Recept afdrukken
No ratings yet

Gefrituurde witlof

Allerhande 2006
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Ik gebruik alleen het binnenste van de witlof, dat is tegenwoordig helemaal niet bitter meer,
  • maar kleine witlofjes kun je ook in hun geheel frituren.
  • Niets moeilijks aan: je bestrooit gare, goed uitgelekte witlofjes met zout en peper en haalt ze
  • achtereenvolgens door wat bloem, losgeklopt eiwit en (in de keukenmachine) tot heel fijn kruim gemalen witbrood.
  • Zo krijg je een dun paneerlaagje.
  • Dan de witlofjes een voor een in hete frituurolie laten glijden en goudbruin bakken.
  • Niet vergeten er opnieuw wat peper en zout over te strooien.
  • Serveer ze met wat sinaasappelrasp erover als amuse of geef ze als bijgerecht bij gebakken (wild)biefstuk.
  • Je kunt er zelfs een spannend vegetarisch hoofdgerecht van maken als je de kern uit de witlofjes snijdt en voor het paneren de holtes opvult met een mengsel van aardappelpuree en munster of geitenkaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Entrecote met pepersaus en witlofsla

Allerhande 2005
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • In koekenpan of wok 25 g boter verhitten.
  • Aardappelpartjes met Provençaalse kruiden bestrooien en afgedekt in 10 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Halverwege deksel van pan nemen.
  • Aardappels af en toe omschudden. Met keukenpapier entrecôtes droogdeppen, bestrooien met zout en peper.
  • In koekenpan 25 g boter verhitten en entrecôtes in 2-3 minuten per kant vanbuiten bruin en
  • vanbinnen rosé bakken.
  • Vlees uit pan nemen en warmhouden.
  • Intussen witlof en appel in stukken snijden.
  • Witlof en appel in kom omscheppen met sladressing.
  • Door bakvet rode wijn en peperroomsaus roeren en even doorwarmen.
  • Aardappels en entrecotes over twee borden verdelen, saus over vlees scheppen.

Tips / Opmerkingen

Sla apart erbij serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Brussels witlof met eiermimosa

Allerhande 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Eieren in 8 min. hard koken.
  • Witlof wassen, onderkant en bittere, harde kern wegsnijden.
  • Witlof in lengte halveren en in reepjes snijden.
  • Eieren onder koud stromend water afspoelen en pellen.
  • Eieren halveren, wit fijnsnijden en dooiers met vork verkruimelen (= mimosa).
  • Steeltjes van peterselie plukken en blad goed droogdeppen.
  • In steelpan 1 el boter verhitten en peterselie in 30 sec. knapperig bakken.
  • Peterselie met boter en ei door elkaar scheppen.
  • Op smaak brengen met zout, peper en (versgemalen) nootmuskaat.
  • In wok of hapjespan rest van boter verhitten.
  • Witlofreepjes 3 min. roerbakken.
  • Bestrooien met poedersuiker en nog 1 min. roerbakken.
  • Witlof in schaal scheppen en 'mimosa' erover verdelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witlof walnotenwrap

Allerhande 2002
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Walnoten grof hakken.
  • Paprika's wassen, schoonmaken en in repen snijden.
  • Ui pellen en in dunne partjes snijden.
  • Witlof schoonmaken en in lengte in partjes snijden.
  • In wok olie verhitten.
  • Ui en paprika ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
  • Witlof en walnoten erdoor scheppen en nog ca. 3 minuten bakken.
  • Groentemengsel op smaak brengen met zout en peper.
  • Intussen in grote droge koekenpan tortilla's verwarmen.
  • Tortilla's dik besmeren met kaas,groentemengsel op 1 helft scheppen en wrap erover dichtklappen.

