Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Venkelsoep met cherrytomaatjes

AllerHande 2006
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de venkel in kleine stukjes, bewaar het kruidige venkelgroen als garnering.
  • Fruit in een soeppan de ui in de olie goudbruin, voeg de stukjes venkel erbij en bak ze enkele minuten mee.
  • Roer de crème fraîche erdoor, schenk de bouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat de soep 10-15 minuten afgedekt zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine en breng op smaak met
  • (versgemalen) peper.
  • Serveer de soep in een diep bord en leg er een takje cherrytomaatjes op.
  • Snijd het achtergehouden venkelgroen fijn en bestrooi de soep hiermee.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Gepocheerde zalmfilets met venkel limoenmayonaise

AllerHande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In wijde pan 300 ml water met vermout en helft van kruiden aan de kook brengen.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen en laten oplossen.
  • Vuur heel laag draaien, zodat bouillon net niet meer kookt.
  • Zalm in bouillon leggen en in 6 minuten bijna gaar laten worden.
  • Zalm met schuimspaan uit bouillon nemen en laten afkoelen.
  • Topjes van venkel snijden en knol halveren.
  • Met scherp mes flinterdunne plakjes van venkel snijden.
  • Venkelgroen fijnhakken.
  • Limoen schoonboenen, schil raspen en vrucht uitpersen.
  • In afsluitbare schaal mayonaise mengen met limoenrasp, rest van kruiden, venkelgroen en venkelplakjes.
  • Op smaak brengen met limoensap, zout en peper.
  • Zalm en venkelmayonaise tot gebruik gekoeld bewaren.
  • Zalmfilets op vier borden leggen en venkelmayonaise erover scheppen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelsalade.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Gefrituurde sliptong met gember bietensaus

Allerhande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Venkel, wortel en peultjes schoonmaken en groenten in luciferdunne reepjes snijden.
  • Uien pellen, 1 ui halveren en 3 in dunne ringen snijden.
  • Halve ui in dunne reepjes snijden (andere helft wordt niet gebruikt).
  • Van sliptong met fileermes voorzichtig filets lossnijden (of scholfilets in de lengte halveren).
  • Vis inwrijven met zout en knoflook.
  • Biet in stukjes snijden. In keukenmachine biet met azijn tot gladde saus pureren.
  • Gember schillen en zeer fijn hakken of raspen.
  • Suiker in steelpan met dikke bodem op laag vuur verwarmen, tot suiker gesmolten is.
  • Gember toevoegen en saus iets laten kleuren.
  • Bietenpuree erdoor roeren en saus 10 minuten zachtjes laten koken, tot suiker opnieuw is opgelost.
  • Eventueel verdunnen met scheutje azijn of water.
  • Saus boven andere pan door fijne zeef wrijven.
  • Maïzena oplossen in enkele lepels water en door saus roeren.
  • Nog even doorwarmen tot saus lichtgebonden is, op smaak brengen met zout.
  • Oven voorverwarmen op 125 °C.
  • Frituurolie verhitten tot 180 °C.
  • Bloem op bord strooien, uiringen erdoor wentelen.
  • Overtollige bloem afschudden (bloem bewaren!).
  • Uiringen in porties in 2 minuten frituren.
  • Bakplaat bekleden met keukenpapier, gefrituurde uiringen erop leggen.
  • In oven uiringen ca. 10 minuten laten drogen, zodat ze krokant blijven.
  • Intussen in vetvrije kom eiwitten met handmixer stijfkloppen.
  • In andere kom bakmeel met bier tot glad beslag kloppen dat als lint van lepel loopt.
  • Eiwit door beslag spatelen.
  • Visfilets door bloem wentelen en door beslag halen.
  • Filets met 4 tegelijk in 3-4 minuten goudbruin frituren. In oven warmhouden.
  • In wok olie verhitten en uireepjes glazig fruiten.
  • Venkel, wortel en peultjes toevoegen en 2-3 minuten roerbakken.
  • Taugé toevoegen en al omscheppend 1 minuut meebakken.
  • Groentemix in midden van vier warme borden scheppen.
  • Visfilets erop leggen en bieten-gembersaus eromheen scheppen.
  • Garneren met uiringen.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde visfilet met ansjovissaus

