Chocoladetaart van Sofie Dumont
Calories:
Equipment
- inox ring (doorsnede ongeveer 18 cm) of een biscuit bakvorm
- groot zaagmes
- groot paletmes
- borsteltje
Ingrediënten
Chocoladebiscuit:
- 6 eieren
- 180 g suiker
- 115 g bloem
- 40 g maïzena
- 25 g cacao ongezoet
Snel klaar chocolademousse:
- 5 dl slagroom
- 50 g poedersuiker
- 130 g gesmolten pure chocolade
Ganache:
- 200 ml slagroom
- 50 g suiker
- 5 g glucose/honing
- 125 g pure chocolade
- 50 g boter
Sauceer-vloeistof:
- kop koffie
- scheut bruine rum
Instructies
Bereiding chocoladebiscuit:
- Klop eieren en suiker luchtig op tot een luchtige witte massa.
- Zeef de bloem, maizena en cacaopoeder samen en onder het beslag.
- Spatelen zodat de bloem mooi is ondergemengd.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zet hierop een inox ring (doorsnede ongeveer 18 cm ) zonder bodem.
- Je hoeft de ring zelfs niet in te boteren.
- Heb je geen inox-ring, dan kan je de chocoladebiscuit uiteraard ook bakken in een gewone biscuitvorm.
- In dit geval moet je de vorm wel inboteren en lichtjes met bloem bestuiven.
- Bak de biscuit 25 minuten op 180°C.
- Test de gaartijd door met een satéstokje in de biscuit te steken.
- Als er niets meer aan het stokje blijft plakken, is de biscuit gaar.
- Snij met een mesje de biscuit los en laat hem afkoelen op een rooster waarop je een handdoek legt.
- Was intussen de inox-ring af, want die hebben we opnieuw nodig.
Bereiding ganache:
- Hak de chocolade in stukjes.
- Neem een kookpot en breng de room, honing en suiker aan de kook.
- Voeg de gehakte chocolade toe en meng tot een gladde massa.
- Roer er daarna de boter door.
- Zet even opzij.
- Snij de afgekoelde biscuit overlangs door en leg beide helften open.
- Meng de koude koffie met de rum.
- Leg een vel bakpapier ter grootte van de biscuit op een platte schotel.
- Zet hierop de inox ring.
- Leg de bovenkant van de biscuit als eerste in de inox ring.
- Dep de halve biscuit met het sauceer-mengsel.
- Dep ook de andere kant van de biscuit met het sauceermengsel.
- Zet even opzij en maak eerst de snel-klaar chocomousse.
- Bereiding snel klaar chocomousse:
- Klop de slagroom met de poedersuiker halflopend.
- Voeg de lauwe gesmolten chocolade toe.
- Klop verder tot de mousse halfvast wordt.
- Vul meteen een spuitzak en breng een royale laag chocolade mousse aan.
- Leg hierop de andere biscuit-helft met de gesauceerde kant op de mousse.
- Druk wat aan zodat de biscuit overal mooi gelijk is.
- Zet de biscuit met ring een uurtje of twee in de koelkast.
- De biscuit moet in ieder geval goed koud zijn.
- Neem intussen een roostertje dat je over een opvangbakje zet.
- Haal de taart uit de koelkast.
- Zet de taart op een omgedraaid potje en verwijder de ring door hem licht op te warmen met een crème-brulée brander of een haardroger.
- De ring zal nu mooi van de taart schuiven.
- Zet de taart op het roostertje en warm de ganache lichtjes op tot lichaamstemperatuur.
- Overgiet de taart met de ganache.
- Laat even uitdruipen.
- Zet de taart met behulp van een groot paletmes rechtstreeks op een presentatieschotel.
- Eventueel kan je een versiering aanbrengen met witte chocolade.
- Vul een papieren hoorntje met witte chocolade en laat je fantasie èn je vaste hand dan maar werken.
- Zet de chocolade-taart op een koele plaats.
- Maar liefst niet in koelkast om condensvorming te vermijden.