Recept afdrukken
No ratings yet

Witte chocoladetaart

Recept categorieën: Chocolade, Taart
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Biscuit:

Ganache:

Vulling:

Bereidingswijze

Biscuit:

  • Doe de eieren en de suiker in een mengkom en meng tot opgeklopte massa.
  • Doe dan al roerend de bloem erbij, voorzichtig zodat de lucht er niet uitgeklopt wordt.
  • Giet het mengsel in een bakvorm, strijk mooi egaal en zet in voorverwarmde oven van 180°C voor 25-30 min.

Ganache:

  • Voeg een scheut honing aan de room toe en laat opkoken.
  • Voeg de stukjes witte chocolade toe en roer tot een gladde massa.

Vulling:

  • Was de appelsien, snijd doormidden, verwijder het harde stuk in het midden en hak een helft in stukjes, voeg een lepel bloemsuiker toe en mix.
  • Haal de biscuit uit de oven, klop los van de bakvorm en kantel de biscuit op een grill om af te koelen.
  • Klop koude room op met de suiker en laat de witte chocolade op een laag wattage smelten in de microgolfoven.
  • Meng de room in twee keer bij de gesmolten chocolade.
  • Snijd de biscuit doormidden met een zaagmes.
  • Verdeel het mengsel van de appelsien en het bloemsuiker over de twee helften.
  • Smeer de chocomousse ertussen, verdeel tot op de randjes, voeg de twee helften samen en werk de randjes af.
  • Bestrijk de biscuit met een dun laagje ganache en laat dit een half uurtje opstijven in de koelkast.
  • Daarna kun je de biscuit volledig met de ganache overgieten: eerst langs de zijkanten en de rest over het midden, strijk zacht glad.
  • Snijd de andere helft van de appelsien in zo fijn mogelijke plakjes en gebruik die om de taart te versieren.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Truffels van Sofie Dumont

Recept categorieën: Chocolade, Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Bereidingswijze

  • Gember en rozemarijn in stukjes snijden en aan room toevoegen.
  • Room opkoken.
  • Kokende room over chocolade gieten tot je blinkende massa krijgt; indien er nog stukjes chocolade inzitten kan het mengsel nog 1 min in de microgolfoven.
  • Extra: scheutje sambucca toevoegen.
  • Plastic bakje bedekken met plastic folie, ganache erin gieten en half uur laten opstijven in de koelkast.
  • Snij de opgesteven ganache in stukjes en rol ze tussen twee handen in een plateau cacaopoeder of pistachebrokjes tot bolletjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tiramisu van Sofie Dumont

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Voor de koekjes:

Vulling:

Bereidingswijze

Bereiding koekjes:

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten met de suiker tot stevige pieken.
  • Roer de eidooiers los en voeg ze toe aan het eiwit.
  • Voeg daarna de gezeefde boem bij het opgeklopte eiwit.
  • Spatel voorzichtig zodat het beslag luchtig blijft.
  • Eigenlijk zou je de dooiers en de bloem samen kunnen toevoegen aan het eiwit.
  • Bedoeling is dat er zo weinig mogelijk gemengd wordt in het eiwit, want hoe meer je mengt, hoe meer lucht er kan verdwijnen
  • Neem een bakplaat die je bekleedt met bakpapier.
  • Vul een spuitzak met het beslag en spuit lange vingers van gewenste lengte.
  • Het is de bedoeling dat de koekjes aan elkaar zullen bakken.
  • Laat dus wel wat tussenruimte, maar ook niet te veel.
  • Betstrooi de koekjes net voor het bakken met wat poedersuiker.
  • Bak de koekjes in eenvoorverwarmde oven van 200C gedurende 10 à 15 minuten en laat ze afkoelen.

Bereiding vulling:

  • Klop de eidooiers los en giet de hete suikerstroop er straalsgewijs bij.
  • Laat koud kloppen tot een luchtige witte massa.
  • Sla de room halfvast tot slagroom.
  • Roer de mascarpone tot een gladde crème.
  • Voeg alles in twee beurten samen en roer tot een homogene, luchtige massa.
  • Snij de koekjes volgens de vorm van je schaal en leg er een laag koekjes in, dep de koekjes met een mengsel van de afgekoelde koffie met een scheut cognac.
  • Strooi hier al wat cacaopoeder over.
  • Strijk een royale portie van de vulling op de koekjes.
  • Leg er volgende laag koekjes bovenop.
  • Strooi er wat poedersuiker over.
  • Zet koel tot gebruik.

