Recept afdrukken
No ratings yet

Gebraden Eend met Aardappel-Parmahamtaartje

Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Eend, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk, Internationaal
Dieët: Tarwevrij
Porties: 8
calorieën: 750kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Eend:

  • 8 eendenborstfilets
  • 16 eendenpoten
  • 1 kg ganzenvet
  • Zout
  • Peper

Taartje:

  • 16 plakken Parmaham
  • 500 g aardappelen
  • 2 bosuien
  • Gekonfijte eendenpoten
  • 50 g boter
  • 50 g crème fraîche

Saus:

  • Eendenkarkassen
  • 50 g prei
  • 50 g wortel
  • 50 g knolselderij
  • 1 sjalotje
  • 1 sinaasappel
  • 5 dl gevogeltefond
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 blaadjes foelie
  • Zout
  • Peper
  • 50 g boter

Instructies

Eend:

  • Snijd de poten van de eenden af en zout de binnenkant.
  • Laat 6 uur in de koeling pekelen.
  • Spoel het zout af en droog de poten.
  • Verhit het ganzenvet tot 80 graden Celsius.
  • Leg de poten in het vet, dek af en konfijt in een oven op 150 graden Celsius gedurende 1 uur.
  • Haal de poten uit het vet, laat afkoelen en pluk het vlees eraf.
  • Bewaar het vlees.
  • Braad het borstvlees aan in wat boter gedurende 5 minuten.
  • Laat afkoelen, snijd van het karkas en bewaar.

Saus:

  • Hak de eendenkarkassen in stukken.
  • Snijd prei, wortel, knolselderij en sjalot in blokjes en fruit ze aan in het braadvet.
  • Voeg het karkas toe.
  • Voeg sinaasappel, gevogeltefond, laurier en foelie toe.
  • Breng aan de kook en laat tot de helft reduceren.
  • Passeer de saus en breng op smaak.

Taartje:

  • Schil, kook en pureer de aardappelen.
  • Snijd bosui en meng met puree, boter, crème fraîche en gekonfijte eendenpoten.
  • Breng op smaak.
  • Vet bakringen in en bekleed met Parmaham.
  • Vul met aardappelvulling en zet koud.
  • Bak de taartjes in een oven op 180 graden Celsius gedurende 6 minuten.

Bereiding:

  • Verhit de saus.
  • Verwarm de eendenborsten in een oven op 160 graden Celsius gedurende 5 minuten.
  • Serveer door het taartje in het midden van de borden te plaatsen, verwijder de ringen.
  • Schep saus eromheen.
  • Leg een getrancheerde eendenborst en een plakje Parmaham op het taartje.

Notities

Wijnadvies:

Een elegante rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte Merlot past goed bij de rijke smaken van de eend en het hartige karakter van de Parmaham. De fruitige tonen van de wijn complementeren de sinaasappel in de saus en brengen het gerecht mooi in balans.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 50g | Zout: 2mg | Sugar: 2g