Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Zalm met Rode Wijnsaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de saus:

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de saus in een pan.
  • Laat de inhoud lichtjes koken en laat het vervolgens nog een kwartiertje trekken.
  • Zeef de vloeistof om de saus te verkrijgen.
  • Bind de saus: smelt 30 gram boter (niet laten bruinen) en voeg 30 gram bloem toe.
  • Verwarm enkele minuten op laag vuur.
  • Voeg een scheutje gezeefde wijn toe, roer tot de vloeistof is opgenomen, voeg opnieuw wijn toe, herhaal totdat alle wijn is gebruikt.

Bak vervolgens de zalm:

  • Haal de zalmblokjes door de bloem.
  • Bak ze mooi bruin in hete boter (of olijfolie) en leg ze in een platte schaal, versierd met schijfjes citroen en limoen.

Notities

Drappeer de zalmfilets met de warme rode wijnsaus.
Voor de garnering: schijfjes limoen en citroen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Zalm met Quinoa en Groenten

Recept categorieën: Vis, Zalm
calorieën: 380kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de grill voor op middelhoog vuur.
  • Marineer de zalmfilets met citroensap, zout en peper.
  • Meng de plakjes courgette en reepjes paprika met olijfolie, zout en peper.
  • Grill de zalmfilets ongeveer 4-5 minuten aan elke kant, afhankelijk van de dikte, tot ze gaar zijn.
  • Grill tegelijkertijd de groenten tot ze zacht en licht gebruind zijn.
  • Verdeel de gekookte quinoa over borden, leg de gegrilde zalm erop en serveer met de gegrilde groenten.
  • Garneer met verse kruiden naar keuze.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 18g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmcarpaccio

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de zalm in flinterdunne plakjes en verwijder eventuele donkere delen.
  • Schil de grapefruit dun en snijd de schil in heel dunne reepjes.
  • Kook de reepjes kort in kokend water en spoel ze daarna direct koud.
  • Pers de grapefruit uit en breng het sap op smaak met cayennepeper.
  • Marineer de zalm in het grapefruitsap en zet het afgedekt 1 uur in de koelkast.
  • Schik de lollo bionda op borden.
  • Leg de gemarineerde zalm erop en schenk de marinade erover.
  • Verdeel de blokjes avocado en kappertjes over de zalm.
  • Garneer indien gewenst met de reepjes grapefruitschil en takjes dille.

Notities

Variatie:

Voor een tonijnvariant: Schik 250 g rauwe tonijnfilet in zeer dunne plakjes op borden. Maak een dressing van 1 eetlepel Japanse sojasaus, 6 eetlepels druivenpitolie, 1/2-1 eetlepel balsamico-azijn en 2 eetlepels kippenbouillon. Breng op smaak met zout en peper. Schep 4 fijngehakte shiitake-paddenstoelen erdoor en serveer met lollo rosso.

Wijnadvies:

Bij zowel de zalmcarpaccio als de tonijnvariant past een volle droge witte wijn, zoals een Chablis. Geniet van dit verfijnde voorgerecht met een goed glas wijn!

Recept afdrukken
No ratings yet

Dronken Zalm

Dit Belgische recept voor dronken zalm is een heerlijk hoofdgerecht met een bijzondere smaak.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

Voorbereiden:

  • Was de zalm, dep hem droog met keukenpapier en bestrooi hem met peper en zout.

Bereiden:

  • Maak de saus door het bier samen met de bouillon en de gehakte sjalotjes in te koken totdat er nog 1½ deciliter vocht over is.
  • Zeef de saus.
  • Bak de zalmfilets in hete boter tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Klop de saus op met ijskoude boterklontjes tot de saus licht gebonden is.
  • Serveer de zalm met de saus en bestrooi het geheel met verse gehakte bieslook.

Notities

Dit gerecht is heerlijk met gekookte spinazie en croutons. Geniet van deze bijzonderesmaakcombinatie!

Recept afdrukken
No ratings yet

Filet de saumon cuit au gras de foie d'oie

Recept categorieën: Tussengerecht, Vis, Zalm
Auteur: ChatGTP

Instructies

ZALM:

  • Verwijder de zalmhuid.
  • Smelt het ganzenvet tot 55 graden Celsius.
  • Voeg salie, citroenschil en steranijs toe.
  • Laat de zalmfilets 25 minuten in het vet trekken.
  • Haal de zalm uit het vet en laat uitlekken op papier.
  • Maak de zalmhuid schoon en bak deze knapperig in een oven van 150 graden.

