Klassieke appeltaart van Astrid Veltman

heelhollandbakt
Porties: 4
Total time 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 gram boter plus extra voor het invetten
  • 160 gram bruine basterdsuiker
  • 0,50 theelepel kaneel gemalen
  • 300 gram witte bloem
  • mespuntje zout
  • 1 ei
  • paneermeel voor het bestuiven
  • 100 gram rozijnen
  • rum
  • 8 stuks Jonagold appels
  • 100 gram gepelde walnoten
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 theelepel kaneel
  • 1 ei voor het bestrijken
  • 25 blanke amandelen
  • poedersuiker

Instructies

  • Vet een springvorm met een diameter van 24 centimeter in en bestuif met bloem.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de zachte boter met de bruine basterdsuiker en kaneel.
  • Zeef de bloem met een snuf zout boven het botermengsel en voeg 1 ei toe.
  • Kneed tot een soepel deeg en laat afgedekt minimaal 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol 2/3 deel van het deeg uit en bekleed de springvorm hiermee.
  • Verdeel de paneermeel over de bodem.
  • Zet de springvorm in de koelkast om verder te rusten.
  • Wel de rozijnen in wat rum.
  • Schil de appels en snijd in partjes.
  • Zeef de rozijnen.
  • Meng de appelpartjes met de gewelde rozijnen, walnoten, suiker, vanillesuiker en kaneel.
  • Schep de vulling in de taartvorm.
  • Rol het resterende deeg uit en bedek de bovenkant van de taart hiermee.
  • Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en bestrooi met de amandelen.
  • Bak de appeltaart in circa 60 minuten gaar.
  • Laat afkoelen.
  • Bestuif met poedersuiker wanneer u de taart serveert.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Bijgerecht
Land van herkomst Nederland