Kip-Kurkuma

Kip-Kurkuma

geen kip-kerrie, maar een eenvoudig recept: Kip-Kurkuma
Daar waar kerrie een mengsel is van verschillende kruiden, wordt kurkuma gewonnen uit Curcuma Longa, een gemberachtige plant. Dit kruid en in het bijzonder de stof curcumine die in kurkuma zit, wordt al eeuwenlang in de oosterse geneeskunde toegepast en krijgt steeds meer belangstelling vanuit de hedendaagse medische hoek. Kurkuma is ook bekend onder de namen geelwortelkoenjitIndische saffraan en de Engelse naam turmeric.
De Italianen kenden kurkuma al jaren als decoratieve kamerplant, maar gebruiken nu steeds meer dit kruid, met name omdat het veel milder is dan kerrie en een fantastische okergele kleur aan gerechten geeft.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 gram kipfilet
  • 40 gram pijnboompitten
  • 500 ml melk *)
  • 4 theelepel kurkuma
  • olie of margarine om te bakken
  • peper & zout

eventueel:

  • bindmiddel en/of slagroom

Instructies

  • Bak de aan blokje gesneden kipfilet in olie of margarine aan.
  • Voeg de kurkuma en ¾ van de pijnboompitten toe en roer dit alles een tiental seconden.
  • Voeg de melk toe en maak het op smaak met zout en peper.
  • Laat het mengsel tien minuten op laag vuur intrekken en inkoken.
  • Strooi bij het opdienen de resterende pijnboompitten over het gerecht.
  • Wanneer het mengsel te dun is, kun een beetje bindmiddel gebruiken of slagroom toevoegen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Kip-kurkuma kun je serveren met rijst, couccous of gekookte aardappels en smaakt voortreffelijk met sperziebonen, sugar sneps, peultjes of groene asperges.
*) wanneer je magere melk gebruikt kun je eventueel een beetje slagroom toevoegen om een ‘vollere’ smaak te krijgen
--------------------------------------------------------------------------------------------------