Recept afdrukken
No ratings yet

Zeetong Picasso

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Kruid de zeetongfilets met zout, peper en paprikapoeder.
  • Haal ze lichtjes door de bloem en schud overtollige bloem eraf.
  • Verhit de roomboter en bak de tongfilets goudbruin en gaar, ongeveer 10 minuten aan elke kant.
  • Laat de vruchten uitlekken in een zeef en bewaar het sap niet.
  • Snijd de vruchten in grove stukken.
  • Haal de filets uit de pan, maar houd ze warm.
  • Bak de vruchten in het achtergebleven bakvet en voeg eventueel een klontje roomboter toe.
  • Serveer de gebakken vruchten over de tongfilets.

Recept afdrukken
No ratings yet

Eendenborsten in Sinaasappelsaus

Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Zorg ervoor dat je mooie eendenborsten hebt met het vel er compleet aan.
  • Dep de eendenborsten goed droog en snijd ze aan de velkant ondiep kruislings in op ongeveer 1½ centimeter afstand van elkaar.
  • Wrijf de eendenborsten in met versgemalen peper en een klein beetje zout, vergeet de insneden niet.
  • Bak de eendenborsten in een droge pan op matig hoog vuur aan de velkant.
  • Draai ze om en bak de andere zijde in het gesmolten eendenvet op matig vuur bruin.
  • De bedoeling is om het vet uit de eend goed te laten smelten en de huid krokant te bakken.
  • Haal de eendenborsten uit de pan wanneer ze een mooie kleur hebben.
  • Pak ze in aluminiumfolie en laat ze tien minuten rusten.
  • Het is belangrijk om ze niet te lang te bakken, want eendenborsten moeten binnenin roze en mals zijn.
  • Giet het overtollige braadvet af, maar laat wat achter in de pan.
  • Voeg een klontje boter toe om de saus te maken.
  • Laat de boter lichtbruin worden en blus deze af met vers sinaasappelsap.
  • Voeg sinaasappelmarmelade, versgemalen peper en wat zout (tenzij je gezouten boter hebt gebruikt, in welk geval je het zout moet aanpassen) toe.
  • Laat het geheel kort inkoken.
  • Proef de saus en voeg een druppel citroensap toe als deze te zoet is.
  • Je kunt ook een scheutje Grand Marnier of Triple Sec likeur toevoegen voor extra smaak.
  • Snijd de eendenborsten schuin in plakken.
  • Giet het vrijgekomen sap bij de saus en zorg ervoor dat de saus niet te dun wordt.
  • De dikte van de plakken zal je vertellen hoe gaar ze zijn.
  • Als de plakken nog roze van
  • binnen zijn, laat ze dan drie tot vier minuten opwarmen in de saus om ze precies goed te krijgen.
  • Warm de schaal en de saus goed op en leg de plakken eendenborst dakpansgewijs in de saus.
  • Serveer en geniet van je heerlijke eendenborsten in sinaasappelsaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Speculaaskoek

Deze speculaaskoek is heerlijk voor bij de koffie.
Recept categorieën: Koek, snoep, taart, gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Plaats het zelfrijzend bakmeel in een ruime kom en voeg de in stukken gesneden roomboter toe. Snijd de boter met twee messen in kleine stukken.
  • Voeg de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout toe.
  • Kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat het een tijdje in de koelkast rusten (bij voorkeur een
  • nacht).
  • Rol het speculaasdeeg uit tot ongeveer 7 mm dikte en leg het op een ingevette bakplaat of
  • bakpapier.
  • Bak de speculaaskoek in een voorverwarmde oven op 180°C tot hij gaar is (15-20 minuten.

Tips / Opmerkingen

let op: de koek is nog zacht en wordt hard tijdens het afkoelen).
Laat de speculaaskoek afkoelen en breek deze in grote stukken.
Opmerking: Als je een glanzende bovenkant wilt, klop dan een ei los en bestrijk het deeg
ermee voordat je het bakt (gebruik niet alles). Voor amandelspeculaas kun je wat
geschaafde amandelen over de bovenkant strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Crèmesoep van peterseliewortel en stukjes rugfilet van kabeljauw

Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de peterseliewortel en snijd hem in stukjes.
  • Fruit de gesnipperde sjalotjes, bosui en spekjes glazig in de roomboter.
  • Voeg de peterseliewortel toe en verwarm deze zachtjes.
  • Blus af met bouillon en slagroom.
  • Breng aan de kook, pureer de soep en zeef deze.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de kabeljauw zachtjes in olijfolie.
  • Verdeel de kabeljauw in kleine stukjes.
  • Fruit de fijngesneden groenten zachtjes in een mengsel van roomboter en bouillon totdat ze gaar zijn.
  • Maak van roomboter en bouillon een gebonden saus en breng op smaak met bieslook.
  • Meng de saus door de groenten.
  • Doe een lepel groenten in een bord, leg de stukjes kabeljauw erbovenop en schenk de soep erover.
  • Geniet van deze smakelijke crèmesoep!

Recept afdrukken
No ratings yet

Franse Stroganoffsaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Ui, paprika, champignons aanzetten in roomboter en als laatste de prei erbij en de knoflook.
  • Kappertjes, augurk erbij en dan de paprikapoeder, tomatenpuree en tomatenketchup.
  • Om te blussen neemt u de wodka en de cognac.
  • U kunt het flamberen door de pan scheef op het gas houden.
  • Pas op voor hoge vlammen.
  • En dan de rest van de ingrediënten: peterselie, room, suiker, citroensap, bouillon, dragon en kervel.