KORST:

  • Klop de boter zacht.
  • Hak de salie zeer fijn.
  • Roer het broodkruim, salie, nootmuskaat en citroensap door de boter.
  • Rol het deeg dun uit tussen twee siliconenmatten en snijd stukken die de helft van de zalmfilet kunnen bedekken.
  • Koel het deeg.

SAUS:

  • Snipper de sjalotten.
  • Laat de witte wijn met citroensap en sjalotten tot de helft reduceren.
  • Voeg de visfond en schaaldierenfond toe en reduceer opnieuw tot de helft.
  • Breng de crème fraiche, room en boter aan de kook en reduceer ook tot de helft.
  • Voeg beide reducties samen en breng op smaak.
  • Hak de peterselie en kappertjes en voeg deze toe aan de saus.

GARNITUUR:

  • Schil de asperges en verwijder de onderste 2 cm.
  • Snijd de asperges in dunne repen met een dunschiller en bewaar ze in koud water.

ZALM:

  • Leg de zalmfilets op een bord.
  • Bedek de helft van de filets met aluminiumfolie en de andere helft met de korst.
  • Gril het geheel onder een salamander tot de korst goudbruin is.
  • Verwarm de saus.

DRESSEREN:

  • Haal de folie van de zalmfilets en bestrooi ze met zeezout en besprenkel ze met citroensap.
  • Schep aspergetagliatelle op de borden.
  • Leg de zalmfilet erop.
  • Lepel wat saus langs de zalm en garneer met de gedroogde zalmhuid en een takje kervel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Filet de saumon cuit au grass de foie  d' oie

Recept categorieën: Vis, Zalm
Porties: 16
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

KORST

SAUS

GARNITUUR

Instructies

  • Huid verwijderen.
  • Ganzenvet smelten tot 55 graden.
  • Salie, citroenschil, steranijs toevoegen.
  • Hierin de zalmfilets 25 minuten trekken.
  • Zalm uit vet halen en op papier laten uitlekken.
  • Huid van de zalm schoonmaken en op siliconen in oven van 150 graden krokant laten worden.

KORST :

  • Boter zacht roeren.
  • Salie zeer fijn hakken.
  • Door de boter het broodkruim, salie en de noot door roeren.
  • Tussen siliconenmat de massa dun uitrollen en hiervan stukken snijden die de helft van de zalmfilet kunnen bedekken.
  • Deeg koelen.

SAUS :

  • Sjalotten snipperen.
  • Witte wijn met citroensap en sjalotten tot helft reduceren.
  • De visfond en de schaaldierenfond toevooegen en weer tot helft reduceren.
  • De creme fraiche, rom en boter aan kook brengen en tot helft reducerem.
  • Beide reducties samen voegen en op smaak brengen.
  • De peterselie en de kappertjes hakken en aan de saus toevoegen.

GARNITUUR :

  • De asperges schillen en van onderkant 2 cm.
  • Verwijderen.
  • De asperges met een dunschiller in dunne repen snijden en in koud water bewaren tot gebruik.

ZALM :

  • De zalmfilets op een plaat leggen.
  • De helft van de filets bedekken met aluminiumfolie en de andere helft met de korst.
  • Geheel onder salamander zetten toot korst goudbruin gekleurd is.
  • Saus verhitten.
  • Tagliatelli van asperges laten uitlekken en in olijfolie beetgaar bakken.

DRESSEREN :

  • De folie van de zalmfilets halen en deze bestrooien met zeezout en besprenkelen met citroensap.
  • Schep oop de borden wat tagliatelli van asperges.
  • Leg hierop de zalmfilet.
  • Schep wat saus er langs en garneer met de gedroogde zalmhuid en takje kervel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gepocheerde zalmfilets met venkel limoenmayonaise

AllerHande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

Instructies

  • In wijde pan 300 ml water met vermout en helft van kruiden aan de kook brengen.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen en laten oplossen.
  • Vuur heel laag draaien, zodat bouillon net niet meer kookt.
  • Zalm in bouillon leggen en in 6 minuten bijna gaar laten worden.
  • Zalm met schuimspaan uit bouillon nemen en laten afkoelen.
  • Topjes van venkel snijden en knol halveren.
  • Met scherp mes flinterdunne plakjes van venkel snijden.
  • Venkelgroen fijnhakken.
  • Limoen schoonboenen, schil raspen en vrucht uitpersen.
  • In afsluitbare schaal mayonaise mengen met limoenrasp, rest van kruiden, venkelgroen en venkelplakjes.
  • Op smaak brengen met limoensap, zout en peper.
  • Zalm en venkelmayonaise tot gebruik gekoeld bewaren.
  • Zalmfilets op vier borden leggen en venkelmayonaise erover scheppen.

