Recept afdrukken
No ratings yet

Wortelsalade met radijs

Recept categorieën: Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: odin.nl

ingrediënten

evtueel

Bereidingswijze

  • Meng radijsjes door de geraspte wortel en rooster de pijnboompitten in en droge pan.
  • Snijd eventueel het radijsloof fijn.
  • Maak de dressing en schep deze door de rauwkostsalade.
  • Meng eventueel het fijngesneden radijsloof er door en serveer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortelcakejes

AllerHande 09 2005
Recept categorieën: Bijgerecht, Cake
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller Hande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In droge koekenpan pecannoten kort roosteren.
  • Honing (in magnetron) in enkele seconden laten smelten.
  • In keukenmachine of met mixer boter, honing, gemalen koriander en mespunt zout mengen.
  • Eieren er een voor een bij doen.
  • Bakmeel met bakpoeder in gedeelten toevoegen en keukenmachine of mixer laten draaien
  • tot mengsel glad is geworden.
  • Wortel en pecannoten (12 pecannoten apart houden) door mengsel spatelen en beslag kort
  • met pulseknop mengen (of goed omscheppen).
  • Beslag overdoen in met 12 papieren bakjes belegde muffinvorm en wortelcakejes in oven in
  • ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Uit oven nemen, uit muffinvorm tillen en op rooster laten afkoelen.
  • Eventueel bolle bovenkant van cakeje eraf snijden.
  • Op midden van elk cakeje pecannoot drukken.
  • In kom met poedersuiker en kurkuma kuiltje maken en citroensap en sinaasappelsiroop erin
  • schenken.
  • Vocht met behulp van lepel met poedersuiker mengen, tot gladde massa ontstaat, eventueel
  • extra druppels vocht toevoegen.
  • Sinaasappelglazuur over wortelcakejes verdelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peulvruchten met parmezaanse kaas

Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

eventueel

Bereidingswijze

  • Week de bonen of erwten in ruim water en week ze, afgedekt, minstens 8 uur in de koelkast.
  • Spoel ze onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
  • Of breng de bonen, onder water, aan de kook, schuim af en verwijder alle bonen die aan de oppervlakte naar boven komen drijven.
  • Zet het vuur laag en laat de bonen nog 2-3 minuten zachtjes koken.
  • Zet het vuur uit en laat de bonen 1-1½ uur staan.
  • Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water.
  • Breng de bonen vervolgens met ruim vers water aan de kook en laat ze, onafgedekt, 10 minuten koken.
  • Schuim af, zet het vuur laag en voeg 2 laurierblaadjes, de kleine in stukken gesneden ui, de takjes peterselie, de teen knoflook in plakjes, 1 theelepel olie en het stukje kombu (verkort de kooktijd) toe.
  • Dek de pan af en laat de bonen in 30-60 minuten zachtjes bijna gaar worden.
  • Voeg het zout toe en kook de bonen verder gaar, maar niet te zacht.
  • Verwarm, als de bonen bijna gaar zijn, de rest van de olie en voeg de grote fijngehakte ui, de wortel in plakjes en het laurierblad toe.
  • Bak de ui en de wortel in 6-8 minuten zacht.
  • Maak de broccoli schoon, snijd de stengel in plakjes en verdeel de bloem in roosjes.
  • Voeg ze toe met een kop bonenkookvocht en laat de broccoli beetgaar worden.
  • Laat de bonen uitlekken (bewaar het kookvocht voor een soep) en voeg ze toe.
  • Warm alles goed door, voeg eventueel nog wat kookvocht toe en serveer het gerecht in diepe borden, besprenkeld met goede olijfolie en geschaafde plakjes Parmezaanse kaas.

Tips / Opmerkingen

Lekker met een groene salade met tomaat.
Info:
Peulvruchten zijn onmisbaar in de vegetarische keuken. Het zijn de gedroogde zaden van peulgewassen, bijvoorbeeld witte en bruine bonen, kikkererwten, kapucijners en erwten. Reken voor een hoofdmaaltijd op 100 g gedroogde en 300 g gare peulvruchten per persoon.

Recept afdrukken
No ratings yet

Linzensoep met groene groenten

Recept categorieën: Groenten, Soep
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de linzen in een zeef onder koud stromend water en kook ze in het water met de in blokjes gesneden wortel, het zout, de tijm, de (met het lemmet van een groot mes) geplette teentjes knoflook, de takjes peterselie en de laurierblaadjes beetgaar.
  • (Tot zo ver kan de soep van tevoren worden bereid).
  • Verhit de olijfolie in een wok of wijde braadpan en bak de gepelde, fijngehakte uien met het komijnpoeder 5-7 minuten.
  • Was en droog intussen de gekozen groente en snijd deze klein.
  • Verwijder de laurierblaadjes, de takjes tijm, de geplette knoflook en de peterselie en voeg de versgesneden groente aan de soep toe.
  • Kook de groente beetgaar.
  • Voeg van het vuur af het citroensap (proef na½ eetlepel en voeg zo nodig meer toe) en de peper toe.

