Lamsbout met rode wijnsaus, tuinbonen en aardappelterrine

      Reacties uitgeschakeld voor Lamsbout met rode wijnsaus, tuinbonen en aardappelterrine

 

Lamsbout met rode wijnsaus, tuinbonen en aardappelterrine

Recept afdrukken
CategorieLamsvlees / met vlees
porties4
AuteurAstrid Veltman

Ingrediënten

  • 1 lamsbout
  • 2 kg tuinbonen
  • 100 gr ontbijtspek
  • 71/2 dl droge rode wijn
  • 2 dl rode port
  • 2 sjalotten
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 liter kalfsfond
  • 100 gr boter
  • 500 gr aardappel Nicola
  • 1 kg aardappel Biltstar
  • 1 bos peterselie
  • bonenkruid
  • 1 takje tijm

Bereidingswijze

  • Maak van de lamsbout een rollade door het bot eruit te snijden en het vlees op te binden.
  • Dop en blancheer de tuinbonen, spoel ze met koud water af en haal het velletje eraf.
  • Snijd het ontbijtspek zeer fijn.

Saus:

  • Laat de rode wijn met de port, de fijngehakte sjalotjes, wat tijm en rozemarijn tot 1/4 inkoken.
  • Zeef dit, voeg de kalfsfond toe en laat verder inkoken.
  • Monteer de saus met boter.

Terrine:

  • Schil de Nicola's, snijd ze in dunne plakjes en blancheer die tot ze soepel zijn.
  • Laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Kook de Biltstar gaar en maak er een stevige puree van.
  • Pureer de peterselie met wat olijfolie in een blender en voeg dit aan de aardappelpuree toe.
  • Bekleed een terrinevorm met plakjes katenspek, vul de terrine op met de plakjes aardappel, die door de met room losgeklopte eierdooiers zijn gehaald en met de puree en stoom het gerecht gaar.
  • Stort de terrine en snijd hem, als hij iets is afgekoeld, in plakken.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk de lamsbout met olijfolie, steek er een vleesthermometer in en braad het vlees in de oven tot de meter 55°C aangeeft.
  • Haal de rollade uit de oven, dek hem met aluminiumfolie af en laat hem ± 20 minuten nagaren.
  • Snijd de rollade in plakken.
  • Bak het ontbijtspek in een klontje boter, voeg de tuinboontjes toe, laat het doorwarmen en meng er het bonenkruid door.