Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Voor de tahinsaus:
- 4-5 eetlepels tahin
- 4 eetlepels Griekse yoghurt of zuivelvrije yoghurt
- Sap van ½ citroen
- 2-3 eetlepels extra vergine olijfolie
- Heet water om te verdunnen
Voor de falafel:
- 800 g kikkererwten uit blik uitgelekt en afgespoeld
- 4 eetlepels gehakte bladpeterselie
- 2 eetlepels gehakte verse korianderblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 grote sjalot gehakt
- 3 eetlepels bloem glutenvrij indien nodig
- 2 eetlepels sesamzaad
- 2 theelepels gemalen komijnzaad
- 1 theelepel paprikapoeder
- Sap van ½ citroen
- Zeezout
- Bakspray van olijfolie
Voor het serveren:
- 6 pitabroodjes glutenvrij indien nodig
- Verse slabladeren
- 1 grote tomaat in plakken
- ½ rode ui in ringen
- 1 komkommer in plakjes
Instructies
- Meng in een kom de tahin, Griekse yoghurt, citroensap en olijfolie.
- Verdun het mengsel geleidelijk met heet water tot het gemakkelijk smeerbaar is.
- Zet apart.
- Doe de kikkererwten, peterselie, koriander, knoflook, sjalot, bloem, sesamzaad, komijn, paprikapoeder, citroensap en zout in een keukenmachine.
- Mix op de pulseerstand tot een grove, samenhangende pasta ontstaat.
- Vorm hiervan 25-30 balletjes van 2,5 cm doorsnee.
- Bespuit het mandje van de airfryer met bakspray.
- Voeg de falafel toe, zonder dat ze elkaar raken, en bespuit ze licht met bakspray.
- Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 8 minuten.
- Keer de falafel na 8 minuten om en bak nog 6 minuten.
- Verwarm ondertussen de pitabroodjes volgens de instructies op de verpakking.
- Serveer de falafel in opgewarmde pitabroodjes met de tahinsaus, sla, tomaat, ui en komkommer.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige rosé, zoals een Rosé d’Anjou, vormt een verfrissende aanvulling op de smaken van deze falafel.Voedingswaarden
Calories: 370 kcal | koolhydraten: 48 g | Protein: 15 g | Vet: 13 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 7 g