Tips / Opmerkingen

Eenmaal je deze koekjes in de vingers hebt, kan je je koekjes aanpassen aan elke vorm van presentatieschaal. Rond, ovaal of vierkant, je spuit de koekjes in elke gewenste vorm.
Wie wil kan de toplaag bestrooien met cacaopoeder, maar ik vind het mooier als de zelfgemaakte koekjes doorheen een dun laagje poedersuiker nog goed zichtbaar zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Suikertaart

Recept categorieën: Nagerecht, Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Taartendeeg (gistdeeg): voor 2 taarten

Bereidingswijze

  • Los de gist op in het water en voeg er het losgeklopt ei bij.
  • Zeef de bloem en giet uit op werkblad.
  • Maak een bloemkring.
  • Strooi de suiker op de rand.
  • Leg het zout aan de buitenzijde van de bloemkring.
  • Snij de malse boter in blokjes en leg op de randen.
  • Giet het water met de gist en het ei in het midden van de bloemkring.
  • Meng met de vingertoppen de ingrediënten van binnen naar buiten.
  • Voeg stelselmatig meer en meer bloem toe en kneed enkele minuutjes tot een homogeen deeg.
  • Maar zeker niet langer dan 5 minuutjes, anders wordt het deeg te elastisch.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken.
  • Maak er een bolletje van en pak het in met plastic folie.
  • Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
  • Kwast een taartvorm in met malse boter.
  • Neem een bolletje deeg en rol het uit tot 3 à 4 mm dikte.
  • Hou een beetje deeg apart voor de bandjes die de rand zullen komen.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg.
  • Duw het deeg goed aan.
  • Laat even rusten.
  • Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm.
  • Haal met je duim het deeg rondom ietsje naar boven zodat het deeg enkele millimeters boven de taartvorm uitsteekt.
  • Doreer de randen met wat losgeklopt eigeel met scheutje melk.
  • Rol intussen een beetje deeg uit tot 3 mm dikte.
  • Snij hiervan bandjes van één cm breedte om bandjes van te snijden.
  • Schik de deegbandjes op de rand van de taart.
  • Doreer de bandjes.
  • Warm de oven voor op 230°C.
  • Maak de vulling.

Vulling:

  • Klop 2 eidooiers los met de room.
  • Vul de taart met de poedersuiker en giet hierop het ei-roommengsel.
  • Verdeel enkele blokjes koude boter in de taart.
  • Bak de taart op 230°C gedurende 15 à 20 minuten.
  • Ontvorm de taart meteen en laat afkoelen op een rooster.

Tips / Opmerkingen

Voor taartendeeg is geen bloem met een hoog eiwitgehalte vereist. Glutenvorming is hier niet nodig.
Ik geef de voorkeur aan poedersuiker maar die kan je eventueel vervangen door bruine suiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Crème brulée van Sofie Dumont

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voeg room, melk en 100 g suiker samen.
  • Splijt het vanillestokje, schraap het binnenste eruit en gooi bij in de pot.
  • Voeg het roommengsel al roerend bij de eidooiers en giet even door een zeef om brokjes eruit te halen.
  • Zet je schaaltjes al in de oven en giet daar je mengsel in de schaaltjes.
  • Laat garen in de oven, 45 minuten op 90°C.
  • Als ze genoeg opgesteven zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.
  • Afgekoeld moeten ze in de ijskast.
  • Vlak voor je ze opdient, leg je er een dun laagje suiker (mengsel van bruine en witte suiker) op dat je karameliseert of afbrandt met een crème brûlée brander.

Tips / Opmerkingen

serveer meteen na het afbranden, als je ze te lang laat staan zal de suiker zacht worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaastaart

Recept categorieën: Hartige taart, Kaas, Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Neem wat droge koekjes, verkruimel in kleine stukjes en leg een laagje van 1 à 2 cm in de bakvorm.
  • Neem een ruime kookpot.
  • Roer hierin de maizena los in de koude melk en room.
  • Zet het mengsel op het vuur.
  • Roer met een garde om klonters te vermijden.
  • Voeg, zodra het melk-room mengsel bindt, meteen de suiker, de boter, de roomkaas en eidooiers toe.
  • Roer en laat even ploffen op het vuur.
  • Giet de massa op de koekjes.
  • Bak in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 45 à 60 minuten.
  • De taart is klaar wanneer er geen vulling meer blijft kleven aan de priem.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Roer de extra kaas los en voeg er wat limoenrasp bij voor een frisse touch.
  • Doe in een spuitzak.
  • Werk af door de kaas in dunne lijntjes bovenop de taart te spuiten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Negerinnentetten

