Kalkoen gevuld met appel en bleekselderij
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 1 grote appels
- 100 gram boter
- 1 theelepel kipkruiden
- peper
- 3 sneetjes wit brood zonder korst
- 1 ei
- ½ deciliter melk
- 150 gram gehakt
- 1 kalkoen
- zout
- 100 gram ontbijtspek in plakjes
- cocktailprikkers
- 1 deciliter rode wijn
Instructies
- Pel en snipper de ui.
- Maak de stengel bleekselderij schoon, haal de blaadjes eraf en hak ze fijn.
- Hak de stengel fijn.
- Snijdt de appel in blokjes.
- Verhit 25 gr boter in een grote koekenpan en fruit de ui en de stukjes bleekselderij ca. 3 min.
- Voeg het gehakt toe en bak alles ca. 5 min.
- Schep de appelblokjes en de kruiden door het gehakt en neem de pan van het vuur.
- Verkruimel de boterhammen en schep de kruim door het gehakt.
- Maak de kalkoen schoon en droog.
- Bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met peper en zout.
- Vul de buikholte met het gehaktmengsel en steek dicht met cocktailprikkers.
Bereiding:
- Oven voorverwarmen tot 200 graden, rest van de boter verhitten en een beetje in een braadslede gieten.
- Leg de kalkoen in de braadslede, bedek hem met het ontbijtspek en schenk er de rest van de boter over.
- Zet de braadslede in het midden van de voorverwarmde oven en braad de kalkoen ca. 50 min.
- Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvet.
- Verwijder het spek en braad de kalkoen in ca. 20 min bruin en gaar.
- Leg de kalkoen op een warme schaal en laat hem afgedekt met aluminiumfolie, even rusten.
- Snij het ontbijtspek in stukjes, roer deze samen met de rode wijn door het braadvet.
- Doe de saus over in een sauskom en strooi de gehakte bleekselderij blaadjes erover.
- Snijdt de kalkoen aan tafel aan.