Tips / Opmerkingen

Serveer de hete soep met in het midden een eetlepel volle yoghurt erop en een snee grof boerenbrood.

Info:

Maaltijdsoepen zijn ideaal voor drukke dagen. Ze kunnen de dag van tevoren worden bereid en vlak voor de maaltijd opnieuw worden verwarmd.
Voeg de verse groenten pas toe als de soep opnieuw wordt verwarmd. Dan blijft de kleur van de groente beter behouden en krijgt de soep een fris uiterlijk.
Kies voor de linzen de 'gewone' bruine of oranje exemplaren, of de AOC-(gegarandeerde herkomst) kwaliteit groene linze uit Le Puy-en-Velay. Hier wordt de groene linze al sinds de Gallo-Romeinse tijd geteeld. De vulkanische grond geeft de linze zijn karakteristieke smaak.
Linzen zijn rijk aan plantaardige eiwitten, ijzer en magnesium.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde wintergroenten

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op ± 225°C.
  • Zet vast een grote schaal in de oven (of gebruik een bakplaat met opstaande rand), zodat deze ook goed heet wordt.
  • Vet de hete schaal of bakplaat met de olijfolie in en laat deze heet worden.
  • Voeg de aardappelblokjes, de stukjes wortel en de parten ui toe, schep goed om en bak deze 15 minuten in de hete oven.
  • Schep na 10 minuten nog een keer om.
  • Voeg dan de zoete aardappel- of pompoenblokjes en de rode bietblokjes toe, schep om en bak deze nog 20 minuten mee.
  • Schep na 10 minuten weer goed om.
  • Bak de groenten tot ze gaar en goudbruin zijn, met bruine randjes.
  • De totale baktijd is 30-40 minuten.
  • Bestrooi naar smaak met peper, zout en fijngeknipte peterselie.

Tips / Opmerkingen

Variatietip 1:

Bak 1-2 teentjes fijngehakte knoflook mee.

Variatietip 2:

Vervang de peterselie door fijngehakte rozemarijn of tijm.

Variatietip 3:

Vervang de rode biet door knolselderij.

Variatietip 4:

Vervang de rode ui door sjalotten of verse zilveruitjes.

Serveertip:

Serveer de geroosterde wintergroenten met een omelet of met royaal geraspte (schapen)kaas.

Info:

Het roosteren van groenten in de oven is 'in'. Niet alleen omdat het gemakkelijk is, goed voor te bereiden (ook als er gasten komen) en tijdens de bereiding niet veel aandacht vraagt, maar vooral door de lekkere zoete smaak die vrijkomt door het karameliseren van de natuurlijke suikers in de groente.
In dit recept wordt uitgegaan van schoongemaakte, gewogen groenten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortel Kaaskroketjes

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
porties: 12 stuks
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

Bereidingswijze

  • Werk heel zorgvuldig.
  • Schil de wortel, snijd in stukken en kook ze gaar.
  • Laat ze goed drogen en prak ze fijn.
  • Rasp de cheddar.
  • Hak de bosuitjes fijn.
  • Splits de eieren.
  • Meng de wortelpuree, de geraspte kaas, de gehakte bosuitjes goed door elkaar.
  • Roer vervolgens de 2 eidooiers erdoor en de kruiden.
  • Als laatste het paneermeel toevoegen.
  • Laat het mengsel circa 30 minuten staan (of bewaar een aantal uren in de koelkast).
  • Verdeel het mengsel in 12 kleine 'worstjes' en rol deze tot een stevig geheel.
  • Klop de eiwitten luchtig.
  • Bestrooi een bord met paneermeel.
  • Wentel de worstjes door het eiwit en vervolgens door het paneermeel.
  • Verhit een royale bodem olie in een diep pannetje en bak de kroketjes rondom bruin.
  • Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.

