Krenten- en/of rozijnenbrood

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 400 gram bloem
  • 6 gram zout
  • geraspte citroenschil of kardemom
  • 20 gram basterdsuiker
  • ½ ei of 1 eidooier
  • 35 gram gist verse of 17 gr gedroogde gist
  • 2 dl melk
  • 60 gram boter

Voor de vulling:

  • 250 gram krenten en/of rozijnen

Instructies

  • Wel de krenten en/of rozijnen, laat ze uitlekken en dep ze droog.
  • Maak een soepel deeg van de bloem, het zout, desgewenst de geraspte citroenschil, de basterdsuiker, 1/2 ei, de gist, de melk en de gesmolten boter en laat het op een tamelijk warme, vochtige, tochtvrije plaats 30-45 minuten rijzen.
  • Kneed het deeg door en werk er daarna snel het droge vulsel door, zonder dat het vulsel kapot gaat.
  • Maak van het deeg een lap en rol die stevig op.
  • Duw aan de oppervlakte uitstekende krenten of rozijnen dieper in het deeg.
  • Leg de rol met de naad naar beneden in of op een ingevette bakvorm of bakplaat en druk het aan.
  • Laat het deeg opnieuw 30-45 minuten rijzen.
  • Zet de bakplaat of de vorm op een rooster in een zeer hete oven (± 240°C) en laat het brood in ± 25 minuten snel gaar en bruin worden.
  • Maak het brood aan de bovenzijde nat en zet het nog 1 minuut in de oven terug.
  • Keer het daarna en laat het op een rooster uitdampen.

Variaties:

  • - Bruin krentenbrood
  • Vervang 250 gr bloem door volkorenmeel en gebruik 40 gr verse gist.
  • - Krentenbollen (12 stuks)
  • Vorm na de eerste rijs 12 kleine bollen van het deeg en laat die op een
  • ingevette bakplaat 30-45 minuten rijzen.
  • Bestrijk de bollen enkele malen met losgeklopt ei.
  • Baktijd: 10-15 minuten.
  • - Gemberbrood, gemberbollen
  • Vervang de krenten en/of rozijnen door 200 gr kleingesneden goed uitgelekte
  • gember.
  • - Paasbrood
  • Voeg als vulsel extra 25 gr sukade, 25 gr oranjesnippers en 25 gr geroosterde
  • amandelsnippers toe.
  • - Kerststol, Weihnachtstolle
  • Voeg aan de ingrediënten van het paasbrood nog 300 gr amandelspijs (van
  • 150 gr amandelen) toe.
  • Leg de ronde deegplak na de eerste rijs op een ingevette bakplaat, vorm de
  • amandelspijs tot een rol en leg die ongeveer in het midden.
  • Sla het deeg zò dubbel dat het omgeslagen deel iets kleiner is dan het
  • onderste.
  • Laat het deeg opnieuw rijzen.
  • Bestrijk de warme stol na het bakken een paar maal met boter.
  • Bestrooi het afgekoelde brood desgewenst met poedersuiker en versier het
  • met een rood lint en een takje hulst.
  • - Broodtulband
  • Doe het deeg na de eerste rijs over in een ingeboterde tulbandvorm en in een
  • klein zandtaartvormpje.
  • Bak ze op een rooster.
  • Neem het kleine vormpje na ± 15 minuten uit de oven en zet dit na afkoelen
  • als een
  • 'hoedje' op de tulband.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood