Recept afdrukken
No ratings yet

Hersenen met tartaar saus

Recept categorieën: Kalfsvlees, Voorgerechten
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Voor de court-bouillon

Voor de tartaar-saus

Bereidingswijze

  • Was de hersenen in lauw water en haal er de vellen en bloederige draden af.
  • Dompel ze dan, gedurende ten minste 1 uur, in koud azijnwater.
  • Maak tegelijkertijd de court-bouillon klaar, laat alle ingrediënten 30 minuten koken.
  • Werp de hersenen in de court-bouillon en laat ze daarin 12 a 15 minuten koken met kleine opborreling.
  • Laten afkoelen.
  • De hersenen afgieten en halveren.
  • Sproei er citroensap over en wikkel ze in een fijn linnen.
  • Druk dit stevig aan.
  • Zet ze op een koele plaats.
  • De saus bereiden.
  • De ui versnipperen.
  • De augurken in kleine stukjes snijden.
  • Alles, samen met de kappers, vermengen met de bol mayonaise, waaraan u de mosterd, peper en zout hebt toegevoegd.
  • De hersenen met de tartare-mayonaise bestrijken, alvorens op te dienen.

Tips / Opmerkingen

De hersenen kunnen vooraf gereed gemaakt worden en 24 uren in de koelkast bewaard worden in een doekje, dat eerst in azijnwater gedompeld werd en dan uitgewrongen. Een weinig gehakte waterkers maakt deze saus nog smakelijker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalen roomsoep

Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de garnalen en plet de schalen fijn.
  • Leg deze in een braadpan met 60 g boter, gehakte ui en de fijngesneden wortel.
  • Laat gedurende enkele minuten stoven, voeg er vervolgens cognac bij, en flambeer.
  • Giet alles in een vergiet, waaronder een kom staat en laat de garnalenboter uitdruipen.
  • Doe vervolgens schalen en groenten in de braadpan met de witte wijn en een beetje water en laat gedurende 1 minuut koken.
  • Laat afgedekt intrekken.
  • Verwarm 50 g boter in een pot voeg er de gepelde garnalen aan toe en dan de tomaten, gepeld en ontpit, tijm en knoflookteentje, de bloem die eerst op de plaat van de warme oven werd uitgespreid opdat ze zou kleuren.
  • Vemeng met warm water en laot gedurende 30 minuten koken.
  • Hou enkele garnalen opzij voor de versiering.
  • Na de tijm te hebben verwijderd, mixen.
  • Zet de soep opnieuw op het vuur, voeg er het aftreksel van de garnalenschalen in de witte wijn aan toe en de garnalenboter.
  • Opnieuw aan de kook brengen en binder met de room en het eigeel.
  • Kruiden naar smaak.
  • Opdienen met de opzij gehouden garnalen voor de versiering.

Tips / Opmerkingen

Dezelfde methode wordt toegepast voor soep van zee of rivierkreeft, maar het is aangeraden de schaaldieren eerst te stoven, het vlees er dan uit te halen en daarna de poten en de schalen fijn te stampen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tofu met passata, kappertjes en zwarte olijven

Land van herkomst: Europa
porties: 4 personen
Auteur: Alprosoya.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verwarm een scheutje Alpro soya Bakken & braden in een koekenpan.
  • Bak de ui, knoflook, wortel en bleekselderij ca. 5 minuten op een laag vuur tot de ui glazig is.
  • Voeg de tomaten, kappertjes, olijven en oregano toe en sudder nog 2 minuten.
  • Leg de Alpro soya Tofu Basis in een ovenschaal.
  • Bedek met de passata en bak dit 10 minuten in de oven.
  • Bestrooi met de peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi met Tofu en satésaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Roer een marinade van sojasaus, chilisaus en gembersiroop en marineer hierin de Alpro soya Tofu Basis.
  • Verwarm een scheutje Alpro soya Bakken & Braden in een wok.
  • Bak de ui, wortel en prei tot de ui glazig is.
  • Voeg de nasikruiden toe, volgens de gebruiksaanwijzing en vervolgens de rijst en de taugé.
  • Verwarm een scheutje Alpro soya Bakken & braden in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de Alpro soya Tofu Basis 4 minuten.
  • Verwarm intussen de satésaus.
  • Serveer de nasi met de Alpro soya Tofu Basis en de satésaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Erwtensoep

Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm een scheutje Alpro® Bakken & Braden in een soeppan.
  • Bak de groenten 8 minuten op een matig vuur tot de ui glazig is.
  • Voeg de gele spliterwten, kruiden en bouillon toe en breng aan de kook en laat de soep 30 minuten sudderen.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Voeg de Alpro® soya Reepjes toe.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met stevig brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortelen stamppot met kip filet

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Indonesië
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De wortelen, uien en prei in stukjes snijden en bovenop de geschilde aardappelen
  • leggen in een pan met water zodat alles net onder water staat.
  • Dit 25 tot 30 min. laten koken.
  • Intussen de kip in stukjes snijden en kruiden met zout, peper, laos, ketoembar en djahe naar smaak.
  • Uitjes fruiten en samen met de knoflook in de zonnebloemolie bakken.
  • Nu de kip erbij, even aanbakken en dan een scheutje sojasaus erbij en 10 min.
  • Laten sudderen in de pan.
  • De aardappels en groenten door elkaar stampen, nog iets peper toevoegen en daarna de kip erbij doen, meng het geheel goed door elkaar.
  • Dit gerecht kan ook met raapstelen.
  • Alleen dan moet u de raapstelen na 5 a 10 min. pas op de aardappelen leggen,
  • omdat deze sneller gaar zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Court bouillon

Bereidingstijd45 min
Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 1

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wortel wassen en in plakjes snijden.
  • Ui pellen en in ringen snijden.
  • Bleekselderij schoonmaken en in stukjes snijden.
  • In pan wortel, ui, bleekselderij, witte wijn, laurier, tijm, peperkorrels en een snufje zout met 1 liter water aan de kook brengen.
  • Bouillon 30 minuten laten trekken.
  • Bouillon laten afkoelen en zeven.

Tips / Opmerkingen

Lekker in een voorgerecht met bijvoorbeeld rivierkreeftjes

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaams rundvlees 2

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de boter, bak de lappen daarin aan alle kanten snel aan en strooi er zout en peper op.
  • Neem het vlees uit de pan en fruit in het achtergebleven vet de in ringen gesneden uien en de in dunne reepjes gesneden wortel.
  • Stuif er de bloem over en roer even goed door tot de bloem kleur heeft.
  • Voeg het bier erbij, roer goed door en laat dit met elkaar even pruttelen.
  • Voeg dan de suiker, de azijn en de kruiderij toe en schep even door.
  • Leg de lappen erbij, leg het deksel op de pan en draai het vuur zeer laag.
  • Laat de lappen ± 1½ uur zeer zacht stoven.
  • Besmeer het brood dik met mosterd, leg het in de pan en laat nog een uurtje stoven, het brood lost dan in de saus op en bindt deze.
  • Verwijder de takjes peterselie en het laurierblad en dien het vlees in de saus op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkensworstkroketten met marjolein en andijvie

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng het gehakt met de versneden marjolein, het ei en de verkruimelde biscuit.
  • Maak van deze massa kroketten van 5-6 cm, wentel deze in het braadmeel en bak ze in een klontje boter zachtjes bruin.
  • Houd ze warm.
  • Maak de andijvie proper, kook deze in licht gezouten water gaar en laat uitlekken.
  • Kook de aardappelen samen met de versneden wortel gaar.
  • Maak er puree van, meng die met de warme room en kruid met peper en zout. Vorm van de gekookte andijvie 4 pakketjes, kruid met foelie en peper en zet ze in een zeef, boven een bodempje kokend water ,2 cm, of in de microgolf.
  • Ontvet het braadvocht van het vlees en leng aan met een koffielepel mosterd en 2dl water.
  • Laat het zachtjes inkoken en smaak af.
  • Schik op elk bord een andijviepakketje met wortelstamppot en enkele worstkroketjes, omringd met wat saus.

Tips / Opmerkingen

Dit gerecht is lekker met een glas witbier.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkenstongen met gehakt

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng water aan de kook en laat de varkenstongen een minuutje voorkoken.
  • Spoel ze grondig af en laat ze in water met 1 ui, de wortel, de prei, de selder en een kruidentuiltje gaar koken.
  • Versnipper een ui en stoof die in de boter aan.
  • Meng het gehakt met peper, zout en muskaatnoot samen met de sneden witbrood en de aangestoofde ui.
  • Pel de gare tongen en leg ze in een ovenschaal.
  • Bedek de tongen met het gehaktmengsel en bestrooi met paneermeel.
  • Bak de bereiding in een op 200°C voorverwarmde oven in ± 15 minuten gaar. Achteraf kunt u het braadvocht aanlengen met een beetje water of een bruine fond, binden met opgelost maïszetmeel en eventueel bijkruiden.