto

Een bekende Italiaanse uitdrukking is 'rijst wordt in water geboren, maar moet sterven in wijn'
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 400 gram risottorijst
  • 1 dl witte wijn
  • 1-1 ½ liter kruidenbouillon
  • 3 tomaten
  • 3 zongedroogde tomaatjes op olie
  • 200 gram verse spinazie
  • 6 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
  • versgemalen peper
  • enkele takjes bladpeterselie

Instructies

  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Verhit de boter samen met 3 eetlepels van de olijfolie en fruit de ui hierin
  • samen met de knoflook ± 10 minuten, zodat de ui goudgeel en zacht is.
  • Roer de ongewassen rijst erdoor en bak ze omscheppend op laag vuur, zodat
  • de korrels glanzen.
  • Breng de wijn met de bouillon aan de kook.
  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd ze in blokjes.
  • Schenk een soeplepel bouillon bij de risotto, roer de bouillon door de rijst en
  • blijf zolang roeren dat alle bouillon is opgenomen.
  • Houd de rest van de bouillon op laag vuur warm.
  • Voeg de rest van de bouillon in gedeelten toe.
  • Voeg pas een volgende hoeveelheid toe als de vorige door de rijst is
  • opgenomen; dit duurt, afhankelijk van de gebruikte rijst, ± 20 minuten; kijk
  • voor de kooktijd op de verpakking.
  • Snijd de gedroogde tomaatjes kleiner.
  • Zoek de spinazie uit en laat deze met aanhangend water slinken.
  • De risotto is goed als deze geheel romig is en de rijstkorrels zacht zijn
  • geworden.
  • Roer de rest van de olijfolie en de geraspte kaas erdoor en maak het op smaak
  • met versgemalen peper.
  • Leg een deksel op de pan, neem de pan van het vuur en laat 5 minuten staan.
  • Druk al het vocht uit de spinazie en hak de spinazie grof.
  • Schep deze samen met de tomaatstukjes door de gare risotto.
  • Warm nog 2 minuten goed door en garneer met fijngesneden peterselie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rijst