Verse kruiden zijn belangrijke ingrediënten bij het maken van iedere salade. Wees voorzichtig met hoeveelheden bij het gebruik van gedroogde kruiden. Een teveel aan tijm of basilicum kan de smaak van een salade soms sterk overheersen. Er zijn honderden kruiden en ieder zal zijn voorkeur hebben voor een bepaald kruid of kruidenmengsel. Het klassieke verse kruidenmengsel wordt in de Franse keuken ‘fines herbes’ genoemd. Daarin zijn vertegenwoordigd peterselie, kervel, dragon en bieslook. Dit mengsel geeft iedere salade een fijn en geurig aroma. Peterselie is veruit het meest gebruikte keukenkruid. Het is overal en altijd verkrijgbaar en kan ook eenvoudig in eigen tuin of op het balkon worden gekweekt. Gebruik gehakte bladpeterselie bij de verwerking in salades en garneer een salade met decoratieve toefjes krulpeterselie. Kervel is een klassiek kruid met een zachte, anijsachtige smaak die goed past in salades en dressings. Kervel wordt ook in blikjes verkocht. Dragon is vers, ingemaakt en gedroogd verkrijgbaar. De kleingesneden verse of ingemaakte blaadjes met een wat bitterzoete smaak zijn de beste. Bieslook, een lid van de uienfamilie, is een van de fijnste keukenkruiden. Ook om te garneren is bieslook heel geschikt. Het kruid heeft een tere uiensmaak en kan alleen vers worden gebruikt. Bieslook mag niet worden gehakt, maar wordt altijd geknipt. Keukenkruiden met een meer uitgesproken smaak zijn bijvoorbeeld: Basilicum, waarvan de geurige blaadjes – bij voorkeur vers, maar eventueel ook gedroogd – heel goed passen bij salades waarin tomaten zijn verwerkt en in vleessalades. Bonekruid kan behalve in salades met peulvruchten ook in bescheiden mate in dressings worden gebruikt. De smaak overheerst echter vrij snel. Van dille kunnen zowel de fijngeveerde blaadjes als de zaadjes in salades met aardappelen, kool, tomaten of vis worden gebruikt. De blaadjes lenen zich ook bijzonder goed als garnering. Karwij- of kummelzaadjes kunnen, mits in niet te grote hoeveelheid, goed worden verwerkt in salades met komkommer, kool of vlees. Majoraan is geliefd in de Italiaanse keuken. Gebruik dit kruid vooral in salades waarin tomaten zijn verwerkt. Sterker van smaak is de wilde marjolein, ook wel oregano genoemd. Mierikswortel moet altijd zeer fijn worden geraspt. De smaak houdt het midden tussen die van scherpe mosterd en radijs. Gebruik het dus met mate. Geraspte mierikswortel is in potjes verkrijgbaar en bovendien als mierikswortelsaus. Tijm is een geurig en veelzijdig kruid. dat zowel vers als gedroogd kan worden gebruikt. Het is bijzonder geliefd in de landen rond de Middellandse Zee. De smaak komt goed tot zijn recht in allerlei samengestelde salades, bijvoorbeeld met vlees of gevogelte. Gebruik niet meer dan een mespunt gedroogde tijm. Het verse groen van de venkelknol past uitstekend bij salades met vis of schaal- en schelpdieren. Ook in salades met rijst of kip of in tomatensalades kunnen de fijngeveerde venkelblaadjes goed worden verwerkt. Goede groentenwinkels hebben nog vele andere verse kruiden te koop en overal zijn wel gedroogde kruiden in strooibussen of flesjes verkrijgbaar. Zelf experimenteren met deze kruiden en daardoor het vinden van voordien onbekende smaakcombinaties geeft vaak dankbare ervaringen.