Recept afdrukken
No ratings yet

Farfalle met gerookte zalmsaus en broccoli

Allerhande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pastapan ruim water met zout aan de kook brengen.
  • Broccoliroosjes hierin 2 minuten koken, met schuimspaan in vergiet scheppen en onder koud water afspoelen om garingsproces te stoppen.
  • Pasta in zelfde pan in 10-12 minuten beetgaar koken.
  • In hapjespan ui in 2 eetlepels olie 3 minuten zachtjes bakken.
  • Crème fraîche en 2 eetlepels water erdoor roeren.
  • Zalmsnippers en broccoliroosjes toevoegen en saus nog 5 minuten zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met zout en veel grof gemalen peper.
  • In schaal rucola omscheppen met 1 eetlepel olie, citroensap en mespunt zout.
  • Pasta afgieten, 2 eetlepels olie en wat zout en peper erdoor roeren.
  • Pasta over vier warme borden verdelen, saus erop scheppen en serveren met rucola.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witte bonensalade met mosselen en tonijnsaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Salade, Vis, Zeevruchten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Mosselen goed wassen.
  • Mosselen die na een flinke tik op het aanrecht niet dichtgaan en kapotte mosselen verwijderen. In wok 2 eetlepels olie verhitten en mosselen met knoflook in ca. 7 minuten al omscheppend gaar laten worden.
  • Intussen in vergiet bonen goed laten uitlekken.
  • Rucola en bonen over vier borden verdelen.
  • Mosselen afgieten.
  • Saus bij mosselen schenken en al omscheppend verwarmen.
  • Citroen in partjes snijden.
  • Aan saus rest van olie toevoegen en mosselen met saus over bonen verdelen.
  • Garneren met uienringen en citroen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met grof volkorenbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Toast met aubergine en geitenkaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen

Equipment

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 220 °C.
  • Aubergine in lengte in plakken van 1 cm dik snijden en licht bestrijken met kruidenolie.
  • Ciabatta afbakken.
  • Intussen grillpan verhitten en aubergine in ca. 4 minuten aan beide zijden grillen.
  • Brood in lengte halveren, binnenkant met kruidenolie bestrijken en deze zijde ca. 3 minuten in grillpan roosteren.
  • Aubergine op ciabatta leggen, kaas erboven verkruimelen en brood ca. 4 minuten in oven verwarmen.
  • Garneren met rucola en warm serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van witlof met tijmkletskoppen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boter smelten.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • In kom sesamzaad, poedersuiker en mespunt zout door elkaar roeren.
  • Al roerend sinaasappelsap en boter toevoegen.
  • Blijven roeren tot homogene massa ontstaat.
  • Bloem en tijm erdoor spatelen.
  • Deeg ca. 10 uur afgedekt in koelkast laten opstijven.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Bakplaat invetten.
  • Van deeg 12 rolletjes ter grootte van knikker draaien en op bakplaat leggen met zeker 5 cm tussenruimte.
  • Kletskoppen in oven in ca. 10-15 minuten mooi goudbruin bakken.
  • Laten afkoelen.
  • In keukenmachine witte-wijnazijn, mosterd en mayonaise mengen.
  • Al draaiend 1 dl olijfolie en walnootolie in dun straaltje toevoegen en blijven draaien tot mooi gebonden dressing ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout, peper en poedersuiker.
  • Frisée wassen, in stukken scheuren en (in slacentrifuge) droog slaan.
  • Rucola in stukken scheuren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Struikjes witlof in lengte halveren en stronkje met kern eraf snijden.
  • Witlofpunten op 5 cm afsnijden, wassen en tot gebruik in vochtige theedoek wegleggen. Onderkanten van witlof in reepjes snijden.
  • In koekenpan 4 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Reepjes witlof met 1 theelepel poedersuiker al omscheppend in ca. 3-4 minuten beetgaar bakken.
  • Rode-wijnazijn erover schenken en laten verdampen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, bieslook, zout en peper.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien.
  • Bakken tot bovenkant droog is.
  • Omelet in 8 punten snijden.
  • Op de borden ringvorm zetten.
  • Gebakken witlof erin scheppen en licht aandrukken.
  • Ring voorzichtig verwijderen.
  • Op witlof kletskop leggen.
  • Hierop wat frisée en rucola verdelen en omelet losjes gevouwen erop leggen.
  • Hierop weer kletskop leggen met frisée, rucola en omelet.
  • Afdekken met kletskop.
  • Witlofblaadjes en kervel eromheen verdelen.
  • Besprenkelen met dressing.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rucolasalade met geitenkaas

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Salade
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Rucola schoonmaken, wassen en laten uitlekken.
  • In droge koekenpan amandelschaafsel in ca. 1 minuut lichtbruin bakken.
  • Geitenkaas in stukjes snijden.
  • In kommetje azijn, zout, peper, mosterd en olie tot sausje roeren.

Bereiden:

  • Sausje nogmaals doorkloppen en in kom met rucola mengen.
  • Geitenkaas en amandelschaafsel over sla verdelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige pepermacaroni

Aller Hande 2007
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de macaroni vvolgens de aanwijzing op de verpakking in de magnetron.
  • Scheir de rucola met de hand in grove stukken.
  • Schep de rucola met peper, versgemalen end e helft van de kaas door de warme macaroni.
  • Verdeel de macaroni over 2 borden en strooi de rest van de kaas erover.
  • Serveer direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pompoenrisotto met geitenkaas

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rijst
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de sjalot en de teentjes knoflook en hak beide fijn.
  • Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de sjalot en de knoflook glazig.
  • Snijd de pompoen in stukjes van 2 x 2 x 2 cm en bak deze kort mee.
  • Doe de risottorijst erbij en bak die al omscheppende tot de rijst glazig ziet.
  • Schenk, al roerend, de wijn en de hete groentebouillon er in gedeelten bij.
  • De rijst moet steeds net onder het vocht staan.
  • Kook de risotto in ± 20 minuten beetgaar.
  • De rijst moet enigszins vochtig blijven.
  • Snijd de kaas in blokjes en de gewassen en gedroogde rucola in reepjes en schep deze vlak voor het serveren door de risotto.

