Kweeperenkaas

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 kg kweeperen
  • citroensap
  • suiker in gewicht gelijk aan dat van de kweeperen zonder klokhuis en schil

Instructies

  • Verwijder de klokhuizen, schil de kweeperen en en zet het vruchtvlees apart.
  • Verwarm de klokhuizen, schillen en 250 ml water in een steelpan en kook 1 uur zachtjes.
  • Passeer de pulp door een puntzeef en houd apart.
  • Doe pulp, citroensap en nog eens 250 ml water in een steelpan met dikke bodem.
  • Weeg het vruchtvlees, voeg het aan de pulp toe en laat alles 1 uur zachtjes koken.
  • Pureer de pulp met een staafmixer of in een keukenmachine glad.
  • Voeg nu de suiker toe en kook de puree onder af en toe roeren nog 2 uur zachtjes, tot ze dieproze van kleur is geworden.
  • De kaas is klaar, wanneer je een lepel over de bodem van de pan kunt halen en daarmee een duidelijk spoor achterlaat.
  • Vet een ondiepe braadslee met antibaklaag licht in en schenk een laag kaas van ongeveer 3 cm erin.
  • Laat 1 nacht staan, stort de kaas op een stuk kaasdoek en wikkel het eromheen.
  • Wikkel het pakket vervolgens in krantenpapier en laat de kaas voor gebruik 1 maand op een donkere plek staan.
  • De kweeperenkaas is maximaal 1 jaar houdbaar.

Notities / Tips / Wijnadvies

Kweeperenkaas is net zo min kaas als vruchtenleer leer is, maar qua textuur is hij wel te vergelijken met een halfzachte kaas. Vanwege zijn geurige honingsmaak past hij er zelfs zeer goed bij. Kweeperenkaas is ook heerlijk bij koud vlees of foie gras. Naarmate hij langer ligt, wordt hij steviger, donkerder en krachtiger van smaak.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Fruit