Honingplaatkoek
Een klassieke honingplaatkoek boordevol noten, sukade en sinaasappelsnippers. Perfect bij een kopje thee of koffie tijdens koude dagen.
Servings: 20 stukjes (5 x 5 cm)
Calories: 250kcal
Ingrediënten
- 250 g suiker
- 500 g honing
- 700 g bloem
- 1 zakje bakpoeder 15 g
- 3½ theelepel kaneel
- ½ theelepel gemalen piment
- Snufje zout
- 175 g hazelnoten
- 175 g amandelen
- 100 g sukade in stukjes
- 100 g geconfijte sinaasappelsnippers
- 3 eieren
- 3 eetlepels koffiemelk
Instructies
- Verwarm de suiker en honing in een pan en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
- Laat het honingmengsel afkoelen.
- Zeef de bloem, bakpoeder, 3 theelepels kaneel, piment en een snufje zout boven een kom.
- Hak 250 g noten fijn en voeg ze toe aan het bloemmengsel.
- Roer sukade, sinaasappelsnippers en eieren door het bloemmengsel.
- Voeg het afgekoelde honingmengsel toe en meng alles goed tot een samenhangend deeg.
- Dek het deeg af en zet het 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Strijk het deeg gelijkmatig uit over de ingevette bakplaat.
- Verdeel de resterende noten en een beetje kaneel over het deeg.
- Bestrijk het geheel met koffiemelk.
- Bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar en lichtbruin.
- Snijd de koek in vierkantjes van 5 x 5 cm.
- Laat de stukjes afkoelen op een taartrooster.
Notities
Serveertip:
Serveer de honingplaatkoek met een kop dampende thee of koffie voor een gezellige winterse traktatie.
Wijnadvies:
Een glas dessertwijn zoals een Muscat of een lichtzoete witte wijn past uitstekend bij de rijke smaken van de honing en noten.
Nutrition
Calories: 250kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 24g