Lemper met vleesvulling
kleefrijstrolletjes met vleesvulling
Ingrediënten
- 1000 gram ketan kleefrijst
- 1 liter water
- snufje zout
- 1 spriet sereh citroengras
- ½ blokjes santen kokosmelk
- bumbus kruiden en vulling
- 1 grote ui
- 2 eetlepels slaolie
- 750 gram gehakt half om half
- 2 fijngemaakte kemirinootjes
- 2 blaadjes salam Indonesische laurier
- 1 spriet sereh citroengras
- 1 theelepel laos galanga, verwant aan gember
- 3 theelepel kunyit kurkuma
- 2 theelepel ketumbar koriander
- 1 theelepel jinten komijn
- 1 theelepel trassi garnalenpasta
- 2 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel suiker
- zout
- ¼ blokjes santen kokosmelk
Instructies
- Was de ketan in een zeef totdat het water helder is.
- Breng de ketan met 1 liter water, het zout, de sereh en het blokje santen op een hoog vuur aan de kook.
- Roer goed totdat het water verdampt is en draai het vuur uit.
- Laat de ketan 10 minuten rusten.
- Verwarm een stoompan ongeveer 10 minuten voor en doe in de gaatjespan de ketan en laat deze in 30 tot 45 minuten gaar stomen.
- Maak intussen de vulling: pel de ui en rasp de ui zeer fijn, fruit de ui in de slaolie glazig en voeg het gehakt toe.
- Fruit totdat het gehakt rul is. Voeg alle overige ingrediënten en bumbus toe (behalve de santen), en laat het geheel gaar worden in ongeveer 15 minuten.
- Doe het blokje santen erbij en laat het geheel ongeveer 10 tot 15 minuten sudderen totdat de santen gesmolten is.
- Doe het vuur uit en laat de vulling afkoelen.
- Verwijder de blaadjes en de sereh.
- Doe op een stukje plastic- of aluminiumfolie een schepje warme ketan, druk de ketan plat en leg er een eetlepel vulling op.
- Rol de rijst om de vulling en sluit dan de folie. Het moeten mooie rolletjes worden, de vulling mag er niet 'uit lopen'.
- Serveer de lempers warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
De lempers kunnen kant en klaar worden ingevroren en worden omgewarmd in de stoompan, magnetron of (in aluminiumfolie) in de oven.