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Venkel schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Citroen schoonboenen, schil eraf raspen en uitpersen.
  • Helft van sap met 1 dl olie en mespunt peper tot marinade kloppen.
  • Rasp en venkel erdoor scheppen.
  • Vis droogdeppen en tussen venkel in marinade leggen. Ca. 1 uur bij kamertemperatuur laten marineren.
  • In pannetje rest van olie verwarmen.
  • Ansjovis klein snijden en met olie uit blikje in pan doen.
  • Ansjovis ca. 2 min. zachtjes smoren.
  • Bloem erdoor roeren.
  • In kom eierdooier loskloppen met 2 el water, rest van sap en mespunt peper.
  • Al roerende aan ansjovismassa toevoegen en blijven roeren tot gladde saus ontstaat.
  • Pan van vuur nemen, laten afkoelen tot lauwwarm.
  • Filets uit marinade nemen en droogdeppen.
  • Vis in ca. 8 min. in grillpan gaar roosteren.
  • Warm houden onder aluminiumfolie.
  • Venkel uit marinade scheppen, in droge koekenpan in ca. 4 min. gaar smoren.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Venkel over vier warme borden verdelen.
  • Visfilets erop leggen.
  • Ansjovissaus in kleine kommetjes scheppen en op borden erbij zetten.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Thee van visbouillon met zalm en garnalen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Venkel en bleekselderij in grove stukken snijden.
  • Knoflook pellen en halveren.
  • Venkel, bleekselderij en knoflook in soeppan leggen.
  • Wijn, fond en 4 dl water erbij schenken en geheel zachtjes aan de kook brengen.
  • Bouillon afgedekt ca. 20 minuten laten trekken.
  • Bouillon boven andere grote pan zeven (groenten worden niet meer gebruikt).
  • Bouillon op smaak brengen met zout, peper, sojasaus en eventueel wat citroensap.
  • Bouillon snel laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  • Bouillon opnieuw verwarmen.
  • Garnalen in kleine stukjes snijden, zalm in kleine blokjes snijden.
  • Tuinkers afknippen en mengen met garnalen en zalm.
  • Visgarnituur over vier diepe borden verdelen.
  • Hete bouillon in theepot schenken.
  • Borden op tafel zetten, dan de bouillon erover schenken.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Rozemarijnbouillon met kip en venkel van Allerhande

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bouillon, Kip, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kipfilets in dunne reepjes snijden.
  • Venkel schoonmaken, halveren en in dunne reepjes snijden.
  • Knoflook pellen. In pan 1 1/2 liter water aan de kook brengen.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen.
  • Wok verhitten.
  • Olie over panbodem laten uitvloeien.
  • Kip in wok doen, knoflook erboven uitpersen en geheel ca. 2 minuten roerbakken.
  • Bouillon in wok schenken.
  • Reepjes venkel en rozemarijn (4 takjes achterhouden voor garnering) toevoegen.
  • Deksel op wok leggen en bouillon ca. 10 minuten op laag vuur laten trekken.
  • Rozemarijn uit bouillon nemen, vermout erdoor roeren.
  • Bouillon over vier diepe borden verdelen.
  • In elk bord takje rozemarijn leggen.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Taart met venkel, ui en boerenkaas

Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bekleed het bakblik met bakpapier of bakfolie, rol het deeg uit tot een dikte van ±½ cm en bekleed het bakblik hiermee.
  • Prik het deeg op meerdere plaatsen in.
  • Pel de uien en de knoflook en snijd de uien in ringen en de knoflook in dunne plakjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de ui en de knoflook op laag vuur lichtbruin.
  • Voeg de tijm en naar smaak zout en peper toe.
  • Maak intussen de venkel schoon, bewaar het groen en snijd de knollen in de lengte in 6-8 stukken.
  • Doe de venkel bij het uimengsel en bak de groente, afgedekt, 5-7 minuten mee.
  • Laat de vulling wat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Klop de eieren los met de melk, de roomkaas en zout en peper.
  • Bestrooi de deegbodem met de geraspte kaas, zodat overtollig groentevocht kan worden opgenomen.
  • Verdeel het ui-venkelmengsel erover en schenk het eimengsel erover uit.
  • Leg hier en daar wat ontpitte olijven en bak de taart 25-35 minuten.
  • Al het vocht moet zijn gestold en de bodem moet goudbruin zien.
  • Garneer met het achtergehouden venkelgroen

