Klassieke appeltaart van Astrid Veltman
heelhollandbakt
Ingrediënten
- 200 gram boter plus extra voor het invetten
- 160 gram bruine basterdsuiker
- 0,50 theelepel kaneel gemalen
- 300 gram witte bloem
- mespuntje zout
- 1 ei
- paneermeel voor het bestuiven
- 100 gram rozijnen
- rum
- 8 stuks Jonagold appels
- 100 gram gepelde walnoten
- 4 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 theelepel kaneel
- 1 ei voor het bestrijken
- 25 blanke amandelen
- poedersuiker
Instructies
- Vet een springvorm met een diameter van 24 centimeter in en bestuif met bloem.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de zachte boter met de bruine basterdsuiker en kaneel.
- Zeef de bloem met een snuf zout boven het botermengsel en voeg 1 ei toe.
- Kneed tot een soepel deeg en laat afgedekt minimaal 15 minuten rusten in de koelkast.
- Rol 2/3 deel van het deeg uit en bekleed de springvorm hiermee.
- Verdeel de paneermeel over de bodem.
- Zet de springvorm in de koelkast om verder te rusten.
- Wel de rozijnen in wat rum.
- Schil de appels en snijd in partjes.
- Zeef de rozijnen.
- Meng de appelpartjes met de gewelde rozijnen, walnoten, suiker, vanillesuiker en kaneel.
- Schep de vulling in de taartvorm.
- Rol het resterende deeg uit en bedek de bovenkant van de taart hiermee.
- Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en bestrooi met de amandelen.
- Bak de appeltaart in circa 60 minuten gaar.
- Laat afkoelen.
- Bestuif met poedersuiker wanneer u de taart serveert.