Frisse Franse Pannenkoekjes

Frisse Franse Pannenkoekjes

luchtige eierpannekoeken
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd42 minuten
Recept categorieën: Ei, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ruime sauspan
  • kommen
  • lepels
  • paletmes
  • koekepan met dikke bodem
  • melkkoker

Ingrediënten

  • 100 g ongezouten boter
  • 115 g volkorenmeel
  • ½ liter magere melk
  • 8 eidooiers
  • Een snufje zeezout
  • 125 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of agavesiroop
  • 8 eiwitten
  • Extra boter om in te bakken
  • Poedersuiker en/of vers fruit voor serveren

Instructies

  • Smelt de boter in een ruime sauspan.
  • Voeg het volkorenmeel toe zodra het schuimen begint af te nemen.
  • Voeg vervolgens de kokende melk toe en kook het mengsel tot het dik wordt (het moet loslaten van de panwand).
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de eidooiers, een snufje zout en zoetstof toe aan het afgekoelde mengsel.
  • Roer goed door tot een gladde massa en spatel dan voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoorheen.
  • Bak met dit beslag op gebruikelijke wijze luchtige pannenkoekjes in een koekepan met dikke bodem, waarin je wat extra boter hebt gesmolten.
  • Serveer de pannenkoekjes met een snufje poedersuiker en/of vers fruit.

Notities

Varieer door magere yoghurt te gebruiken en te serveren met basterdsuiker.
Vervang een deel van de boter in het beslag door magere kwark en voeg wat stroop toe voor een extra twist.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 8g | Vet: 9g | Sugar: 8g

Russische Zoete Macaronipannenkoeken

Russische Zoete Macaronipannenkoeken

Lapsjevnik
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Pasta
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g lintmacaroni
  • Voldoende melk
  • 3 eidooiers
  • 50 g ongezouten boter
  • Een snufje zeezout
  • 2 eetlepels natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
  • 25 g volkorenmeel
  • 3 eiwitten
  • Extra boter om in te bakken

Instructies

  • Kook de lintmacaroni gaar in melk, laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Klop de eidooiers met de boter tot het mengsel schuimig is.
  • Voeg zout, zoetstof en bloem toe, en meng goed door.
  • Voeg dan de uitgelekte macaroni (Japschà) toe en vermeng alles goed.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
  • Giet het geheel in een ingevette koekepan en bak het afgedekt gedurende ongeveer 15 minuten totdat het goudbruin is.

Notities

Vervang de lintmacaroni door spaghetti, kook ze in bouillon, bak ze en bedek ze met wat tomatenpuree voor een andere variant.
Voeg een gedeelte gesmoorde hanenkammen toe als kruiderij, met een snufje foelie voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 11g | Vet: 14g | Sugar: 4g

Havermoutdelight Pannenkoekjes

Havermoutdelight Pannenkoekjes

gevulde zoete pannekoekjes
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Schotland
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ruime pan
  • kommen
  • koekepan met dikke bodem
  • palet
  • mes
  • lepels
  • schotel

Ingrediënten

  • 350 g havermout
  • ½ liter water
  • 3 eieren
  • 25 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
  • Een snufje zeezout
  • 125 g volkorenmeel
  • Extra ongezouten boter
  • Suiker
  • Jam of stroop naar keuze

Optioneel:

  • Cornflakes even geweekt en minder bloem voor een knapperige textuur

Optioneel:

  • Gehakte walnoten of andere noten geserveerd met bruine basterdsuiker

Instructies

  • Laat de havermout weken in water.
  • Klop de eieren met de natuurlijke zoetstof en het zeezout tot het mengsel schuimig is.
  • Meng dit met de uitgelekte havermout (bij voorkeur met de havermout-wateroplossing).
  • Roer goed door en voeg ten slotte de volkorenmeel toe.
  • Voeg indien nodig wat extra water toe.
  • Bak met dit vrij dikke beslag op gebruikelijke wijze in een ruime hoeveelheid boter pannenkoekjes.
  • Serveer de pannenkoekjes met suiker, jam of stroop naar keuze.

Notities

Varieer door cornflakes te gebruiken (even geweekt) en iets minder bloem toe te voegen voor een knapperige textuur.
Voeg gehakte walnoten of andere noten toe aan het beslag en serveer met bruine basterdsuiker voor extra crunch.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 11g | Vet: 9g | Sugar: 8g

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Zweden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • melkkoker
  • sauspan
  • kommen
  • koekepan met dikke bodem
  • paletmes
  • lepels
  • schotel

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 60 g griesmeel
  • 75 g boter
  • 60 g suiker
  • 6 eieren
  • Extra boter om te bakken
  • Suiker om te bestrooien
  • 500 ml bessensaus

Instructies

  • Verwarm de melk in een melkkoker met het vanillestokje tot het aroma vrijkomt.
  • Verwijder het vanillestokje.
  • Meng de griesmeel geleidelijk in de melk en klop tot een stevige massa.
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de boter, suiker en eieren toe aan het afgekoelde mengsel en roer goed door.
  • Bak dunne pannenkoekjes in een koekenpan met dikke bodem in wat boter.
  • Serveer de pannekoekjes bestrooid met suiker en een royale hoeveelheid bessensaus.

Notities

Probeer eens een variatie door rijstebloem te gebruiken en serveer met een lichte marasquinsaus.
Vul de pannenkoekjes met kersen op sap, en serveer met greinsuiker en geraspte hazelnoot voor extra smaak en textuur

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 20g

Hartige Vispannenkoekjes met Aziatische Flair

Hartige Vispannenkoekjes met Aziatische Flair

Tsja kia ping
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Azië, China
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommen
  • paletmes
  • invetkwastje
  • lepels
  • mes
  • koekepan met dikke bodem
  • slabak

Ingrediënten

  • 250 g gepelde garnalen
  • ¼ l ketjap
  • 1 wijnglas droge witte wijn
  • 150 g bloem
  • 5 eiwitten
  • Reuzel of andere olie
  • Komkommersalade voor serveren

Instructies

  • Marineer de garnalen gedurende 30 minuten in een mengsel van ketjap en witte wijn.
  • Laat ze daarna uitlekken.
  • Maak een glad beslag van bloem en eiwitten in een beslagkom.
  • Verhit de reuzel in een koekepan met dikke bodem tot deze flink heet is.
  • Schep een lepel beslag in de pan, voeg een paar eetlepels gemarineerde garnalen toe, bedek met nog een paar lepels beslag en bak tot de bovenkant droog is.
  • Keer de pannenkoek voorzichtig om en bak de andere kant goudbruin.
  • Serveer de vispannenkoekjes met een verfrissende komkommersalade.

Notities

Probeer variaties door garnalen te vervangen door shrimps, stukjes krab of kreeft.
Voeg de gemarineerde garnalen direct toe aan een gewoon pannenkoekbeslag voor een snellere bereiding.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 10g | Sugar: 5g