Aspergetaart met Geitenkaas

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 520kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 300 g zachte geitenkaas
  • 6 eetlepels melk
  • 2 eierdooiers
  • 1 theelepel honing
  • 1 zakje rucolasla 30 g, fijngeknipt
  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 1 zakje hazelnoten 65 g, grofgehakt

Instructies

  • Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
  • Kook de asperges in ruim kokend water met zout gedurende 10 minuten.
  • Laat ze vervolgens nog 10 minuten afgedekt in het kookwater staan en laat ze uitlekken.
  • Roer in een kom de geitenkaas los met 4 eetlepels melk, 1 eierdooier en honing.
  • Meng de fijngeknipte rucola erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Ontdooi het bladerdeeg en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot een langwerpige lap, waarbij je de rand iets dikker laat.
  • Leg het uitgerolde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met het geitenkaasmengsel, waarbij je de rand vrijhoudt.
  • Verdeel de asperges over het deeg.
  • Klop de andere eierdooier los met de resterende melk en bestrijk hiermee de aspergetaart.
  • Bak de taart in ongeveer 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Hak de hazelnoten grof en rooster ze kort in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen op een bord.
  • Haal de aspergetaart uit de oven en bestrooi deze met de geroosterde hazelnoten.
  • Snijd de taart in vier stukken en serveer warm of koud.

Notities

Wijnadvies:

Deze hartige taart met delicate smaken van geitenkaas en asperges past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De wijn zal de smaken van het gerecht aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 18g | Vet: 34g | Zout: 1.2mg | Sugar: 8g

Romige Asperges met Bloedsinaasappelsaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Equipment

  • Aspergepan of grote pan
  • Kom of kleine pan voor au bain-marie

Ingrediënten

  • 1000 g witte asperges
  • 2 eierdooiers
  • 200 g koude roomboter in blokjes
  • 3 eetlepels bloedsinaasappelsap
  • Witte peper

Instructies

  • Schil de asperges vanaf vlak onder het kopje naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
  • Kook de asperges in een aspergepan of grote pan in ruim kokend water met zout gedurende 10 minuten.
  • Laat ze vervolgens nog 10 minuten afgedekt in het kookwater staan, van het vuur af.
  • Breng in een pan water aan de kook.
  • Klop in een kom of kleine pan de eierdooiers romig met 2 eetlepels water en een mespunt zout.
  • Draai het vuur laag en hang de kom boven de pan met kokend water (au bain-marie).
  • Klop de klontjes boter een voor een door de dooiers tot er een romige, gebonden saus ontstaat.
  • Klop het bloedsinaasappelsap erdoor.
  • Breng de saus op smaak met zout en witte peper.
  • Neem de asperges met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een warme schaal.
  • Schep de saus over de asperges en garneer eventueel met reepjes sinaasappelschil.

Notities

Wijnadvies:

De romige textuur en het citrusaroma van de bloedsinaasappelsaus vragen om een wijn met frisheid en levendigheid. Probeer een witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling. Hun fruitige tonen zullen goed samengaan met dit gerecht.