Recept categorieën: Chocolade, Nagerecht
Land van herkomst: België
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Ingrediënten koekjesdeeg:

Ingrediënten ganache (chocoladesaus):

Ingrediënten vulling:

Bereidingswijze

Koekjesdeeg:

  • Neem een mengkom en doe daar de boter, suiker, broyage en zout in.
  • Begin te mengen op lage snelheid.
  • Voeg al roerend het eitje toe.
  • Voeg dan in één keer de bloem toe en meng verder maar kort!
  • Anders wordt het deeg taai.
  • Kneed het deeg tot een plattere, rechthoekige blok en laat 20 minuten in de frigo opstijven.
  • Opgesteven, kun je het deeg uitrollen met een deegrol tot een groot stuk van 3 mm dikte.
  • Prik in met een vork en steek er vervolgens cirkeltjes uit.
  • Leg die cirkels op een bakplaat en laat ze 8 à 10 min bakken in een voorverwarmde oven op 180°C.

Ganache (chocoladesaus):

  • Neem een kookpan en voeg de room, de suiker en de honing toe.
  • Laat opkoken.
  • Opgekookt voeg je het mengsel bij de chocolade.
  • Roer tot je een schone blinkende saus krijgt.

Vulling:

  • Leg de gelatine 1 voor 1 in koud water en laat ze weken.
  • Voeg de suiker en het water samen en laat koken op een vuurtje tot de massa een lichte bruine kleur krijgt.
  • Klop 70 ml eiwit op in een ontvette kom.
  • Als de siroop van water en suiker kleur krijgt, kun je de gelatine toevoegen.
  • Meng tot alles opgelost is.
  • Klop er dan het eiwit bij en blijf kloppen tot de hele massa koud is.
  • Vul je spuitzak met de vulling, spuit die op de afgekoelde koekjes en laat die vervolgens 15 min in de koelkast opstijven.
  • Overgiet tenslotte met de ganache.

Recept afdrukken
No ratings yet

Petits fours

Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

pannacotta:

koekjesdeeg:

Bereidingswijze

Panna cotta:

  • Doe de room, de suiker en de vanille in een steelpan en kook op, laat de gelatine ondertussen weken in koud water.
  • Als de room opgekookt is, zeef je alles door en voeg je de gelatine toe.
  • Giet alles in een vorm voor ijsblokjes en zet in de diepvriezer om op te stijven.

Koekjesdeeg:

  • Doe de boter, de suiker, de broyage en het zout in een mengkom en meng goed.
  • Voeg het ei en de bloem toe, meng goed en kneed het mengsel bijeen, laat opstijven in de koelkast.
  • Rol het opgesteven deeg uit tot een dikte van 2 à 3 mm, prik in met een vork en gebruik een rond uitsteekvormpje om de koekjes eruit te snijden.
  • Bak in een voorverwarmde oven op 180° voor zo’n 6 minuten.
  • Smelt witte chocolade in de microgolf en bestrijk de gebakken koekjes met de chocolade zodat ze krokant blijven.
  • Plaats de bevroren panna cotta-torentjes op de koekjes en garneer met verschillende soorten fruit.

Recept afdrukken
No ratings yet

Profiteroles taart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Soezenbeslag:

Vulling:

Bereidingswijze

  • Rol een vel kant-en-klaar bladerdeeg open en snij er een cirkel van circa 16 cm doorsnede uit.
  • Leg de bladerdeegbodem op een met bakpapier beklede bakplaat en prik het deeg verschillende keren met een vork in.
  • Strijk het deeg in met losgeklopte eidooier met een scheutje melk.
  • Laat een kwartiertje rusten en bak de bodem in een oven van 200°C goudbruin in 15 minuten.
  • Laat op een rooster afkoelen.

Bereiding soezenbeslag:

  • Neem een hoge kookpan en breng hierin de melk, water, suiker, boter en zout samen aan de kook.
  • Meng van het vuur weg de bloem er ineens onder.
  • Zet de pan opnieuw op het vuur en roer de deegbal droog tot die niet meer aan de pan kleeft.
  • Voeg daarna één voor één de eieren bij en roer deze telkens on der de massa.
  • Zorg er voor dat het deeg niet te slap wordt.
  • De ideale vastheid is wanneer je deeg langzaam in een punt van de lepel glijdt.
  • Daarom is het mogelijk dat je niet alle eieren hoeft toe te voegen.
  • Beter een half eitje te weinig dan ééntje te veel.
  • Neem een spuitzak met een effen spuitmondje (doorsnede 10 mm) en vul met soezenbeslag.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit soesjes op gelijke afstand van elkaar.
  • Bestrijk de bovenkant van de soesjes met losgeklopt eidooier met een scheutje melk.
  • Bak de soesjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 210°C.
  • Draai daarna de temperatuur lager naar 190°C en laat nog 5 minuten bakken.
  • Haal de soezen uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Bereiding ganache:

  • Hak de chocolade in stukjes.
  • Neem een kookpot en breng de room, honing en suiker aan de kook.
  • Voeg de gehakte chocolade toe en meng tot een gladde massa.
  • Roer er daarna de boter door.
  • Zet even opzij.

Afwerking:

  • Klop de slagroom met suiker en oploskoffie dikvloeibaar.
  • Voeg de Baileys likeur toe klop tot een stevige massa.
  • Maak met een mes een gaatje aan de onderkant van ieder soesje.
  • Neem een spuitzak met een effen spuitmondje (doorsneden van 5 mm) en vul elk soesje met het slagroommengsel op.
  • Bestrijk de bodem met hazelnootsmeerpasta (choco) en schik de soesjes op elkaar in de vorm van een piramide.
  • Spuit hier en daar tussen de soesjes wat van het slagroommengsel als extra hechtlaag.
  • Laat eventueel wat opstijven in de koelkast.
  • Breng de ganache op lichaamstemperatuur (37°C).
  • Haal de taart uit de koelkast en zet op een rooster.
  • Zet onder het roostertje een bord of ander recipiënt om de overtollige ganache op te vangen.
  • Overgiet de taart met de ganache zodat alle soesjes door een laagje ganache bedekt zijn.
  • Versier met enkele goudkleurige decoratiekorrels en zet koel weg.

Tips / Opmerkingen

Heb je geen hazelnootsmeerpasta in huis? Dan kan je ook wat van de ganache op de bodem smeren.
Wil je er wat krokant tussen ? Strooi dan in de opbouw wat geroosterde gehakte hazennootjes tussen de soesjes of gewoonweg bovenop de ganache.

Recept afdrukken
No ratings yet

Quiche van Sofie Dumont

Recept categorieën: Hartige taart, Vis
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Voor 1 quiche met een doorsnede van ongeveer 30 cm

Bereidingswijze

  • Beleg een taartvorm met een vel bladerdeeg druk goed aan.
  • Verwijder het overtollige deeg en prik het deeg enkele malen in met een vork
  • Dit gaan we eerst 'blind bakken'.
  • Knip een cirkel uit bakpapier zodat deze enkele cm groter is dan de doorsnede van de taartvorm.
  • Leg dit bakpapier op het deeg en vul de taart met droge spliterwten of porseleinen bakknikkers.
  • Zet de taart in de oven op 200°C gedurende 15 minuten.
  • Haal de taart uit de oven en giet de erwten in een kom, haal het papier weg en laat afkoelen.
  • Spoel de groene asperges en snij ze overlangs in de lengte.
  • Snij de mozarella in blokjes van 1 cm.
  • Rasp de gruyèrekaas.
  • Beleg de half-gebakken bladerdeegbodem met gerookte zalm.
  • Leg de zalm langs de rand zodat de zalm straks zichtbaar is.
  • Schik de gehalveerde rauwe asperges op de zalm.
  • Klop in een ruime kom de room en eieren door elkaar.
  • Kruid met peper, zout en snuifje nootmuskaat.
  • Giet het eier-roommengsel over de asperges.
  • Strooi de blokjes mozarella en gemalen kaas over de quiche en doreer de randen met wat losgeklopt ei met scheutje melk.
  • Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten.
  • De quiche is gaar als de vulling mooi gestold is en het bladerdeeg goudbruin gekleurd is.

Tips / Opmerkingen

Zorg er voor dat er altijd genoeg groenten in een quiche zitten. Een quiche mag je dus stevig vullen en het ei-roommengsel mag zeker niet overheersen.