Lasagne al forno
Ingrediënten
Voor de vleessaus:
- 1 fijngehakte ui
- 1 fijngehakte wortel
- 1 fijngehakte stengel bleekselderij
- 50 gram fijngesneden bakbacon
- 75 gram boter
- 200 gram half-om-halfgehakt
- 500 gram ontvelde kleingesneden tomaten
- ¼ liter droge witte wijn
- zout peper
- 100 gram in stukjes gesneden kippenlevers
- 100 gram fijngehakte prosciutto rauwe ham
Voor de lasagne:
- verse pasta bereid met 200 gr bloem en 2 eieren
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
Voor de béchamelsaus:
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- ½ liter melk
Instructies
- Fruit de ui, wortel en bleekselderij (u kunt ze samen in een keukenmachine met de bakbacon in de helft van de boter, tot de ui glazig ziet.
- Voeg het gehakt toe en bak dit al roerend 3 minuten mee.
- Doe de tomaten en de witte wijn erbij, voeg wat zout en peper toe en laat het geheel minstens 1 uur zachtjes koken.
- Voeg eventueel wat water toe als het gehaktmengsel te droog wordt. De saus moet echter vrij stevig blijven.
- Voeg de kippenlevers en de prosciutto aan de saus toe.
- Bereid vervolgens de béchamelsaus.
- Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor en warm deze al roerend enkele minuten mee.
- Voeg geleidelijk en al roerend de melk toe en laat de saus 2 minuten doorkoken.
- Bereid de pasta en verdeel deze in 3 stukken.
- Rol elk stuk zo dun mogelijk uit en snijd er een cirkel of rechthoekige lap uit die precies in uw schaal past.
- Kook de lasagnevellen één voor één in ruim kokend water met zout al dente (beetgaar).
- Laat ze uitlekken en leg ze op een schone theedoek.
- Beboter een ovenvaste schaal en leg één van de deegvellen onderin.
- Bestrijk het deeg met de helft van de vleessaus, bedek met enkele lepels béchamelsaus en bestrooi met de helft van de Parmezaanse kaas.
- Doe dit nog eens met het tweede lasagnevel, de rest van de vleessaus, nog een deel van de béchamelsaus en de rest van de Parmezaanse kaas.
- Bedek het geheel met het derde vel lasagne en bestrijk met de rest van de béchamelsaus.
- Snijd de rest van de boter in stukjes en verdeel die over de béchamelsaus.
- Bak de lasagne 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en serveer direct.
- In plaats van gewone pasta kunt u ook groene of kant-en-klare pasta gebruiken.