Katsjapoeri

Katsjapoeri of kachapuri is een origineel en verrukkelijk brood, afkomstig uit Georgië. Het kroonvormige brood is met kaas gevuld. Volgens traditioneel gebruik wordt Katsjapoeri warm gegeten. U kunt het brood twee dagen bewaren.
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor 1 rond brood van 20 cm doorsnede

  • 15 gram gist verse of 3/4 zakje gedroogde
  • 2 theelepels suiker
  • 250 gram meel van harde tarwe Italiaanse specialiteitenwinkel
  • 1 theelepel zout
  • 50 gram boter

voor de vulling:

  • 450 gram belegen Goudse kaas geraspt
  • 25 gram boter
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 eetlepels fijngesneden koriander

Instructies

  • Los de gist en de suiker op in 1 1/2 dl handwarm water en zet het ± 10 minuten op een warme plek weg.
  • Zeef het meel en het zout boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Schenk het gistmengsel erin en voeg de boter toe.
  • Meng tot een samenhangende deegbal ontstaat en kneed met de handen nog 10 minuten door tot een elastisch deeg.
  • Leg de deegbal in een met olie ingevette kom en bevochtig hem met druppels water.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg ± 1 uur op een warme plek rijzen.
  • Meng intussen de ingrediënten voor de vulling.
  • Kneed het deeg even door en rol het uit tot een deeglap van ± 50 cm doorsnede.
  • Leg de deeglap over de pievorm.
  • Leg de vulling in het midden op het deeg.
  • Trek de zijkanten van het deeg met een flinke draai naar het midden toe, zodat er schuine plooien boven in het deeg komen.
  • Laat in het midden een klein gaatje open en vouw het deeg als bladeren terug.
  • Laat het afgedekt nogmaals ± 20 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak het brood in het midden van de oven ± 20 minuten, schakel de oven terug naar 175 °C en bak het brood nog ± 40 minuten.
  • Idee: of maak van deze hoeveelheid 24 kleine broodjes.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Georgië