Koude tomatensoep met ricottaballetjes
Ingrediënten
- 200 gram spinazie of borage*
- 2 eetlepels olie
- 1 geperst teentje knoflook
- 300 gr verse ricotta
- 2 ei
- 50 gr geraspte Parmezaan
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel bloem
- zout
- nootmuskaat
- peper
- 1 liter groentebouillon van tablet
- 1 schoongeboende sinaasappel
- 1 liter tomatensap
- 2 eetlepels grofgesneden bieslook
- 2 stengels bleekselderij in lange dunne reepjes
Instructies
- Blancheer de spinazie ± 1 minuut in ruim kokend water, laat uitlekken, druk het vocht eruit en snijd de groente fijn.
- Bak de spinazie en de knoflook zachtjes in de olie.
- Meng de ricotta met de eieren, de Parmezaanse kaas, het spinaziemengsel*, de boter, de bloem, zout en nootmuskaat.
- Breng de bouillon aan de kook.
- Laat met 2 lepels balletjes van het ricottamengsel in de bouillon glijden.
- Schep de balletjes, als ze boven drijven, uit de bouillon en laat ze op een doek uitlekken.
- Trek reepjes schil van de sinaasappel.
- Pers de sinaasappel uit en meng het sap met het tomatensap, zout en peper.
- Verdeel de ricottaballetjes over de borden en schenk de soep erover.
- Bestrooi met de bieslook, de bleekselderij en de sinaasappelschil.
- Deze soep wordt koud geserveerd, maar u kunt haar ook warm serveren.
- Verwarm dan het tomatensap met het sinaasappelsap, zout en peper.
- Laat de ricottaballetjesdaarna voorzichtig in de soep glijden, ze zullen iets smelten.
- De ricottaballetjes worden in Italië met borage (komkommerkruid) gemaakt.
Notities / Tips / Wijnadvies
- Borage is in de winter moeilijk verkrijgbaar; u kunt het eventueel bij de groenteman bestellen. Spinazie is echter een goede vervanger.