Kerstzandkoekjes

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 100 gram basterdsuiker
  • 150 gram boter
  • evt. 1 ei

Instructies

Voorbereiden

  • Deeg maken. In keukenmachine: Alle ingrediënten in mengkom doen en machine met pulseknop kort laten draaien, tot deeg korrelige structuur heeft. 
  • Deegkruimels (eventueel met smaakmakers, zie volgende recepttips) met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden.
  • Met de hand: Bloem en suiker boven kom zeven.
  • Boter met behulp van twee messen door bloemmengsel snijden, tot boterstukjes zo groot zijn als erwten.
  • Eventueel dooier en smaakmakers toevoegen (zie recepttips).
  • Massa met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden.
  • Als deeg plakkerig wordt geen extra bloem toevoegen, maar deeg even in koelkast terugzetten. 
  • Deegbal in plasticfolie verpakken en 30 min.  in koelkast laten opstijven.
  • Deegbal kan ook worden ingevroren.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C. 
  • Bakplaat invetten of bekleden met bakpapier.

Bereiden

  • Koekjes maken. Werkvlak en deegroller met bloem bestuiven of deegbal tussen 2 vellen bakpapier uitrollen tot lap van ca. 40 x 40 cm en 3-4 mm dik.
  • Met uitsteekvormpje of omgekeerd glas koekjes uitsteken, of deze langs zelfgemaakt sjabloon lossnijden.
  • Afsnijdsels samenkneden en opnieuw uitrollen, tot alle deeg gebruikt is.
  • Van deegbal rol vormen (eventueel in koelkast opnieuw laten opstijven) en deze in plakjes snijden.
  • Of deegbal uitrollen, bestrijken met jam of (anders gekleurde) tweede deeglap erop leggen, deeglap strak oprollen en rol in plakjes snijden.
  • Koekjes op enige afstand van elkaar op bakplaat leggen.
  • Koekjes in midden van oven in 15-20 min. lichtbruin en gaarbakken.
  • Koekjes, als ze nog warm zijn, met paletmes (of kaasschaaf) van bakplaat nemen en - liefst op taartrooster - vlak neerleggen om af te koelen.
  • Zandkoekjes luchtdicht afgesloten in trommel bewaren. Zo blijven ze ca. 3 dagen vers.

Notities / Tips / Wijnadvies

Tip
Met stukjes:
Meng grofgehakte noten (ongezouten!), pure chocolade of gedroogd fruit door het basisdeeg. Met rozijnen, krenten, stukjes gember of sukade of bigarreaux kan het ook. Pluk telkens een stuk van het deeg en draai er tussen twee handen een grillig gevormd balletje van. Druk elk balletje plat op de bakplaat en bak de koekjes af volgens het basisrecept.
Tip
Met kruiden:
Kneed kaneel en gemberpoeder of koekkruiden door het basisdeeg en vorm er een rol van. Strooi kristalsuiker en fijngehakte amandelen op een plat bord en wentel de deegrol er stevig in. Snijd koekjes van de rol, druk in elk eventueel een gepelde amandel als garnering en bak de koekjes af volgens het basisrecept.
Tip
Kerstkransjes:
Steek met een glas rondjes uit het basisdeeg en steek daar vervolgens met een appelboor kleine rondjes uit. Bestrijk de deegrondjes met wat melk of eiwit en strooi er een mengsel van kristalsuiker, kaneel en verkruimeld amandelschaafsel overheen. Bak de koekjes af volgens het basisrecept. Hang de koekjes aan een haakje of lint in de kerstboom.
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Feestdagen etc Kerst