Koude tomatensoep met ricottaballetjes

      Reacties uitgeschakeld voor Koude tomatensoep met ricottaballetjes

 

Koude tomatensoep met ricottaballetjes

Recept afdrukken
CategorieSoepen
porties4
AuteurAstrid Veltman

ingrediënten

  • 200 gr spinazie of borage*
  • 2 eetlepels olie
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 300 gr verse ricotta
  • 2 ei
  • 50 gr geraspte Parmezaan
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bloem
  • zout
  • nootmuskaat
  • peper
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 1 schoongeboende sinaasappel
  • 1 liter tomatensap
  • 2 eetlepels grofgesneden bieslook
  • 2 stengels bleekselderij in lange dunne reepjes

Bereidingswijze

  • Blancheer de spinazie ± 1 minuut in ruim kokend water, laat uitlekken, druk het vocht eruit en snijd de groente fijn.
  • Bak de spinazie en de knoflook zachtjes in de olie.
  • Meng de ricotta met de eieren, de Parmezaanse kaas, het spinaziemengsel*, de boter, de bloem, zout en nootmuskaat.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Laat met 2 lepels balletjes van het ricottamengsel in de bouillon glijden.
  • Schep de balletjes, als ze boven drijven, uit de bouillon en laat ze op een doek uitlekken.
  • Trek reepjes schil van de sinaasappel.
  • Pers de sinaasappel uit en meng het sap met het tomatensap, zout en peper.
  • Verdeel de ricottaballetjes over de borden en schenk de soep erover.
  • Bestrooi met de bieslook, de bleekselderij en de sinaasappelschil.
  • Deze soep wordt koud geserveerd, maar u kunt haar ook warm serveren. 
  • Verwarm dan het tomatensap met het sinaasappelsap, zout en peper. 
  • Laat de ricottaballetjesdaarna voorzichtig in de soep glijden, ze zullen iets smelten.
  • De ricottaballetjes worden in Italië met borage (komkommerkruid) gemaakt.

Tips / Opmerkingen

  • Borage is in de winter moeilijk verkrijgbaar; u kunt het eventueel bij de groenteman bestellen. Spinazie is echter een goede vervanger.