Recept afdrukken
No ratings yet

Crêpe suzette van Sofie Dumont

Recept categorieën: Nagerecht, Pannenkoeken
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Flensjesdeeg:

  • 200 g bloem
  • 150 g eieren 3
  • 500 ml melk
  • 1 eetlepel arachideolie
  • snuifje zout
  • 20 g vanillesuiker
  • boter om te bakken

Sinaasappelsaus:

  • 100 g suiker
  • 30 g boter
  • sap van halve citroen
  • sap 3 sinaasappels
  • sinaasappel zestes
  • scheut Grand Marnier
  • scheut Cognac

Instructies

Bereiding flensjes:

  • Doe de bloem in een hoge kom en maak een kuiltje, strooi het zout op de rand.
  • Roer de eieren en de vanillesuiker los en giet in het bloemkuiltje.
  • Giet er voorzichtig de melk bij.
  • Meng met een garde en roer tot een beslag zonder klonters.
  • Laat het beslag een halfuurtje rusten.
  • Voeg er, net voor je gaat bakken, de olie bij.
  • Bak de flensjes dun in een warme koekenpan en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Gebruik wanneer nodig een klontje boter om de flensjes te bakken.

Bereiding sinaasappelsaus:

  • Was de sinaasappels.
  • Verwijder met een dunschiller de sinaasappelschil van één sinaasappel.
  • Enkel de schil, niet het witte vel.
  • Snij de schillen in dunne sliertjes (julienne).
  • Zo bekom je zogenaamde zestes.
  • Blancheer de zestes gedurende 1 minuut.
  • Giet af en verfris met koud stromend water.
  • Herhaal dit nog een tweede keer.
  • Pers citroen en sinaasappelen.
  • Laat de boter smelten, voeg er de suiker aan toe.
  • Laat inkoken tot de suiker bijna begint te karameliseren.
  • Blus het mengsel met het sinaas- en citroensap en laat even indikken tot een licht gebonden saus.
  • Neem van het vuur.
  • Breng op smaak met een geut Grand Marnier en Cognac.
  • Voeg de zestes van sinaasappel toe en laat bij voorkeur een uurtje trekken.
  • Warm de sinaasappelsaus op, wentel de flensjes er in tot ze warm zijn en vouw in vieren.

Notities

Serveer eventueel met een bolletje vanilleijs en toef slagroom, dat heet dan een Comédie Française.
TIP:
Zorg steeds dat je pan warm genoeg is bij het bakken.
Door de zestes van sinaasappelschil te blancheren verdwijnt de bitterheid van de schil, en dat is gewoonweg smakelijker.