Lasagne al forno

Porties: 8
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vleessaus:

  • 1 fijngehakte ui
  • 1 fijngehakte wortel
  • 1 fijngehakte stengel bleekselderij
  • 50 gram fijngesneden bakbacon
  • 75 gram boter
  • 200 gram half-om-halfgehakt
  • 500 gram ontvelde kleingesneden tomaten
  • ¼ liter droge witte wijn
  • zout peper
  • 100 gram in stukjes gesneden kippenlevers
  • 100 gram fijngehakte prosciutto rauwe ham

Voor de lasagne:

  • verse pasta bereid met 200 gr bloem en 2 eieren
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas

Voor de béchamelsaus:

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • ½ liter melk

Instructies

  • Fruit de ui, wortel en bleekselderij (u kunt ze samen in een keukenmachine met de bakbacon in de helft van de boter, tot de ui glazig ziet.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit al roerend 3 minuten mee.
  • Doe de tomaten en de witte wijn erbij, voeg wat zout en peper toe en laat het geheel minstens 1 uur zachtjes koken.
  • Voeg eventueel wat water toe als het gehaktmengsel te droog wordt. De saus moet echter vrij stevig blijven.
  • Voeg de kippenlevers en de prosciutto aan de saus toe.
  • Bereid vervolgens de béchamelsaus.
  • Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor en warm deze al roerend enkele minuten mee.
  • Voeg geleidelijk en al roerend de melk toe en laat de saus 2 minuten doorkoken.
  • Bereid de pasta en verdeel deze in 3 stukken.
  • Rol elk stuk zo dun mogelijk uit en snijd er een cirkel of rechthoekige lap uit die precies in uw schaal past.
  • Kook de lasagnevellen één voor één in ruim kokend water met zout al dente (beetgaar).
  • Laat ze uitlekken en leg ze op een schone theedoek.
  • Beboter een ovenvaste schaal en leg één van de deegvellen onderin.
  • Bestrijk het deeg met de helft van de vleessaus, bedek met enkele lepels béchamelsaus en bestrooi met de helft van de Parmezaanse kaas.
  • Doe dit nog eens met het tweede lasagnevel, de rest van de vleessaus, nog een deel van de béchamelsaus en de rest van de Parmezaanse kaas.
  • Bedek het geheel met het derde vel lasagne en bestrijk met de rest van de béchamelsaus.
  • Snijd de rest van de boter in stukjes en verdeel die over de béchamelsaus.
  • Bak de lasagne 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en serveer direct.
  • In plaats van gewone pasta kunt u ook groene of kant-en-klare pasta gebruiken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Pasta
Land van herkomst Italië