Chocoladetaart van Sofie Dumont

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Chocoladebiscuit:

  • 6 eieren
  • 180 g suiker
  • 115 g bloem
  • 40 g maïzena
  • 25 g cacao ongezoet

Snel klaar chocolademousse:

  • 5 dl slagroom
  • 50 g poedersuiker
  • 130 g gesmolten pure chocolade

Ganache:

  • 200 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 5 g glucose/honing
  • 125 g pure chocolade
  • 50 g boter

Sauceer-vloeistof:

  • kop koffie
  • scheut bruine rum

Instructies

Bereiding chocoladebiscuit:

  • Klop eieren en suiker luchtig op tot een luchtige witte massa.
  • Zeef de bloem, maizena en cacaopoeder samen en onder het beslag.
  • Spatelen zodat de bloem mooi is ondergemengd.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zet hierop een inox ring (doorsnede ongeveer 18 cm ) zonder bodem.
  • Je hoeft de ring zelfs niet in te boteren.
  • Heb je geen inox-ring, dan kan je de chocoladebiscuit uiteraard ook bakken in een gewone biscuitvorm.
  • In dit geval moet je de vorm wel inboteren en lichtjes met bloem bestuiven.
  • Bak de biscuit 25 minuten op 180°C.
  • Test de gaartijd door met een satéstokje in de biscuit te steken.
  • Als er niets meer aan het stokje blijft plakken, is de biscuit gaar.
  • Snij met een mesje de biscuit los en laat hem afkoelen op een rooster waarop je een handdoek legt.
  • Was intussen de inox-ring af, want die hebben we opnieuw nodig.

Bereiding ganache:

  • Hak de chocolade in stukjes.
  • Neem een kookpot en breng de room, honing en suiker aan de kook.
  • Voeg de gehakte chocolade toe en meng tot een gladde massa.
  • Roer er daarna de boter door.
  • Zet even opzij.
  • Snij de afgekoelde biscuit overlangs door en leg beide helften open.
  • Meng de koude koffie met de rum.
  • Leg een vel bakpapier ter grootte van de biscuit op een platte schotel.
  • Zet hierop de inox ring.
  • Leg de bovenkant van de biscuit als eerste in de inox ring.
  • Dep de halve biscuit met het sauceer-mengsel.
  • Dep ook de andere kant van de biscuit met het sauceermengsel.
  • Zet even opzij en maak eerst de snel-klaar chocomousse.
  • Bereiding snel klaar chocomousse:
  • Klop de slagroom met de poedersuiker halflopend.
  • Voeg de lauwe gesmolten chocolade toe.
  • Klop verder tot de mousse halfvast wordt.
  • Vul meteen een spuitzak en breng een royale laag chocolade mousse aan.
  • Leg hierop de andere biscuit-helft met de gesauceerde kant op de mousse.
  • Druk wat aan zodat de biscuit overal mooi gelijk is.
  • Zet de biscuit met ring een uurtje of twee in de koelkast.
  • De biscuit moet in ieder geval goed koud zijn.
  • Neem intussen een roostertje dat je over een opvangbakje zet.
  • Haal de taart uit de koelkast.
  • Zet de taart op een omgedraaid potje en verwijder de ring door hem licht op te warmen met een crème-brulée brander of een haardroger.
  • De ring zal nu mooi van de taart schuiven.
  • Zet de taart op het roostertje en warm de ganache lichtjes op tot lichaamstemperatuur.
  • Overgiet de taart met de ganache.
  • Laat even uitdruipen.
  • Zet de taart met behulp van een groot paletmes rechtstreeks op een presentatieschotel.
  • Eventueel kan je een versiering aanbrengen met witte chocolade.
  • Vul een papieren hoorntje met witte chocolade en laat je fantasie èn je vaste hand dan maar werken.
  • Zet de chocolade-taart op een koele plaats.
  • Maar liefst niet in koelkast om condensvorming te vermijden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Chocolade / Nagerecht / Taart
Land van herkomst België