Recept afdrukken
No ratings yet

Canneloni met kip en Gandaham, rauwe eendenlever

Recept categorieën: Eend, Kip, Pasta, Tussengerecht
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Pastadeeg:

Vulling:

Garnering:

Instructies

Pastadeeg:

  • Meng grano duro, eidooier, olijfolie, zout en peper samen in een kom met een vlinderhaak.
  • Voeg indien nodig water toe tot een soepel en droog deeg ontstaat.
  • Verpak in plasticfolie en laat een uur rusten.

Vulling:

  • Snipper de sjalotten en snijd de witlof in stukken van 1/2 cm.
  • Fruit de sjalotten in boter, voeg de witlof toe en bak op hoog vuur gedurende 2 minuten.
  • Voeg suiker en citroensap toe, breng op smaak.
  • Laat uitlekken en afkoelen op een zeef.

Saus:

  • Breng de gevogeltefond aan de kook en reduceer tot 3 dl.
  • Breng de room met de boter aan de kook en voeg toe aan de gereduceerde gevogeltefond.
  • Voeg de in stukjes gesneden eendenlever toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Garnering:

  • Snijd de eendenlever in 16 plakken en zet koud weg.
  • Snijd 16 plakjes truffel.

Dresseren:

  • Rol het pastadeeg dun uit en snijd er 16 lappen van 10 x 12 cm uit.
  • Kook de vellen in ruim kokend water met zout gedurende 6 minuten.
  • Spoel ze koud en droog ze op keukenpapier.
  • Leg op elk vel een plak Gandaham en schep hierop een lepel witlof.
  • Rol op tot canneloni's.
  • Leg de canneloni's op een beboterde ovenplaat en bestrooi met geraspte kaas.
  • Verwarm in een oven van 180 graden tot de kaas is gesmolten.
  • Verwarm de saus.
  • Schep een lepel saus op de borden en leg hierin de canneloni's.
  • Dresseer op de canneloni's een krul eendenlever bestrooid met zeezout.
  • Garneer met plakjes truffel en kervel.
  • Geniet van dit verrukkelijke tussengerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Witlof met een Vleugje Zoetigheid

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de kern uit de witlof en kook de struikjes gedurende 8 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Halveer de gekookte witlofstruikjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en roer er de suiker, citroensap, zout en peper door.
  • Laat de witlofstruikjes gedurende 5 minuten in dit mengsel goudbruin kleuren.

Notities

Geniet van deze gebakken witlof, waarbij de zoete en zure tonen een verrukkelijke
toevoeging zijn aan dit eenvoudige, maar smaakvolle bijgerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese Roerbakschotel met witlof

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: China
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Bak de tartaar rul in een wok of pan en bak de knoflook mee.
  • Voeg de paprika, szechuan peper en 2 eetlepels water toe en bak nog 4 minuten.
  • Meng de sojasaus, citroensap en het Chinees vijfkruidenpoeder toe.
  • Voeg dit toe aan de tartaar en laat het geheel kort opkoken.
  • Voeg nu de witlof en de mandarijntjes toe.
  • Breng het gerecht op smaak met peper en zout en bestrooi het met de pistachenootjes.

Notities

Serveer met een kleine portie witte rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti met witlof en cherrietomaatjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Nederland
Porties: 6
Auteur: Christine Brekelmans

Ingrediënten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 180 graden
  • Doe in 1 pan de Spekblokjes, ui champignons, tomaatjes en de witlof.
  • Even aanbakken en selderijblad erbij.
  • Nu alles op een laag vuur laten garen.
  • Nu in een andere pan de spaghetti koken.
  • Wanneer deze gaar is in de pan met groenten en Spekblokjes doen.
  • Crème fraîche erbij en nu goed roeren.
  • Pak een ovenschaal en doe de pan met spaghetti erin.
  • Afwerken met cheddar rasp.
  • Zet nu 20 minuten in de oven op 180 graden.
  • Je kunt er een frisse salade bij geven.
  • Smakelijk!

Notities

Ik heb er alleen wat Chilivlokken erbij gedaan. Door de Spekblokjes is het zout genoeg!

Recept afdrukken
No ratings yet

Tartaar van Kalfsvlees met Bruschetta Wafel

Recept categorieën: Kalfsvlees
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor de salade:

Voor de tartaar:

Voor de wafels:

Instructies

Voor de salade:

  • Meng de eidooier met citroensap en voeg langzaam de olijfolie toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de witlof in dunne ringen en de appels in dunne reepjes.
  • Meng ze met de dressing en breng op smaak.

Voor de tartaar:

  • Snijd de kalfshaas in kleine blokjes en meng met fijngehakte sjalotjes, kappertjes, ansjovis, knoflook en kervel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Druk de tartaar in ringen en zet in de koelkast.

Voor de wafels:

  • Meng bloem, boter, crème fraîche, ei, bakpoeder en bruchetta.
  • Klop het eiwit stijf en vouw het voorzichtig door het beslag.
  • Bak dunne wafels van het mengsel en snijd cirkels uit die iets groter zijn dan de tartaar ringen.

