Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde asperges in riesling

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd5 min
Totale tijd35 min
Recept categorieën: Alcoholische drank, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 140kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Asperges met dun- of aspergeschiller voorzichtig van vlak onder punt naar beneden schillen en houtachtige onderkant (3 cm) eraf snijden.
  • In pan ¼ liter water, wijn, bouillonblokje en olie aan de kook brengen.
  • Asperges samen met tijm en helft van bieslook in 10 minuten beetgaar koken.
  • Pan van vuur halen en asperges in kookvocht laten afkoelen en minstens 1 uur marineren.
  • Intussen in andere steelpan ei hard koken.
  • Laten afkoelen en klein snijden.

Bereiden

  • Asperges opnieuw aan de kook brengen.
  • Met schuimspaan asperges uit pan nemen en goed laten uitlekken.
  • Asperges serveren op platte schaal.
  • Garneren met ei en rest van bieslook.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelpuree en een salade.

Nutrition

Calorieën: 140kcal | koolhydraten: 6g | Eiwit: 4g | Vet: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Mechels zooiketeltje

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de ui. Maak de selder en de prei schoon.
  • Breng de groenten, samen met 2 liter water, het kruidentuiltje en het blokje kippenbouillon aan de kook en laat ± 20 minuten koken.
  • Zeef de bouillon.
  • Schil de asperges en snijd ze telkens in 3 stukken.
  • Houd de punten apart.
  • Voeg de aspergeschillen en de filets bij de bouillon en laat 20 minuten koken.
  • Haal de filets uit het vocht en zeef de bouillon.
  • Houd 5 dl apart voor de saus en gebruik de rest om het vlees warm te houden.
  • Breng gezouten water aan de kook en kook de aspergestukken, zonder de punten in ± 5 minuten krokant gaar.
  • Voeg dan de aspergepunten erbij en laat samen nog 5 minuten koken.
  • Smelt in een pan een klontje boter, meng dit met de bloem en 5 dl bouillon en laat inkoken tot de saus licht is gebonden.
  • Voeg er dan de room aan toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er de filets en de asperges bij en spatel de peterselie en de kervel door de saus.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gekookte aardappeltjes_

Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante aspergetaart met oude kaas

Recept categorieën: Hartige taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Laat het filodeeg ontdooien.
  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappels, kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Stamp tot puree, roer er kaas, crème fraîche en eieren doorheen.
  • Breng flink op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Schil de asperges heel zorgvuldig, verwijder de harde kontjes.
  • Leg ze in een wijde pan met koud water, samen met de schillen.
  • Breng aan de kook, zet het gas uit en laat de asperges in kookwater afkoelen.
  • Smelt de boter.
  • Bestrijk een ovenschaal met boter, bekleed hem met plakjes filodeeg, smeer daar weer boter op, leg er een tweede laagje filodeeg op, besmeer weer met boter en beleg met een derde laagje filodeeg.
  • Druk goed in schaal, laat overtollig deeg gewoon over randen hangen.
  • Meng de gehakte peterselie door de aardappelpuree en vul de taart hiermee.
  • Leg de asperges, kop om kont, er bovenop.
  • Bestrijk ruim met overgebleven boter.
  • Vouw de deegrandjes iets naar binnen zodat er een mooie rand ontstaat.
  • Bestrijk met boter.
  • Bak de taart in 20 minuten in de oven goudbruin en laat 10 minuten afkoelen.
  • Stort uit vorm en snijd in stukken.

Tips / Opmerkingen

Serveer met een frisse salade.
Heerlijk met een koel glas Weizen of Weizener bier.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tarwe met asperges en camembert

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ebly koken volgens gebruiksaanwijzing met groentebouillontablet.
  • Witte asperges schillen, houtachtige uiteinden er afsnijden en asperges in stukken van ca. 3 cm snijden.
  • Groene asperges wassen, houtachtige uiteinden er afsnijden en asperges in stukken van ca. 3 cm snijden.
  • Witte asperges ca. 5 minuten koken.
  • Laatste 2 minuten groene asperges toevoegen.
  • Asperges laten uitlekken.
  • In wok of braadpan olie verhitten.
  • Asperges ca. 5 minuten roerbakken.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringen snijden.
  • Camembert in reepjes snijden.
  • Ebly laten uitlekken, bosui erdoor scheppen.
  • Camembert door asperges scheppen en nog even goed doorwarmen.
  • Ebly serveren met asperges.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aspergesalade met truffelvinaigrette