Tips / Opmerkingen

Lekker bij biefstuk.

Recept afdrukken
No ratings yet

Steenschol met mosselen en romige zuurkool met saus van Verjus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
porties: 3 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Spoel de zuurkool in ruim water, knijp daarna goed droog.
  • Doe de wijn erbij en breng aan de kook.
  • Als de wijn verdampt is, boter en room toevoegen.
  • Stoof deze gaar in ca. 40 minuten.
  • Breng de zuurkool op smaak met peper en zout en houd warm tot doorgifte.
  • Verwijder van de steenschol de kop, staart en vinnen met een schaar.
  • Snijd de schol precies over de middengraat door en verdeel elk stuk in 2 gelijke delen.
  • Bewaar in de koelkast tot doorgifte van het gerecht.
  • Was de mosselen goed en kijk na op baarden en defecte mosselen en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de groenten fijn.
  • Fruit de groenten licht in de pan op hoog vuur met iets olijfolie en voeg de mosselen toe.
  • Schud enige keren de mosselen goed op totdat ze helemaal open staan (halverwege de wijn erover sprenkelen).
  • Giet de mosselen in een vergiet en vang het kookvocht op voor de saus.
  • Haal de mosselen uit de schaal en bewaar ze tot doorgifte.
  • Snipper de sjalot zeer fijn en fruit deze in wat olijfolie zonder te kleuren.
  • Blus af met de verjus en breng aan de kook.
  • Voeg kookvocht van de mosselen toe en kook in tot ca 1 dl.
  • Voeg room toe en kook in tot ca. 2 dl.
  • Zeef de saus en maak op smaak met peper en zout.
  • Haal de steenschol licht door de bloem en bak deze aan in olijfolie met wat boter.
  • Als de donkere zijde goudbruin is, draai je deze om en verwijderd het vel voorzichtig om dit verder uit te bakken in een andere pan in hete olijfolie.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Braad intussen de steenschol gaar en verwarm de zuurkool, mosselen en saus.
  • Presenteer de schol op de zijkant, gelijk aan een strook zuurkool met daarop 5 mosselen,
  • schuim de saus op en dresseer over de zuurkool en leg dwars erop het krokant gebakken vel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Soepgroente met toast

Recept categorieën: Broodjes, Voorgerechten
porties: 2 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 º C.
  • Doe per persoon in een vuurvast schaaltje flink wat grove soepgroente en champignons.
  • Peper en zout toevoegen en een flinke klont roomboter.
  • Wanneer de oven op temperatuur is, zet je de schaaltjes gedurende ongeveer tot drie kwartier in de oven.
  • Tussendoor even doorroeren.
  • Na drie kwartier zal het lekker gaar zijn en serveer je het met melbatoast, dat je lekker met wat roomboter besmeert.

Tips / Opmerkingen

Heerlijk als voorgerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gewokte andijvie met pappardelle

Recept categorieën: Kip, Pasta, Roerbakken / Wokken
porties: 2 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de ui met de paprika en kip in de wokpan met de verhitte olie
  • Kook het water voor de pasta en doe de pasta er een paar minuutjes in
  • Pasta afgieten en de wokpan op een hoog vuur zetten.
  • Doe de andijvie in de wokpan en 1 á 2 min wokken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Knoflookboter en 2 sausjes

Recept categorieën: Boters, Saus, Voorgerechten

Bereidingswijze

Knoflookboter:

  • Meng alles door elkaar en doe in een potje.
  • Heerlijk met stokbrood.

Saus 1

  • Alles goed mengen, heerlijk bij gourmet

Saus 2

  • Alles goed mengen,

Tips / Opmerkingen

heerlijk als dipsaus of bij gourmet

Recept afdrukken
No ratings yet

Aspergesoep met forelballetjes

Oorspronkelijk Duits recept uit 1992.
Dit is een bewerkelijk recept maar de moeite waard. Een heel aparte soep. Dit is een bewerkelijk recept maar de moeite waard.
Een heel aparte soep.
Recept categorieën: Soep, Vis

ingrediënten

Voor de forelballetjes

Voor de soep:

Bereidingswijze

  • Haal de filet en slagroom uit de koeling en snijd de filet in kleine stukjes.
  • Pureer deze met room en eiwit en breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Zet deze puree 1 uur in de koeling.
  • Schil de asperges en snijd deze in stukken.
  • Breng het water aan de kook met zout suiker en 1 el boter.
  • Voeg nu de schillen toe.
  • En laat dit 20 min koken.
  • Giet het kookvocht door een zeef in een andere pan en gooide schillen weg.
  • Vul nu de vloeistof aan met de melk.
  • Voeg de asperges toe en laat ze in 25 min gaarkoken.
  • Laat de asperges uitlekken en houdt 5 dol kookvocht achter.
  • Smelt de boter en verhit de bloem daarin tot dit lichtgeel is geworden.
  • Giet nu langzaam het kookvocht erbij en voeg de asperges toe en laat 5 min koken.
  • Klop de eidooiers en slagroom en bind daarmee de soep.
  • Pak nu een tl en doop in koud water en vorm mooie balletjes.
  • Pocheer de balletjes even in 4 min In water, maar niet laten koken.
  • Verdeel de balletjes over de soepkommen en giet de hete soep erover.
  • Garneer met kervel of peterselie of bladselderij.