Dresseren:

  • Plaats de tartaar ringen op borden en verwijder de ringen.
  • Leg een wafel naast de tartaar, druppel wat saus eromheen en garneer met kervel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante Vispasteitjes met Prei en Witlof

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Verhit in een wok olijfolie en bak de prei al omscheppend in 3-4 minuten beetgaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Wrijf de kabeljauw in met zout, peper, 1 eetlepel citroensap en Italiaanse kruiden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg 4 plakjes bladerdeeg op ruime afstand van elkaar.
  • Schep in het midden van elk plakje bladerdeeg een kwart van de prei en leg een stuk kabeljauw erop.
  • Bedek met de andere plakjes bladerdeeg en druk de randen goed dicht (eventueel met een vork een mooi streepje maken).
  • Bestrijk de pakketjes met de losgeklopte dooier en bestrooi met een beetje zout.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pasteitjes in 20-25 minuten knapperig en bruin.
  • Leg de pasteitjes op vier borden en plaats de witlofblaadjes eromheen.
  • Roer de chilisaus los met de rest van het citroensap en druppel dit over de witlof.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5mg | Sugar: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Braadworst Stokbroodjes met Frisse Witlofsla

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Varkensvlees, Vlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

Instructies

  • Wellen en bakken van braadworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking in boter.
  • Snijd de witlof in de lengte in dunne reepjes.
  • Klop in een grote kom azijn, olie, mosterd, zout en peper naar smaak tot een dressing en roer het komijnzaad erdoor.
  • Meng de witlof met de dressing.
  • Snijd de braadworsten in de lengte doormidden en rooster ze in een hete grillpan aan beide zijden tot ze een mooi bruin grillpatroon hebben.
  • Halveer de stokbroden, snijd ze open en leg ze op vier borden.
  • Verdeel de witlofsla over de stokbroden en leg de braadworsten erbovenop.
  • Schep naar smaak piccalilly erop.

Notities

Opmerkingen: Vervang de witlof eventueel door spitskool of gekookte wijnzuurkool met spekjes (goed uitgelekt).

Recept afdrukken
No ratings yet

Ribeye met rode wijnsaus, gebakken aardappels en witlof

AllerHande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

Instructies

  • Aardappels in gelijke partjes snijden en droogdeppen.
  • In (hapjes)pan 2 eetlepels boter verhitten.
  • Aardappels toevoegen, met zout en peper bestrooien en in 20 minuten afgedekt op laag vuur gaar laten worden.
  • Pan regelmatig schudden (deksel niet van pan nemen!).
  • In een steelpan knoflook in 1 eetlepel boter fruiten.
  • Wijn erbij schenken en op hoog vuur kort inkoken.
  • Vleesfond en tijm toevoegen en laten inkoken tot sausdikte.
  • Koude boter snel met garde door jus kloppen.
  • Saus met zout en peper op smaak brengen en warm houden.
  • Witlof halveren en in de lengte in repen snijden.
  • In koekenpan witlof in 2 eetlepels boter in 10 minuten goudgeel bakken,af en toe omscheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Grillpan verhitten.
  • Ribeye met zout en peper bestrooien en met olie bestrijken.
  • Vlees op hoog vuur 4-8 minuten grillen, halverwege keren.
  • Aardappels, witlof en ribeye over vier borden verdelen.
  • Sjalot en saus over vlees scheppen

Recept afdrukken
No ratings yet

Lauwwarme witlofsalade met appel

AllerHande 2006
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

Instructies

  • Schil de appel en snijd hem in 12 partjes.
  • Bestrijk de partjes dun met 1 eetlepel walnootolie en rooster ze in een hete grillpan bruin,
  • keer ze regelmatig.
  • De partjes moeten wel stevig blijven.
  • Snijd de onderkant van de struikjes witlof en maak de blaadjes los.
  • Verhit 2 eetlepels walnootolie in een koekenpan en roerbak de witlofblaadjes 1 minuut (ze hoeven alleen iets zachter te worden).
  • Meng de witlof in een schaal met de partjes appel en de bieslook en sprenkel de azijn erover.
  • Strooi tot slot de spekreepjes erover.
  • Lekker bij een gebakken tartaartje of gehaktballen.

Notities

Vervang de appelpartjes door plakjes sinaasappel en schep er ook wat verse basilicum door.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gefrituurde witlof

Allerhande 2006
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Instructies

  • Ik gebruik alleen het binnenste van de witlof, dat is tegenwoordig helemaal niet bitter meer,
  • maar kleine witlofjes kun je ook in hun geheel frituren.
  • Niets moeilijks aan: je bestrooit gare, goed uitgelekte witlofjes met zout en peper en haalt ze
  • achtereenvolgens door wat bloem, losgeklopt eiwit en (in de keukenmachine) tot heel fijn kruim gemalen witbrood.
  • Zo krijg je een dun paneerlaagje.
  • Dan de witlofjes een voor een in hete frituurolie laten glijden en goudbruin bakken.
  • Niet vergeten er opnieuw wat peper en zout over te strooien.
  • Serveer ze met wat sinaasappelrasp erover als amuse of geef ze als bijgerecht bij gebakken (wild)biefstuk.
  • Je kunt er zelfs een spannend vegetarisch hoofdgerecht van maken als je de kern uit de witlofjes snijdt en voor het paneren de holtes opvult met een mengsel van aardappelpuree en munster of geitenkaas.