Notities

Lekker met aardappelsalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmfilet met rode peperkorst en limoenaardappeltjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

Instructies

  • Limoenen schoonboenen en groene schil eraf raspen.
  • 1 limoen uitpersen.
  • Aardappels schoonboenen en bij elk 2 millimeter tot bijna aan onderkant insnijden en op bakplaat zetten.
  • Limoenschil erover strooien en besprenkelen met enkele druppeltjes limoensap en 2 eetlepels roerbakolie.
  • Royaal zout en peper erboven malen.
  • Rode pepers en sereh schoonmaken en heel fijn hakken.
  • Koriander fijnhakken.
  • In kom peper sereh, koriander, kokos en rest van olie goed mengen.
  • Zout naar smaak toevoegen.
  • Zalmfilets uitspreiden en rode-pepermengsel erover uitstrijken.
  • Goed aandrukken.
  • Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
  • Aardappels ca. 30 minuten roosteren.
  • Zalmfilets naast aardappels op bakplaat leggen en in ca. 10 minuten gaar en bruin laten worden. Zalmfilets met pannenkoekmes voorzichtig op voorverwarmde borden scheppen.
  • Aardappels ernaast zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde zalm met citroen en sojasaus

Recept categorieën: Vis, Zalm
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Neem een stevige diepvrieszak, liefst met ritssluiting en schenk de wijn, het citroensap en de sojasaus erin.
  • Voeg het zout, de 1½ theelepel olijfolie en de geperste knoflook toe en schud goed tot alle ingrediënten zijn gemengd.
  • Voeg de zalmfilets toe, sluit de zak en leg deze ± 40 minuten in de koelkast.
  • Keer tussentijds eenmaal.
  • Verwarm de grill voor.
  • Neem de vis uit de zak en bewaar de marinade.
  • Kwast het grillrooster in met olijfolie en leg de zalm op het rooster met de velkant naar beneden.
  • Grilleer de zalm ± 5 minuten.
  • Bestrijk de vis vervolgens met de achtergehouden marinade en bestrijk ook heel dun met olijfolie.
  • Keer de zalm voorzichtig en grilleer nog 2-3 minuten tot de vis lichtroze van kleur is.
  • Was de lente-uitjes, snijd ze in diagonale stukjes en garneer de zalm hiermee.

Notities

Vis en visproducten leveren verschillende waardevolle voedingsstoffen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor eiwit van hoge kwaliteit, dat wordt gebruikt voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, ons zenuwstelsel en het bloed. Vis bevat gemiddeld weinig vet (minder dan vlees). Voor zover vis vet bevat (zoals zalm), is het rijk aan onverzadigde vetzuren. Deze hebben een gunstig effect op het voorkomen van hart- en vaatproblemen. Ook blijken ze een positief effect te hebben op het immuunsysteem, waardoor chronische aandoeningen zoals dementie, suikerziekte, hersenbloedingen en reumatische klachten op afstand gehouden kunnen worden.
Vis levert niet alleen B-vitamines, met name B12, maar ook vitamine A en D. De laatste twee komen alleen in vettere vissoorten voor.
Vis is leverancier van ijzer (voorkomt bloedarmoede) en kalk (nodig voor de botopbouw) en vooral een belangrijke bron van jodium en selenium.
De laatste twee komen weinig voor in andere voedingsmiddelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kerrierijst met zalmfilet

Allerhande 2002
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis, Zalm
Porties: 2 personen
calorieën: 530kcal

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Prei schoonmaken, wassen en in ringen snijden.
  • Koriander fijnhakken.
  • Knoflook pellen en boven rijstkom van stoomkoker uitpersen.
  • Currypasta, rijst, rozijnen, prei en koriander, 3 dl water en 1 theelepel zout erdoor roeren.
  • Stoomkoker volgens gebruiksaanwijzing vullen met water.
  • Rijstkom erin zetten en rijst ca. 30 minuten stomen.
  • Zalmfilets bestrooien met zout en peper en op kerrierijst leggen.
  • Geheel in nog ca. 10-15 minuten gaar stomen.
  • Kerrierijst op vier borden scheppen.
  • Zalm ernaast scheppen

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 51g | Protein: 30g | Vet: 22g