Kakavia
(Griekse bouillabaisse)
Ingrediënten
- 1 ½ kg verschillende soorten gefileerde vis
- 1 theelepel zout
- citroensap
- koppen en staarten van de gefileerde vis
- 3 liter water
- 4 eetlepel(s) olijfolie
- 2 ui
- 1 aardappels in dunne plakjes
- 8 tomaat zonder zaden
- 2 eetlepel(s) fijngehakte selderij
- 2 tenen knoflook uit de pers
- 1 dl droge witte wijn
- 1 laurierblad
- peper
- 2 eetlepel(s) peterselie
Instructies
- Snijd de schoongemaakte vis in stukken.
- Strooi zout naar smaak over de vis en druppel er het sap van een halve citroen over.
- Laat het even rusten.
- Breng het visafval in ruim water aan de kook.
- Laat het op een zacht vuur 20 minuten koken.
- Zeef het en bewaar de bouillon.
- Verhit de olijfolie in een soeppan.
- Fruit hierin de uien, aardappelen, tomaten, selderij en knoflook 5 minuten.
- Voeg de bouillon, wijn en laurierblad toe en breng het aan de kook.
- Laat het met het deksel op de pan 40 minuten zacht koken.
- Zeef de bouillon en pers de groenten er goed uit om al het sap eruit te halen.
- Doe de bouillon weer in de pan.
- Er moet 2,5 liter vocht over zijn; giet er zonodig wat water bij.
- Breng de bouillon vervolgens weer aan de kook en doe de peper, peterselie en de stevigste visfilets erin.
- Kook dit 5 minuten op een matig vuur en doe dan de rest van de vis erbij.
- Laat het geheel nog 10 minuten koken.
- Voeg vlak voor het opdienen de rest van het citroensap toe en maak de soep op smaak af met peper en zout.