Kerst stol met rozijnen, marsepein en rum

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 gram boerenluxe van de soezieclub
  • 225 ml water
  • 8 gram droge gist of 16 gram verse
  • 40 gram boter
  • 8 gram zout
  • rumaroma
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram gekonfijte stukjes fruit
  • 50 gram amandelen
  • 2 repen van 150 fr. marsepein

Instructies

  • Voeg de ingr. voor het deeg samen en kneed 20 minuten met de hand of met een kneedmachine.
  • Ofwel doe je alles in de bbm en kies je het progr. voor deeg.
  • Bedek het deeg met een droge doek en laat het 25 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Druk het deeg plat en hak het in kleinere stukken.
  • Meng er de rozijnen, de amandelschilfers en de stukjes gekonfijt fruit door.
  • Voeg de stukken weer samen en vorm 2 even grote deegballen.
  • bedek ze opnieuw met een droge doek en laat nog 20 minuten rijzen op kamertemp.
  • Druk beide stukken plat en maak ze weer bolvormig.
  • Rol het deeg dan ovaal.
  • Rol het vervolgens in de lengte uit tot een dikte van 2 cm) zonder de stompe punten te rollen.
  • Bestrijk de boorden met losgeklopt ei.
  • Rol 1 stuk marsepein lang zodat het in het uitgerolde deeg past.
  • Leg het erin en doe hetzelfde met de 2e rol.
  • Vouw het deeg dicht en druk de randen goed aan.
  • Leg de kerststollen met de sluiting opzij op een ingevetten bakplaat.
  • Bedek het met een droge doek en laat het nog 45 min. rijzen op kamertemp.
  • Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei.
  • Bak de kerststollen 25 minuten in een voorverwarmde oven op 210 graden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch