Lemper met vleesvulling

kleefrijstrolletjes met vleesvulling
Porties: 24 stuks
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1000 gram ketan kleefrijst
  • 1 liter water
  • snufje zout
  • 1 spriet sereh citroengras
  • ½ blokjes santen kokosmelk
  • bumbus kruiden en vulling
  • 1 grote ui
  • 2 eetlepels slaolie
  • 750 gram gehakt half om half
  • 2 fijngemaakte kemirinootjes
  • 2 blaadjes salam Indonesische laurier
  • 1 spriet sereh citroengras
  • 1 theelepel laos galanga, verwant aan gember
  • 3 theelepel kunyit kurkuma
  • 2 theelepel ketumbar koriander
  • 1 theelepel jinten komijn
  • 1 theelepel trassi garnalenpasta
  • 2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel suiker
  • zout
  • ¼ blokjes santen kokosmelk

Instructies

  • Was de ketan in een zeef totdat het water helder is.
  • Breng de ketan met 1 liter water, het zout, de sereh en het blokje santen op een hoog vuur aan de kook.
  • Roer goed totdat het water verdampt is en draai het vuur uit.
  • Laat de ketan 10 minuten rusten.
  • Verwarm een stoompan ongeveer 10 minuten voor en doe in de gaatjespan de ketan en laat deze in 30 tot 45 minuten gaar stomen.
  • Maak intussen de vulling: pel de ui en rasp de ui zeer fijn, fruit de ui in de slaolie glazig en voeg het gehakt toe.
  • Fruit totdat het gehakt rul is. Voeg alle overige ingrediënten en bumbus toe (behalve de santen), en laat het geheel gaar worden in ongeveer 15 minuten.
  • Doe het blokje santen erbij en laat het geheel ongeveer 10 tot 15 minuten sudderen totdat de santen gesmolten is.
  • Doe het vuur uit en laat de vulling afkoelen.
  • Verwijder de blaadjes en de sereh.
  • Doe op een stukje plastic- of aluminiumfolie een schepje warme ketan, druk de ketan plat en leg er een eetlepel vulling op.
  • Rol de rijst om de vulling en sluit dan de folie. Het moeten mooie rolletjes worden, de vulling mag er niet 'uit lopen'.
  • Serveer de lempers warm.

Notities / Tips / Wijnadvies

De lempers kunnen kant en klaar worden ingevroren en worden omgewarmd in de stoompan, magnetron of (in aluminiumfolie) in de oven.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Vlees
Land van herkomst Indonesië