Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 250 gram tarwebloem
- ½ zakje instant gist 3 ½ gram
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel(s) kristalsuiker
- 1 ei
- 50 gram gesmolten boter
- 1 deciliter lauwe melk.
- 250 gram krenten
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gesnipperde sukade
- 30 gram oranjesnippers
- 150 gram bruine basterdsuiker
Instructies
- Zeef de bloem in een kom.
- Voeg de gist, het zout en de kristalsuiker toe.
- Meng dit met een vork goed door elkaar.
- Maak een klein kuiltje en breek het ei daarboven.
- Voeg de gesmolten boter toe en begin te kneden.
- Voeg daarna langzaam de lauwe melk toe en kneed tot een mooi, nog enigszins vochtig deeg is ontstaan.
- Laat dit op een warme plek twintig minuten rijzen.
- Was de krenten en rozijnen en laat ze goed drogen.
- Snij de sukade en de oranjesnippers heel fijn.
- Kneed dit alles door het deeg.
- Laat het nogmaals twintig minuten rijzen.
- De krenten en rozijnen nemen een deel van het vocht uit het deeg op.
- Deel het deeg in tweeën en maak er twee ronde schijven van 16 tot 18 cm. doorsnede van.
- Verdeel de basterdsuiker over een schijf, zodanig dat de rand vrij van suiker blijft.
- Leg er dan de tweede schijf bovenop.
- Druk de randen goed aan.
- Leg de pof op een licht ingevet bakblik.
- Laat het geheel nogmaals 15 minuten rijzen.
- Verwarm de oven op 225°C.
- Bak de Jouster pof in 35 minuten goudbruin en gaar.
- Bestrijk de pof met water zodra deze uit de oven komt.
- Snijd er mooie plakken van en serveer ze met boter bestreken.
- Met dezelfde hoeveelheid ingrediënten kunt u ook acht kleine pofkes maken.
- De baktijd is dan wel iets korter.