Tips / Opmerkingen

Serveer warm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ossenhaas Lucullus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 6 personen
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het spek in stukjes en prik ze op het vlees.
  • Snijd het vlees in tweeën, maar niet helemaal doorsnijden.
  • Kruiden. was de champignons, hak ze (niet te klein) en laat ze gedurende 3 tot 4 minuten in 30 g boter, zout, peper en de porto bakken tot al de vloeistof verdwenen is.
  • Dit mengsel met de lever, de cognac en de gemalen groene peper mengen.
  • Doe dit mengel in de opening van het vlees.
  • Sluit deze en doe er een fijn schijfje spek rond.
  • De opening moet goed afgesloten zijn.
  • Doe er een touwtje rond.
  • Snijd wortel en gepelde ui in kleine stukjes, leg ze in de braadschotel met 60 g boter en leg het gebraad erop.
  • Laat gedurende 15 tot 25 minuten braden, naargelang u het vlees minder of meer gebraden wil.
  • Verwijder het koordje, neem het spek weg, snijd in tamelijk dikke stukken en leg op de voorverwarmde schotel.
  • Deglaceer het gerecht met water, overgiet met saus en dien op in de sauspan.
  • Dien op met aardappelballetjes.

Tips / Opmerkingen

Indien u een gebonden saus verlangt, voeg er dan room of bewerkte boter bij: 1 eetlepel bloem gemengd met dezelfde hoeveelheid boter, met de vork zachtgemaakt.
Aanbevolen wijn
rode, stevige wijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hersenen met tartaar saus

Recept categorieën: Kalfsvlees, Voorgerechten
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Voor de court-bouillon

Voor de tartaar-saus

Bereidingswijze

  • Was de hersenen in lauw water en haal er de vellen en bloederige draden af.
  • Dompel ze dan, gedurende ten minste 1 uur, in koud azijnwater.
  • Maak tegelijkertijd de court-bouillon klaar, laat alle ingrediënten 30 minuten koken.
  • Werp de hersenen in de court-bouillon en laat ze daarin 12 a 15 minuten koken met kleine opborreling.
  • Laten afkoelen.
  • De hersenen afgieten en halveren.
  • Sproei er citroensap over en wikkel ze in een fijn linnen.
  • Druk dit stevig aan.
  • Zet ze op een koele plaats.
  • De saus bereiden.
  • De ui versnipperen.
  • De augurken in kleine stukjes snijden.
  • Alles, samen met de kappers, vermengen met de bol mayonaise, waaraan u de mosterd, peper en zout hebt toegevoegd.
  • De hersenen met de tartare-mayonaise bestrijken, alvorens op te dienen.

Tips / Opmerkingen

De hersenen kunnen vooraf gereed gemaakt worden en 24 uren in de koelkast bewaard worden in een doekje, dat eerst in azijnwater gedompeld werd en dan uitgewrongen. Een weinig gehakte waterkers maakt deze saus nog smakelijker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalen roomsoep

Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de garnalen en plet de schalen fijn.
  • Leg deze in een braadpan met 60 g boter, gehakte ui en de fijngesneden wortel.
  • Laat gedurende enkele minuten stoven, voeg er vervolgens cognac bij, en flambeer.
  • Giet alles in een vergiet, waaronder een kom staat en laat de garnalenboter uitdruipen.
  • Doe vervolgens schalen en groenten in de braadpan met de witte wijn en een beetje water en laat gedurende 1 minuut koken.
  • Laat afgedekt intrekken.
  • Verwarm 50 g boter in een pot voeg er de gepelde garnalen aan toe en dan de tomaten, gepeld en ontpit, tijm en knoflookteentje, de bloem die eerst op de plaat van de warme oven werd uitgespreid opdat ze zou kleuren.
  • Vemeng met warm water en laot gedurende 30 minuten koken.
  • Hou enkele garnalen opzij voor de versiering.
  • Na de tijm te hebben verwijderd, mixen.
  • Zet de soep opnieuw op het vuur, voeg er het aftreksel van de garnalenschalen in de witte wijn aan toe en de garnalenboter.
  • Opnieuw aan de kook brengen en binder met de room en het eigeel.
  • Kruiden naar smaak.
  • Opdienen met de opzij gehouden garnalen voor de versiering.

Tips / Opmerkingen

Dezelfde methode wordt toegepast voor soep van zee of rivierkreeft, maar het is aangeraden de schaaldieren eerst te stoven, het vlees er dan uit te halen en daarna de poten en de schalen fijn te stampen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tofu met passata, kappertjes en zwarte olijven

Land van herkomst: Europa
porties: 4 personen
Auteur: Alprosoya.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verwarm een scheutje Alpro soya Bakken & braden in een koekenpan.
  • Bak de ui, knoflook, wortel en bleekselderij ca. 5 minuten op een laag vuur tot de ui glazig is.
  • Voeg de tomaten, kappertjes, olijven en oregano toe en sudder nog 2 minuten.
  • Leg de Alpro soya Tofu Basis in een ovenschaal.
  • Bedek met de passata en bak dit 10 minuten in de oven.
  • Bestrooi met de peterselie.