Italiaanse koekjes van Astrid Veltman

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 225 gram suiker
  • 250 gram boter
  • 450 gram bloem
  • 3 eetlepels bakpoeder
  • 5 eieren
  • 2 eetlepels vanillesuiker

Instructies

  • Kneed de boter en de suiker door elkaar.
  • Vermeng de bloem en het bakpoeder, voeg dit aan het boter/suikermengsel toe en kneed het deeg tot alles goed is gemengd.
  • Klop de eieren met de vanillesuiker los, voeg ze aan het deeg toe en kneed verder tot het deeg soepel is.
  • Verdeel het deeg, alvorens er koekjes van te vormen, in 3 gelijke stukken, leg de koekjes daarna op een licht ingevette bakplaat en bak ze 8-10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
  • Voeg voor chocoladekoekjes 2 eetlepels cacao, een snuf kaneel en 50 gr gehakte hazelnoten aan 1/3 deel van het deeg toe, kneed goed door en vorm er balletjes van ± 21/2 cm van.
  • Bestrijk de koekjes, nadat ze zijn gebakken en afgekoeld, met een glazuur van poedersuiker, boter en wat cacao.
  • Voeg voor amandelkoekjes 1 theelepel amandelolie aan 1/3 deel van het deeg toe en vorm er balletjes van ± 21/2 cm van.
  • Bestrijk de koekjes, nadat ze zijn gebakken en afgekoeld, met een glazuur van poedersuiker, vanillesuiker en melk.
  • Desgewenst kunt u de koekjes kleuren door wat roze of groene kleurstof met het deeg mee te kneden.
  • Voeg voor sesamkoekjes 1 theelepel anijsessence aan 1/3 deel van het deeg toe, vorm er kleine rolletjes van (± 1 vinger lang) en wentel die door sesamzaad.

Notities / Tips / Wijnadvies

U kunt de amandelkoekjes ook zo maken:Voeg aan 1/3 deel van het deeg 1 theelepel amandelolie toe en verdeel hetdeeg in tweeën.Meng door de ene helft wat roze kleurstof en door de andere helft wat groenekleurstof.Rol beide helften uit tot een rechthoek van 8 x 16 cm en druk ze op elkaar.Snijd de koek, na het bakken en glazuren diagonaal in stukjes.U kunt de chocoladekoekjes op dezelfde manier bakken en snijden.Bestrooi die dan, nadat ze zijn geglazuurd, met wat gehakte hazelnoten.Houd er rekening mee, dat de koekjes bij het snijden gemakkelijk breken.Gebruik daarom een vlijmscherp, niet gekarteld mes.Om het glazuren van de ronde koekjes te vergemakkelijken, kunt u zeondersteboven in een kom met het glazuur dopen en ze daarin evenronddraaien.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Italië