Honingplaatkoek

Honingplaatkoek

Een klassieke honingplaatkoek boordevol noten, sukade en sinaasappelsnippers. Perfect bij een kopje thee of koffie tijdens koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 20 stukjes (5 x 5 cm)
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g suiker
  • 500 g honing
  • 700 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder 15 g
  • theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen piment
  • Snufje zout
  • 175 g hazelnoten
  • 175 g amandelen
  • 100 g sukade in stukjes
  • 100 g geconfijte sinaasappelsnippers
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels koffiemelk

Instructies

  • Verwarm de suiker en honing in een pan en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Laat het honingmengsel afkoelen.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, 3 theelepels kaneel, piment en een snufje zout boven een kom.
  • Hak 250 g noten fijn en voeg ze toe aan het bloemmengsel.
  • Roer sukade, sinaasappelsnippers en eieren door het bloemmengsel.
  • Voeg het afgekoelde honingmengsel toe en meng alles goed tot een samenhangend deeg.
  • Dek het deeg af en zet het 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Strijk het deeg gelijkmatig uit over de ingevette bakplaat.
  • Verdeel de resterende noten en een beetje kaneel over het deeg.
  • Bestrijk het geheel met koffiemelk.
  • Bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar en lichtbruin.
  • Snijd de koek in vierkantjes van 5 x 5 cm.
  • Laat de stukjes afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de honingplaatkoek met een kop dampende thee of koffie voor een gezellige winterse traktatie.
Wijnadvies:
Een glas dessertwijn zoals een Muscat of een lichtzoete witte wijn past uitstekend bij de rijke smaken van de honing en noten.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 24g