Tips / Opmerkingen

Gedroogde tomatensaus erbij serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witloftaartjes met stilton

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bladerdeeg op aanrecht in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Struikjes witlof schoonmaken en in lengte halveren.
  • In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Witlof op snijkant in pan leggen en op hoog vuur in ca. 3 minuten bakken.
  • Eventueel scheutje water aan bakvet toevoegen als het te hard gaat.
  • Witlof voorzichtig keren en nog ca. 3 minuten bakken tot witlof bruin en beetgaar is.
  • Op keukenpapier scheppen en laten afkoelen.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen.
  • Stilton verkruimelen.
  • Walnoten grof hakken.
  • In kom mascarpone losroeren met custardpoeder en helft van tijm, stilton en walnoten erdoor roeren.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en plakjes bladerdeeg erop leggen.
  • Bladerdeeg tot op 1 cm van randen bestrijken met mascarponemengsel.
  • Op elk plakje bladerdeeg naast elkaar 3 halve struikjes witlof leggen, met snijkant naar boven. Rest van stilton, walnoten en tijm erover strooien en olie erover sprenkelen.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In midden van oven witloftaartjes in ca. 25-30 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Witloftaartjes op borden leggen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gebakken peertjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witlofstamppotje

Allerhande 2002
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Witlof wassen en in lengte halveren.
  • Bittere kern eruit snijden en struikjes in reepjes snijden.
  • In wok boter verhitten.
  • Witlofreepjes ca. 4 minuten roerbakken.
  • Intussen in pan melk met 3 1/2 dl water verdunnen en aan de kook brengen.
  • Pan van vuur nemen en pureepoeder erdoor roeren.
  • Witlof en hamreepjes door warme aardappelpuree scheppen.
  • Witlofstamppot over twee borden verdelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witlof met gedroogde pruimen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Witlof schoonmaken en struikjes in lengte in 6 stukken snijden.
  • Pruimen in vieren snijden.
  • In droge wok pijnboompitten roosteren, op bord laten afkoelen.
  • In wok olie verhitten.
  • Witlofstukken op hoog vuur ca. 2 minuten roerbakken.
  • Salie en pruimen toevoegen, goed omscheppen.
  • Azijn en 2 eetlepels water in wok schenken, bouillonpoeder erdoor roeren en nog ca. 2 minuten verwarmen.
  • Witlof met peper op smaak brengen.
  • Serveren bij wildbiefstukjes en gegrild vlees.

Tips / Opmerkingen

Gebruik in plaats van gedroogde salie fijngehakte verse salieblaadjes uit een zakje Italiaanse kruidenmix (20 g).

Recept afdrukken
No ratings yet

Struisvogelbiefstuk met amandelgembersaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Gevogelte, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Amandelen grof hakken.
  • Gemberwortel schillen en in plakken snijden.
  • Sjalotjes pellen en snipperen.
  • In steelpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Amandelen, gember en sjalotjes ca. 5
  • minuten zachtjes bakken.
  • Dragon, peper en fond toevoegen.
  • Saus ca. 10 minuten tegen de kook aan verwarmen.
  • Gember uit saus nemen. Saus met staafmixer glad pureren.
  • Struisvogelbiefstukken ca. 10 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Witlofblaadjes loshalen, schuin halveren en wassen.
  • Tomaat wassen, halveren, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
  • Grillpan verhitten.
  • Vlees bestrijken met 1 eetlepel olie, bestrooien met peper en in ca. 6 minuten rondom bruin en van binnen rosé grillen.
  • In wok rest van olie verhitten.
  • Witlof in ca. 4 minuten beetgaar roerbakken.
  • Appelstroop erdoor roeren, bestrooien met zout en peper.
  • Slagroom door saus roeren en verwarmen.
  • Biefstuk schuin in plakjes snijden.
  • Witlof en vlees over vier borden verdelen, saus erover schenken.
  • Garneren met tomaat.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sliptong met jus van witlof, ham en kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vis
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier enparmezaanse kaas erop strooien.
  • Bloem erboven zeven. In midden van oven kaaskletskoppen in ca. 4-5 min. goudbruin bakken. Laten afkoelen.
  • Oven laten afkoelen tot 125 °C of gasovenstand 2.
  • Sliptongen één voor één plat op plank leggen en vis aan twee kanten tot op middengraat
  • van graatjes lossnijden (fileren).
  • Tongen keren en ook aan andere kant vis van graatjes snijden.
  • Tongen verticaal vasthouden, vis valt nu van graatjes (blijft aan middengraat vastzitten).
  • Kleine graatjes aan beide kanten weg knippen.
  • Vissen weer plat neer leggen en bestrooien met zout en peper.
  • In lage ovenschaal helft van olijfolie schenken.
  • Tongen er naast elkaar in leggen.
  • Rest van olie erover schenken, tongen moeten ongeveer half onder olijfolie liggen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Witlof schoonmaken, kern verwijderen.
  • 2 struikjes in stukjes snijden.
  • Ham en kaas in stukjes snijden.
  • In pan 2 dl water met bouillontablet verwarmen en bouillontablet al roerend oplossen.
  • Witlof, ham, kaas en snufje nootmuskaat toevoegen.
  • Bouillon afgedekt ca. 25 min. zachtjes laten trekken.
  • Intussen schaal met tongen in oven schuiven en tong in ca. 25 min. net aan gaar laten worden, halverwege tongen keren.
  • Witlofbouillon boven andere pan zeven en vocht tot helft laten inkoken.
  • Vier diepe borden voorverwarmen.
  • Basilicum en bieslook heel fijn hakken.
  • In kommetje kruiden en crème fraîche door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Steeltjes van spinazieblaadjes breken en blaadjes door crème fraîchemengsel halen.
  • Laatste struikje witlof in reepjes snijden en reepjes door crème fraîchemengsel scheppen.
  • Boter in klontjes snijden en aan witlofjus toevoegen.
  • Met staafmixer tot een lichtgebonden jus mixen.
  • Jus in borden scheppen.
  • Tongen uit olie nemen en licht droogdeppen, tongen in jus leggen.
  • Witlofreepjes en spinazieblaadjes erop leggen.
  • Kaaskletskoppen in stukken breken en op tong leggen.