Tips / Opmerkingen

Lekker met een groene salade.

Info:

Venkel komt van het Latijnse foenum, wat hooi betekent. De Romeinen vonden namelijk dat de venkelgeur op de geuren van hooi leek.
Venkel ziet eruit als een witte bol maar is een samengegroeide laag verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden. Het jonge topgroen, de veertjes, is goed te gebruiken als garnering of in salades.
De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel. In de Middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan, maar ook bij problemen met de spijsvertering, zoals indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen.
Voor een rechthoekig bakblik van ± 33 x 30x 3cm


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Krieltjessalade met heilbot

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Vis
Land van herkomst: Nederland
porties: 6 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Krieltjes schoonboenen, halveren en in pan met weinig water en zout in ca. 10 minuten gaar koken.
  • Intussen venkel schoonmaken en in flinterdunne plakjes schaven.
  • Venkelgroen fijn hakken.
  • In pan met ruim kokend water en zout venkel in ca. 2 minuten beetgaar koken.
  • In zeef onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Waterkersblaadjes van stelen plukken. Heilbotfilet in reepjes snijden.
  • Helft van dille fijn knippen.
  • In schaal dressing losroeren met zure room, venkelgroen en fijngeknipte dille.
  • Krieltjes, venkel, bosuitjes, waterkers en heilbot door dressing scheppen.
  • Smaken minstens 30 minuten laten intrekken.
  • Salade tussentijds nog eens voorzichtig omscheppen.
  • Garneren met takjes dille.

Tips / Opmerkingen

energie 325 kcal
eiwit 10 g
koolhydraten 33 g
vet 18 g


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Wontons met venkel en mosselen

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
porties: 6 personen

ingrediënten

Voor de vulling:

Verder hebben we nodig:

Bereidingswijze

Eerst enkele nuttige tips:

  • Besprenkel de versneden venkel vooraf met wat Pernod.
  • Zorg dat de venkel bij het roerbakken niet te zacht wordt.
  • Bak de wontons niet in een frituur, want dan worden ze door en door vet, maar in een bodempje arachideolie in de wok.
  • Laat na het bakken het teveel aan olie door een vel keukenpapier opslorpen.
  • Was de mosselen grondig en verwijder de exemplaren die stuk zijn of blijven openstaan.
  • Verhit de wok op hoog vuur.
  • Doe er, als de wok walmt, de mosselen in.
  • Schep direct goed om en blus even met Witte van Hoegaarden.
  • Strooi er daarna wat droge mosselkruiden over en schep alles goed om.
  • Vervolgens gaat het deksel op de wok.
  • Binnen de 5 minuten zijn de mosselen opengekookt.
  • Haal ze uit hun schelp en zeef het kookvocht door een dubbel gaasdoek.
  • Laat afkoelen en zet ze apart.
  • Hak ¼ van het lookteentje in dunne plakjes.
  • Hak de gember fijn tot hooguit een kwart koffielepel.
  • Snipper de helft van de sjalot.
  • Al deze aromaten dienen enkel om wat diepte en frisheid aan de venkel te geven.
  • Ze moeten dus ondergeschikt en in geringe mate worden gebruikt.
  • Verhit intussen de gereinigde wok tot zeer heet.
  • Giet ½ eetlepel arachideolie in de wok.
  • Als de olie walmt, worden de sjalot, de look en de gember er heel erg kort in aangebakken.
  • Voeg nu de blokjes venkel toe en roerbak energiek.
  • Besprenkel intussen met Pernod.
  • Door de intense warmte verdampt de alcohol onmiddellijk en wordt de anijssmaak door de groenten opgenomen.
  • Schep alles uit de wok en laat afkoelen.
  • Dit hele roerbakproces mag niet langer dan 3-4 minuten duren.
  • We zetten nu de ingrediënten klaar om de wontons te maken.
  • De afgekoelde mosselen, de geroerbakte groenten en de nodige wontonvelletjes.
  • Leg een wontonvel voor je op tafel en schep er in het midden een eetlepel groenten op.
  • Leg daar enkele mosselen bovenop.
  • Maak de randen rondom nat met water of met losgeklopt ei en plooi de vier zijden, naar boven en naar het midden toe, samen.
  • Plaats de wontons een half uurtje in de koelkast.
  • Intussen maken we een sausje door het gezeefde mosselkooknat tot de helft te laten inkoken.
  • Voeg dezelfde hoeveelheid room toe, laat even doorkoken en bind met klontjes koude boter of sausbinder.
  • Roer er flink wat gehakte peterselie onder.
  • Giet een bodempje arachideolie in de wok.
  • Laat de olie deze keer niet te heet worden: ze mag niet roken.
  • Bak telkens een viertal wontons tot ze mooi kleuren.
  • Laat de gebakken wontons even op keukenpapier uitlekken.
  • Presenteer ze op een bord, samen met individuele potjes saus.