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Eieren in ca. 8 minuten hard koken.
  • In asperge pan of hoge pan water koken.
  • Houtachtige uiteinden van asperges snijden.
  • Asperges dun schillen, vanaf vlak onder de kop.
  • Asperges in ca. 15 minuten gaar koken.
  • Van olie, azijn, zout en peper dressing roeren.
  • Kaas in blokjes snijden.
  • Eieren pellen en in plakjes snijden.
  • In grote schaal sla leggen.
  • Asperges, ei, kaas en dressing erover verdelen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met stokbrood en kruidenboter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Asperges met witte wijnsaus

Snel te maken
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In aspergepan of hoge pan water koken.
  • Houtachtige uiteinden van asperges snijden.
  • Asperges dun schillen, vanaf vlak onder de kop.
  • Asperges in ca. 15 minuten gaar koken.
  • Tagliatelle koken volgens gebruiksaanwijzing.In koekenpan helft van boter verhitten.
  • Kip bestrooien met zout en peper en in ca. 10 minuten bruin en gaar bakken.
  • Peterselie fijn knippen.
  • Saus bereiden met rest van boter, wijn en 150 ml water.
  • Peterselie door saus roeren.
  • Asperges serveren met kip, tagliatelle en saus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Asperges met kip

Snel te maken en slank
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Asperges schoonmaken, houtachtige uiteinden (ca. 2 cm) eraf snijden.
  • Asperges schuin in stukjes van 2 cm snijden.
  • Gratin in magnetron bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • Bouillontablet in 1 dl kokend water oplossen.
  • Bosuitjes schoonmaken en in stukjes snijden van 2 cm.
  • Kiphaasjes bestrooien met zout en peper.
  • In wok olie verhitten.
  • Kip bruin en gaar bakken.
  • Kip uit wok scheppen en warmhouden.
  • Asperges en bosui in rest van bakvet lichtbruin bakken.
  • Suiker toevoegen en licht laten karamelliseren.
  • Afblussen met kippenbouillon.
  • Onder voortdurend omscheppen ca. 3 minuten doorstoven.
  • Kip toevoegen en even mee verwarmen

Tips / Opmerkingen

Asperge-kipmengsel serveren met aardappelgratin.

Recept afdrukken
No ratings yet

Asperges met ham en roerei

Snel te maken en slank
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In asperge pan of hoge pan water koken.
  • Houtachtige uiteinden van asperges snijden.
  • Asperges dun schillen, vanaf vlak onder de kop.
  • Asperges in ca. 15 minuten gaar koken.
  • Intussen ham in blokjes snijden.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Aardappelschijfjes in ca. 7 minuten gaar koken.
  • Eieren loskloppen met zout en peper.
  • Ham en bieslook erdoor roeren.
  • In koekenpan 25 g boter verhitten.
  • Eimengsel erin schenken en roeren tot ei gaat stollen.
  • Pan van vuur nemen en af en toe doorroeren.
  • In pan rest van roomboter smelten (boter mag niet bruin kleuren).
  • Asperges serveren met roerei, aardappelschijfjes en gesmolten boter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Asperge kipcocktail

Snel te maken
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Asperges laten uitlekken en in stukjes van ca. 1 cm snijden.
  • Sla wassen en laten uitlekken.
  • Kipfilet in kleine blokjes snijden.
  • Bieslook fijnknippen.
  • Sausje roeren van mayonaise, yoghurt, kerrie en sherry.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Asperges en kip mengen met saus.
  • Sla in vier (glazen) schaaltjes leggen.
  • Asperge-kipmengsel erover verdelen.
  • Bestrooien met bieslook.

Tips / Opmerkingen

Lekker met geroosterd brood en roomboter.

Recept afdrukken
No ratings yet

Asperges met zalmroom en tuinkers

AllerHande mei 2004
Recept categorieën: Groenten, Vis, Voorgerechten, Zalm
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Asperges dik schillen, van vlak onder kopje naar beneden.
  • Houtachtige onderkant (ca. 3 cm) eraf snijden.
  • In aspergepan (of hapjespan) ruim water aan de kook brengen met aspergeschillen en -uiteinden, suiker, foelie en 1 theelepel zout.
  • Asperges erin zetten (of leggen) en water weer aan de kook brengen.
  • Na 5 minuten vuur uitdraaien en deksel op pan leggen.
  • Asperges in 10-15 minuten gaar laten worden.
  • Intussen 4 brede repen van zalm snijden.
  • Rest van zalm klein snijden en met zure room in keukenmachine of met staafmixer pureren.Zalmroom op smaak brengen met citroensap, zout en peper.
  • Asperges met schuimspaan uit pan nemen en in 4 porties verdelen.
  • Om midden van elk bundeltje asperges reep zalm wikkelen.
  • Bundeltjes over vier borden verdelen en zalmroom ernaast scheppen.
  • Tuinkers losknippen en over asperges strooien.
  • Warm of op kamertemperatuur serveren.