Tips / Opmerkingen

Warm eventueel op het laatst nog even 100 g Hollandse garnalen mee in de jus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van witlof met tijmkletskoppen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boter smelten.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • In kom sesamzaad, poedersuiker en mespunt zout door elkaar roeren.
  • Al roerend sinaasappelsap en boter toevoegen.
  • Blijven roeren tot homogene massa ontstaat.
  • Bloem en tijm erdoor spatelen.
  • Deeg ca. 10 uur afgedekt in koelkast laten opstijven.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Bakplaat invetten.
  • Van deeg 12 rolletjes ter grootte van knikker draaien en op bakplaat leggen met zeker 5 cm tussenruimte.
  • Kletskoppen in oven in ca. 10-15 minuten mooi goudbruin bakken.
  • Laten afkoelen.
  • In keukenmachine witte-wijnazijn, mosterd en mayonaise mengen.
  • Al draaiend 1 dl olijfolie en walnootolie in dun straaltje toevoegen en blijven draaien tot mooi gebonden dressing ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout, peper en poedersuiker.
  • Frisée wassen, in stukken scheuren en (in slacentrifuge) droog slaan.
  • Rucola in stukken scheuren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Struikjes witlof in lengte halveren en stronkje met kern eraf snijden.
  • Witlofpunten op 5 cm afsnijden, wassen en tot gebruik in vochtige theedoek wegleggen. Onderkanten van witlof in reepjes snijden.
  • In koekenpan 4 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Reepjes witlof met 1 theelepel poedersuiker al omscheppend in ca. 3-4 minuten beetgaar bakken.
  • Rode-wijnazijn erover schenken en laten verdampen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom eieren loskloppen met slagroom, bieslook, zout en peper.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien.
  • Bakken tot bovenkant droog is.
  • Omelet in 8 punten snijden.
  • Op de borden ringvorm zetten.
  • Gebakken witlof erin scheppen en licht aandrukken.
  • Ring voorzichtig verwijderen.
  • Op witlof kletskop leggen.
  • Hierop wat frisée en rucola verdelen en omelet losjes gevouwen erop leggen.
  • Hierop weer kletskop leggen met frisée, rucola en omelet.
  • Afdekken met kletskop.
  • Witlofblaadjes en kervel eromheen verdelen.
  • Besprenkelen met dressing.