Luxe rozijnenbrood
Ingrediënten
- 500 gram tarwebloem
- 20 gram verse gist of 10 gr droge gist
- 100 gram boter of reuzel
- 200 gram rozijnen
- 3 dl volle melk
- 1 ei
- 10 gram suiker
- 7 gram zout
Instructies
- Los de gist samen met de suiker in een beetje lauwe melk op en laat even rusten.
- Doe de bloem in een ruime kom, maak een kuiltje in het midden en strooi het zout aan de randen van de bloem.
- N.B.: Vermijd contact van het zout met de gist, want zout vernietigt het gistingsproces.
- Verdeel de boter over de bloemmassa en doe dan de gistoplossing, het ei en de overige melk in het kuiltje.
- Kneed het deeg en bestrooi het af en toe met bloem tot het niet meer aan de handen kleeft.
- Bedek het met een doek en laat het op een warme plaats ± 30 minuten rijzen.
- Kneed de rozijnen door het deeg tot ze goed over de massa zijn verdeeld.
- Dek opnieuw af en laat weer ± 30 minuten rijzen.
- Vet een broodvorm in.
- Kneed het deeg een derde maal en leg het in de broodvorm.
- Bedek met een doek en laat op een warme plaats ± 45 minuten rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld.
- Verwarm de oven voor op 230°C en bak het brood ± 45 minuten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Tip: Desgewenst kunt u 2 gr kaneel aan het deeg toevoegen.