Luxe rozijnenbrood

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 20 gram verse gist of 10 gr droge gist
  • 100 gram boter of reuzel
  • 200 gram rozijnen
  • 3 dl volle melk
  • 1 ei
  • 10 gram suiker
  • 7 gram zout

Instructies

  • Los de gist samen met de suiker in een beetje lauwe melk op en laat even rusten.
  • Doe de bloem in een ruime kom, maak een kuiltje in het midden en strooi het zout aan de randen van de bloem.
  • N.B.: Vermijd contact van het zout met de gist, want zout vernietigt het gistingsproces.
  • Verdeel de boter over de bloemmassa en doe dan de gistoplossing, het ei en de overige melk in het kuiltje.
  • Kneed het deeg en bestrooi het af en toe met bloem tot het niet meer aan de handen kleeft.
  • Bedek het met een doek en laat het op een warme plaats ± 30 minuten rijzen.
  • Kneed de rozijnen door het deeg tot ze goed over de massa zijn verdeeld.
  • Dek opnieuw af en laat weer ± 30 minuten rijzen.
  • Vet een broodvorm in.
  • Kneed het deeg een derde maal en leg het in de broodvorm.
  • Bedek met een doek en laat op een warme plaats ± 45 minuten rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 230°C en bak het brood ± 45 minuten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Tip: Desgewenst kunt u 2 gr kaneel aan het deeg toevoegen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood