Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 100 gram bloem
- 30 gram poedersuiker
- 50 gram boter
- ½ ei eiwit bewaren
- Snufje zout
- Extra boter om in te vetten
- Steunvulling zoals gedroogde erwten
Voor de limoenvulling:
- Sap en rasp van 1 limoen
- 2,5 eieren eiwit bewaren
- 1 heel ei
- 50 ml water
- 40 gram suiker
- 1 theelepel maïzena
- 40 gram boter
- 2 eetlepels paneermeel
Voor de meringue:
- 3 eiwitten
- 65 gram suiker
- Snufje zout
Instructies
- Meng in een kom de bloem, poedersuiker, zout en boter tot een kruimelig deeg.
- Voeg de halve eidooier toe en kneed kort tot een egaal deeg.
- Dek af en laat het deeg koelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170°C (hetelucht).
- Vet vier taartvormpjes met een diameter van 8 cm in met boter.
- Rol het deeg uit en bekleed de vormpjes hiermee.
- Leg een stukje bakpapier op het deeg en vul met steunvulling zoals gedroogde erwten.
- Bak ze 20 minuten, haal ze uit de oven, verwijder de steunvulling en bak ze nog 5 minuten zonder vulling.
- Voor de limoenvulling: Verwarm in een pannetje het limoensap, limoenrasp, eidooiers, heel ei, water, maïzena en suiker.
- Breng al roerend aan de kook.
- Haal van het vuur en laat afkoelen tot ongeveer 30°C.
- Klop vervolgens de boter er stukje voor stukje doorheen.
- Zet afgedekt in de koelkast.
- Voor de meringue: Klop in een schone kom de eiwitten met een snufje zout stijf.
- Voeg geleidelijk de suiker toe tot het schuim glanst en pieken vormt.
- Vul de afgekoelde taartbodems met het limoenmengsel en bestrooi met een beetje paneermeel om te voorkomen dat de vullingen elkaar raken.
- Spuit of lepel de meringue erop.
- Kleur de meringue met behulp van een crème brûlée-brander.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de limoen meringue taartjes direct na bereiding voor een knapperige meringue en een frisse limoensmaak.
Voedingswaarden
Calories: 325 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 5 g | Vet: 18 g | Zout: 0.4 g | Sugar: 20 g