Tips / Opmerkingen

Bestrooi naar smaak met peper en serveer met een groene salade.
Tip:
Vervang de rucola door 2-3 takjes verse basilicum.
Info:
Bij de natuurvoedingswinkels liggen ze al weer volop; mooie pompoenen in verschillende kleuren en maten. Aangesneden pompoen is in plakken of schijven gesneden in vershoudfolie verpakt, circa 4 dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik een restant voor een soep of roergebakken als groente. In dezelfde natuurvoedingswinkel of op een biologische markt vindt u heerlijke
blauwgeaderde geitenkaas. Maar deze kan ook worden vervangen door een 'gewone' blauwgeaderde kaas zoals bijvoorbeeld Gorgonzola, Roquefort, Danish blue of Fourme d'Ambert.
Gebruik voor de risotto speciale risottorijst, zoals Arborio, Carnaroli of Vialone. Met name de Arborio en de Vialone nemen veel smaak op en worden door het koken heerlijk romig. De Carnaroli rijst geeft weinig zetmeel af tijdens het koken en behoudt zijn stevige korrel. 
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Pastasalade met courgette

Recept categorieën: Pasta, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de dressing

Bereidingswijze

  • Breek de spaghetti of linguine in stukken van 10-12 cm lengte en kook ze, volgens de gebruiksaanwijzing, in ruim kokend water met zout beetgaar.
  • Giet de pasta af en bewaar 2-3 eetlepels kookvocht.
  • Spoel de pasta met koud water af en laat heel goed uitlekken.
  • Was de courgette en schaaf hem met een kaasschaaf of in de keukenmachine in dunne plakjes.
  • Was en droog de rucola.
  • Ontpit de olijven, hak ze fijn met de kappertjes en de pijnboom- of zonnebloempitten tot een tapenade.
  • Mocht de tapenade te dik zijn, voeg dan iets olijfolie toe tot de massa mooi smeuïg is.
  • Meng de pasta met de courgette, de rucola en de olijventapenade.
  • Klop de dressing van de olijfolie, het citroensap, het kookvocht (probeer eerst 2 eetlepels, proef en voeg eventueel een derde lepel toe), de Parmezaanse kaas, het fijngeknipte basilicum, zout en peper.
  • Meng de dressing door de salade en serveer met extra Parmezaanse kaas.

Tips / Opmerkingen

Variatietip 1

Vervang de rucola door fijnbladige spinazie of heel lekker door (dubbel gedopte) beetgaar gekookte tuinbonen of door gekookte verse doperwtjes.

Variatietip 2

Vervang de Parmezaanse kaas door harde Hollandse geiten- of schapenkaas.

Variatietip 3

Houdt u niet van rauwe courgette, snijd dan dikkere plakjes en blancheer die 1-2 minuten in ruim kokend water.
Spoel ze vervolgens met koud water af en laat ze goed uitlekken.

Info:

Courgettes zijn eigenlijk jonge, langwerpige groene pompoenen, die worden geoogst voordat ze te groot zijn.
Koop niet te grote, maar ook niet de heel kleine exemplaren, deze hebben minder smaak. Het lekkerste zijn stevige, glanzend groene courgettes van
15-20 cm lengte. Door de weinig uitgesproken smaak zijn de mogelijkheden in de keuken met deze vruchtgroente talrijk. Rauw, koken, (roer)bakken, stoven, frituren, ovengerechten, puree, koekjes, enzovoorts.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde olijven

Recept categorieën: Tapas
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Snijd de rucola en de tomaatjes grof.
  • Meng alle ingrediënten en laat de smaken 30 minuten intrekken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stokbrood met hamburgertjes en salsa

Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Plet de maïskorrels iets met een vork.
  • Meng de stukjes paprika en olijf met de komijn en olie naar smaak zout en peper door de maïskorrels.
  • Laat de smaken van de maïssalsa minimaal 30 min. intrekken.
  • Rasp intussen de schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Marineer de stukjes sjalot 5 min. in het limoensap.
  • Meng de geraspte limoenschil, stukjes tomaat, koriander, olie en naar smaak zout en peper door de sjalot.
  • Laat de smaken minimaal 30 min. intrekken.
  • Kneed intussen het gehakt met eiwit, paprikapoeder, 1 tl zout en naar smaak peper heel stevig door elkaar.
  • Verdeel het mengsel in 24 gelijke stukjes en vorm ze elk tot een hamburgertje.

Bereiden:

  • Snijd het stokbrood in de lengte open en leg de helften naast elkaar op een plank. Bestrijk een helft met olijventapenade en het andere stuk met tomatentapenade. Verhit de grillpan voor en gril de burgertjes aan elke kant 3 minuten.
  • Leg de burgertjes dakpansgewijs op de stokbroodhelften.
  • Schep de tomatensalsa op het stokbrood met de olijventapenade en de maïssalsa op het brood met de tomatentapenade.
  • Strooi de rucola erover.