Traditionele Engelse Plumpudding

Traditionele Engelse Plumpudding

Proef de nostalgie met deze traditionele Engelse plumpudding, perfect voor een feestelijk kerstdessert.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote mengkom
  • Vorm voor warme pudding
  • Boter om in te vetten
  • Beschuit voor de vorm
  • Grote pan voor au bain marie
  • Lepel
  • Aansteker (voor de rum)

Ingrediënten

  • 1 beker bloem
  • 1 beker rozijnen
  • 1 beker krenten
  • 1 beker suiker
  • 1 beker brood in stukjes gesneden
  • 1 beker melk
  • Wat kalfsniervet fijngesneden
  • Wat zout
  • Rum voor het flamberen
  • Rumsaus optioneel, voor serveren

Instructies

  • Meng in een grote kom de bloem, rozijnen, krenten, suiker, stukjes brood, melk, kalfsniervet en een snufje zout goed door elkaar.
  • Laat elk familielid er even in roeren voor geluk.
  • Vet een puddingvorm in met boter en bestrooi met fijngemalen beschuit.
  • Giet het mengsel in de vorm.
  • Plaats de puddingvorm in een pan met heet water (au bain marie) en laat de pudding 4 uur zachtjes koken.
  • Zorg ervoor dat het waterniveau regelmatig wordt aangevuld.
  • Haal de pudding na 4 uur voorzichtig uit de vorm en plaats hem op een serveerschaal.
  • Besprenkel de pudding met rum en steek deze aan voor een spectaculaire presentatie.
  • Serveer met rumsaus of een andere favoriete saus naar keuze.

Notities

Een volle, zoete dessertwijn zoals een Port of Sherry past goed bij deze rijke plumpudding.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 40g

Gevulde Broodpannenkoek met Gedroogd Fruit

Gevulde Broodpannenkoek met Gedroogd Fruit

Een heerlijke broodpannenkoek met gedroogd fruit, perfect om oud brood op een smakelijke manier te hergebruiken. Ideaal voor ontbijt of lunch.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Lunch, Ontbijt, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote mengkom
  • Diepe koekenpan of wokpan

Ingrediënten

  • 400 g oud brood in stukjes gescheurd
  • 500 ml karnemelk
  • 100 g rietsuiker
  • 2 grote eieren
  • 150 g gedroogde vruchten krenten, rozijnen, gesneden sukade
  • 1 tl zout
  • Boter of olie om de pan in te vet

Instructies

  • Meng in een grote mengkom alle ingrediënten, behalve de boter en poedersuiker, tot een smeuïge massa.
  • Verhit een beetje boter of olie in een diepe koekenpan of wokpan op laag vuur.
  • Giet het broodmengsel in de pan en bak het langzaam gedurende 15 minuten met een deksel op de pan, totdat de onderkant goudbruin is.
  • Keer de broodpannenkoek voorzichtig om en bak de andere kant ook gedurende 15 minuten tot goudbruin.
  • Leg de broodpannenkoek op een schaal en bestrooi met poedersuiker naar smaak.
  • Snijd in punten en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse fruitsalade of een klodder slagroom.
Wijnadvies:
Hoewel het niet traditioneel met wijn wordt geserveerd, past een lichte mousserende wijn zoals Prosecco of een fruitige Riesling goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 0.9g | Sugar: 22g