Warning: Invalid Jetpack option name: edit_links_calypso_redirect in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/jetpack-social/jetpack_vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-options.php on line 233
Boter om in te vetten – Receptenplein.nl

Traditionele Engelse Plumpudding

Proef de nostalgie met deze traditionele Engelse plumpudding, perfect voor een feestelijk kerstdessert.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd4 uur
Recept categorieën: Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: Engeland
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 8
calorieën: 350kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • Grote mengkom
  • Vorm voor warme pudding
  • Boter om in te vetten
  • Beschuit voor de vorm
  • Grote pan voor au bain marie
  • Lepel
  • Aansteker (voor de rum)

Ingrediënten

  • 1 beker bloem
  • 1 beker rozijnen
  • 1 beker krenten
  • 1 beker suiker
  • 1 beker brood in stukjes gesneden
  • 1 beker melk
  • Wat kalfsniervet fijngesneden
  • Wat zout
  • Rum voor het flamberen
  • Rumsaus optioneel, voor serveren

Instructies

  • Meng in een grote kom de bloem, rozijnen, krenten, suiker, stukjes brood, melk, kalfsniervet en een snufje zout goed door elkaar.
  • Laat elk familielid er even in roeren voor geluk.
  • Vet een puddingvorm in met boter en bestrooi met fijngemalen beschuit.
  • Giet het mengsel in de vorm.
  • Plaats de puddingvorm in een pan met heet water (au bain marie) en laat de pudding 4 uur zachtjes koken.
  • Zorg ervoor dat het waterniveau regelmatig wordt aangevuld.
  • Haal de pudding na 4 uur voorzichtig uit de vorm en plaats hem op een serveerschaal.
  • Besprenkel de pudding met rum en steek deze aan voor een spectaculaire presentatie.
  • Serveer met rumsaus of een andere favoriete saus naar keuze.

Notities

Een volle, zoete dessertwijn zoals een Port of Sherry past goed bij deze rijke plumpudding.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.3mg | Sugar: 40g

Niersoufflé

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • Hakblok en hakmes
  • Mixer of garde
  • Soufflévorm of ovenschaal
  • Au bain-marie pan of een grote pan met een kleinere pan die erin past
  • Boter om in te vetten

Ingrediënten

  • 1 kalfsnier met vet
  • 300 gram kalfsgehakt
  • 3 eieren eiwitten stijfgeklopt
  • 4 beschuiten gestampt
  • 1 citroen sap en rasp
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Hak de rauwe kalfsnier met het vet en het stukje filet fijn.
  • Klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
  • Meng de gehakte kalfsnier, kalfsgehakt, gestampte beschuiten, citroensap en -rasp, en de stijfgeklopte eiwitten in een grote kom.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vet een soufflévorm of ovenschaal goed in met boter en bestrooi met wat gestampte beschuit.
  • Doe het mengsel in de vorm en plaats deze in een au bain-marie pan of in een grote pan met kokend water, zodat het water tot halverwege de vorm komt.
  • Laat de niersoufflé een uur au bain-marie koken op middelhoog vuur.
  • Haal de vorm voorzichtig uit de pan en laat een paar minuten afkoelen voor het serveren.

Notities

  • Serveer de niersoufflé met een gele saus, bijvoorbeeld een champignon- of doperwtensaus.
  • Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Bourgogne past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g