Zelf kruidenzout maken

Sale alle erbe

Zelf kruidenzout maken
Deel op Facebook Recept afdrukken

Instructies

 • We weten allemaal dat het gezonder is om minder zout te eten. Wanneer je echter het zout vermengt met kruiden geeft dit mengsel aan het gerecht een krachtig aroma waardoor je minder zout hoeft te gebruiken.
 • Het Voedingscentrum geeft aan dat zeezout (ook andere zouten zoals Keltisch zout of Himalayazout) weliswaar een klein beetje mineralen bevat zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium, maar dat dit zó weinig is, dat het bij een normale consumptie niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Toch vind ik het fijn om af en toe (grof)zeezout te gebruiken. De grove korrels zeezout bovenop een kruidige focaccia geven dit brood toch een eigen smaak.

Kruidentuintje

 • Heb je zelf verse kruiden in de tuin staan, dan gebeurt het vaak dat ze gaan doorschieten of staan te verpieteren. Zelf kruidenzout maken is een eenvoudige en goedkope manier om de kruiden niet verder te laten verpieteren of weg te gooien. Uiteraard kun je ook kruidenzout maken van gekochte kruiden, maar dat maakt het wel een stuk duurder. Wij keken de kunst af van onze vele Italiaanse buurvrouwen en vriendinnen die op deze wijze hun kruidentuinen die dreigen te verwilderen flink weten terug te brengen. Vaak is hier dan ook een gezondere verhouding kruiden / zout te vinden dan in de potjes die je in de winkel kunt kopen, waar je met moeite meer dan 15% aan kruiden zult aantreffen.
 • Ik gebruikte rozemarijn, salie, peterselie, bieslook, tijm en basilicum. Verder een paar teentjes knoflook en grof zeezout. Welke kruiden en de hoeveelheden kun je zelf bepalen. Zorg wel dat niet één kruid gaat overheersen. Zo heeft rozemarijn bijvoorbeeld de neiging snel te overheersen.
 • Knoflook is een optie voor wie hier van houdt, maar kan uiteraard ook weggelaten worden.
 • Voor dit recept gebruikte ik grof zeezout wat later met de kruiden iets fijner gemalen wordt. Gebruik je in gerechten liever fijn zout neem dan het fijne zeezout (of half/half).
 • Was de kruiden en laat ze goed drogen. Maak de knoflooktenen schoon en snij deze in flinterdunne plakken en laat deze drogen op keukenpapier.
 • Je kunt er voor kiezen om met een mes of keukenmachine de kruiden heel fijn te snijden of iets grover om deze naderhand, wanneer ze droog zijn, fijner de malen.
 • Bij de ‘natte’ methode meng je de kruiden met het zout en spreid je het mengsel uit in een grote schaal of op een bakplaat. Vervolgens laat je het minstens 24 uur drogen op een donkere plek. Dan is jouw kruidenzout klaar voor gebruik. Na eigen smaak kun je het kruidenzout alsnog in een keukenmachine iets fijner malen. Verdeel het kruidenzout over goed afsluitbare glazen potten zodat er geen vocht bij kan komen.
 • Voor de ‘droge’ en snellere methode verdeel je de fijngesneden kruiden knoflook op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Zet de oven op 50 graden en droog de kruiden in ongeveer een uur waarna je ze laat afkoelen. Vermeng de gedroogde kruiden met zout naar keuze. Na eigen smaak kun je het kruidenzout alsnog in een keukenmachine iets fijner malen. Verdeel het kruidenzout over goed afsluitbare glazen potten zodat er geen vocht bij kan komen.
 • Sale alle erbe, kruidenzout is niet alleen lekker om te gebruiken bij het bakken van vlees of vis, probeer het een eens op een stukje stokbrood en een scheutje olijfolie. Mooooooolto buono!!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Kruidenmengsels