Velouté à la chicorée
(crèmesoep met witlof)
Ingrediënten
- 1 l runderbouillon
- 1 plak rauwe ham
- 40 g boter
- 2 eierdooiers
- nootmuskaat
- 2 uien
- 300 g witlof
- 1 spek
- 40 g bloem
- 1 deciliter room
- peterselie
Instructies
- Maak de struikjes witlof schoon en snij ze in reepjes van 4 cm.
- Maak de uien schoon en hak ze fijn.
- Snij het spek en de ham in blokjes.
- Zet een soeppan op het vuur en leg er het spek in.
- Laat zonder dat het spek verkleurt de zaak warm worden totdat het vet loslaat.
- Doe dan de boter erbij.
- Voeg als die gesmolten is de uien toe.
- Laat de uien zonder dat ze verkleuren zachtjes bakken.
- Voeg nu de witlof toe en laat dit even meebraden.
- Strooi dan de bloem erover en roer totdat deze geheel is opgenomen.
- Voeg nu langzaam de bouillon toe, zodat een gladde soep ontstaat.
- Laat deze 20 minuten zachtjes koken.
- Voeg de blokjes ham toe.
- Maak van eierdooiers en room een liaison.
- Voeg deze, van het vuur af, toe aan de soep.
- Maak ze smaak met nootmuskaat.
- Strooi er wat gehakte peterselie over en serveer ze met vers stokbrood.