ui-knoflook-zout
Recept afdrukken
No ratings yet

Ui-knoflook-zout

Recept categorieën: Kruidenmengsels
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

 • 4 flinke uien
 • 12 tenen knoflook
 • Grof zeezout

Instructies

 • Voor dit recept gebruikten we grof zeezout wat later met de uien en knoflook iets fijner gemalen wordt.
 • Gebruik je in gerechten liever fijn zout neem dan het fijne zeezout (of half/half).
 • Maak de uien en de knoflooktenen schoon en snij de ze in dunne plakken en leg de uienringen op een met bakpapier bekleedde ovenplaat.
 • Zet de oven op 50 graden en droog de uien twee uur, leg nu ook de plakjes knoflook erbij en droog nog eens twee uur waarna je alles laat afkoelen.
 • Doe de gedroogde uien en knoflook in een keukenmachine en maal alles fijn.
 • Voeg een beetje zout toe en maal het nogmaals.
 • Wil je het uien-knoflook-zout grof houden, stop dan met malen en voeg naar eigen smaak zout toe.
 • Hou je van fijner zout, maal dan ook het zout samen met de uien en knoflook.
 • Hou de verhouding goed in de gaten, want zout kun je later altijd toevoegen maar er niet meer uit halen…
 • Verdeel het ui-knoflook zout over goed afsluitbare glazen potten zodat er geen vocht bij kan komen.

Notities

KRUIDENZOUT
Veel bekender is ‘sale alle erbe’, kruidenzout. En eerlijk gezegd is kruidenzout eenvoudiger te maken dan ui-knoflook-zout.
KLIK HIER VOOR HET RECEPT VAN KRUIDENZOUT
Dé methode om vampiers uit je huis te jagen…..
We weten allemaal dat het gezonder is om minder zout te eten. Wanneer je echter het zout vermengt met kruiden geeft dit mengsel aan het gerecht een krachtig aroma waardoor je minder zout hoeft te gebruiken. Hetzelfde geldt voor uien-knoflook-zout.
Het Voedingscentrum geeft aan dat zeezout (ook andere zouten zoals Keltisch zout of Himalayazout) weliswaar een klein beetje mineralen bevat zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium, maar dat dit zó weinig is, dat het bij een normale consumptie niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Toch vind ik het fijn om af en toe (grof)zeezout te gebruiken. De grove korrels zeezout bovenop een kruidige Focaccia geven dit brood toch een eigen smaak.
Veel van onze Italiaanse vrienden maken hun eigen kruidenzout. Inmiddels hebben wij ook onze eigen kruidenzout gemaakt (klik hier..). Onlangs bracht kwam onze overbuurvrouw Lucia aanzetten met een potje kruidenzout aangevuld met gedroogde ui en een klein beetje knoflook (echt een klein beetje omdat de rest van het gezin niet van knoflook houdt…). Dat bracht ons op het idee om een zout te maken met alleen uien en knoflook, maar dan vooral met heel veel knoflook. Na gesnuffel op internet vonden we geen recept om zelf uien-knoflook-zout te maken. Des te groter was de uitdaging…!!!!!!!!
Het was een hele belevenis. Eerst heel veel gejank tijdens het snijden van de uien. Vervolgens hebben we twee ovenbakblikken vol met uien in de oven gezet om te drogen. Van een kilo uien hielden we nauwelijks een schaaltje vol gedroogde uien over. We moeten eerlijk zeggen dat het heel veel werk was, de oven heeft uren aangestaan, maar het was wel een aparte ervaring. Het hele huis rook die dag en nog twee dagen erna naar ui en knoflook. Van vampiers hebben wij de komende maanden zeker geen last.
Onderstaand het recept wat wij hebben aangehouden. Uiteraard is ook mogelijk om gedroogde uien en knoflookpoeder bij een toko te kopen.