Kalkoen gevuld met appel en bleekselderij

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 grote appels
  • 100 gram boter
  • 1 theelepel kipkruiden
  • peper
  • 3 sneetjes wit brood zonder korst
  • 1 ei
  • ½ deciliter melk
  • 150 gram gehakt
  • 1 kalkoen
  • zout
  • 100 gram ontbijtspek in plakjes
  • cocktailprikkers
  • 1 deciliter rode wijn

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de stengel bleekselderij schoon, haal de blaadjes eraf en hak ze fijn.
  • Hak de stengel fijn.
  • Snijdt de appel in blokjes.
  • Verhit 25 gr boter in een grote koekenpan en fruit de ui en de stukjes bleekselderij ca. 3 min.
  • Voeg het gehakt toe en bak alles ca. 5 min. 
  • Schep de appelblokjes en de kruiden door het gehakt en neem de pan van het vuur.
  • Verkruimel de boterhammen en schep de kruim door het gehakt.
  • Maak de kalkoen schoon en droog.
  • Bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met peper en zout.
  • Vul de buikholte met het gehaktmengsel en steek dicht met cocktailprikkers. 

Bereiding:

  • Oven voorverwarmen tot 200 graden, rest van de boter verhitten en een beetje in een braadslede gieten.
  • Leg de kalkoen in de braadslede, bedek hem met het ontbijtspek en schenk er de rest van de boter over.
  • Zet de braadslede in het midden van de voorverwarmde oven en braad de kalkoen ca. 50 min.
  • Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvet.
  •  Verwijder het spek en braad de kalkoen in ca. 20 min bruin en gaar.
  • Leg de kalkoen op een warme schaal en laat hem afgedekt met aluminiumfolie, even rusten. 
  • Snij het ontbijtspek in stukjes, roer deze samen met de rode wijn door het braadvet.
  • Doe de saus over in een sauskom en strooi de gehakte bleekselderij blaadjes erover. 
  • Snijdt de kalkoen aan tafel aan. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte
Feestdagen etc Kerst