Tips / Opmerkingen

De wontonvelletjes die we gebruiken zijn ongeveer 10 x 10 cm.
Je koopt ze diepgevroren in pakjes van een paar honderd stuks.
Ook als je dus maar enkele velletjes nodig hebt, moet je het bevroren pakje volledig laten ontdooien om er de nodige velletjes te kunnen afhalen.
Vermits terug invriezen niet mag, leg je de rest van het pakje in een plastic doosje dat
goed kan worden afgesloten.
Je kunt het best bewaren onderaan in de koelkast.
Als je binnen de maand nog eens wontons of dim sum maakt, kun je uit deze voorraad putten.


Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 55

Warning: Undefined array key "doing_dynamic_refresh" in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/wp-recipe-maker-premium/includes/public/shortcodes/recipe/class-wprmp-sc-rating.php on line 99

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegraitineerde venkel met ham en gratins

Italianen zijn gek op venkel. Knapperig rauw in salades, boterzacht in pasta en risotto. Of geroosterd, zoals in deze ovenschotel met krokant broodkruim of 'pangrattato' zoals ze dat zo mooi noemen. Lekker met romige aardappelgratins met tijm en rozemarijn.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4
Auteur: Aviko

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 220 °C.
  • Maak de venkel schoon en snijd in partjes.
  • Rooster de venkel op de barbecue in 8-10 minuten aan beide kanten bruin en beetgaar.
  • De venkel kan ook in 10-12 minuten gaar worden gekookt.
  • Leg ook de sneetjes brood op de barbecue en rooster ze kort zonder te kleuren, zodat ze makkelijken verkruimelen.
  • Licht roosteren in een koekenpan of broodrooster kan ook.
  • Zet intussen de gratins op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
  • De gratins kunnen ook op de barbecue geroosterd worden.
  • Verkruimel het geroosterde brood zo fijn mogelijk en doe in een schaal.
  • Pers de knoflook boven het broodkruim.
  • Rasp er ook de gele schil van de citroen boven en vervolgens de kaas.
  • Schep er de olijfolie met zout en peper naar smaak door.
  • Leg de venkel in de ovenschaal.
  • Scheur de parmaham grof of snijd de beenham in blokjes.
  • Strooi de ham tussen de venkel.
  • Bestrooi met het broodkruim.
  • Neem de gratins uit de oven.
  • Verhit de ovengrill
  • Schuif de schaal venkel onder de grill en rooster het broodkruim in 3-4 minuten goudbruin en krokant.
  • Serveer de krokante venkel met de gratins en bestrooi eventueel met wat apart gehouden venkelgroen.