Steenschol met mosselen en romige zuurkool met saus van Verjus

Steenschol met mosselen en romige zuurkool met saus van Verjus

Porties: 3 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 150 g zuurkool
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl room
  • 25 g roomboter
  • Peper en zout
  • 1 sjalot
  • 25 cc verjus
  • 1 dl room
  • Mosselkookvocht
  • 3 stuks steenschol
  • 1 kg jumbo mosselen
  • ½ wortel
  • ½ prei
  • 1 dl witte wijn
  • ¼ knolselderij
  • ½ ui
  • 3 laurierblaadjes
  • Bloem

Instructies

  • Spoel de zuurkool in ruim water, knijp daarna goed droog.
  • Doe de wijn erbij en breng aan de kook.
  • Als de wijn verdampt is, boter en room toevoegen.
  • Stoof deze gaar in ca. 40 minuten.
  • Breng de zuurkool op smaak met peper en zout en houd warm tot doorgifte.
  • Verwijder van de steenschol de kop, staart en vinnen met een schaar.
  • Snijd de schol precies over de middengraat door en verdeel elk stuk in 2 gelijke delen.
  • Bewaar in de koelkast tot doorgifte van het gerecht.
  • Was de mosselen goed en kijk na op baarden en defecte mosselen en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de groenten fijn.
  • Fruit de groenten licht in de pan op hoog vuur met iets olijfolie en voeg de mosselen toe.
  • Schud enige keren de mosselen goed op totdat ze helemaal open staan (halverwege de wijn erover sprenkelen).
  • Giet de mosselen in een vergiet en vang het kookvocht op voor de saus.
  • Haal de mosselen uit de schaal en bewaar ze tot doorgifte.
  • Snipper de sjalot zeer fijn en fruit deze in wat olijfolie zonder te kleuren.
  • Blus af met de verjus en breng aan de kook.
  • Voeg kookvocht van de mosselen toe en kook in tot ca 1 dl.
  • Voeg room toe en kook in tot ca. 2 dl.
  • Zeef de saus en maak op smaak met peper en zout.
  • Haal de steenschol licht door de bloem en bak deze aan in olijfolie met wat boter.
  • Als de donkere zijde goudbruin is, draai je deze om en verwijderd het vel voorzichtig om dit verder uit te bakken in een andere pan in hete olijfolie.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat op keukenpapier uitlekken.
  • Braad intussen de steenschol gaar en verwarm de zuurkool, mosselen en saus.
  • Presenteer de schol op de zijkant, gelijk aan een strook zuurkool met daarop 5 mosselen,
  • schuim de saus op en dresseer over de zuurkool en leg dwars erop het krokant gebakken vel.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis